Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Lätäkkömaailman Aava – kuvakirja luonnon ja lapsenuskon puolesta

Uutiset 10.4.2014 08:33 | Hanna Aho
Saara Tuomelan kirjoittama ja kuvittama lasten kuvakirja Lätäkkömaailman Aava julkistettiin Pateniemen Rauhanyhdistyksellä 6. huhtikuuta. Tuomelan esikoiskirja on lapsentajuinen puheenvuoro luontoarvojen puolesta. 
Luonto on Tuomelalle läheinen aihepiiri omasta lapsuudesta.
 
− Olen elänyt lapsuuteni paljolti luonnon keskellä. Kaikki on luonnossa niin täydellisesti ja kauniisti tehty, että ihmislapsi voi vain istua ja ihastella. Samalla saa tuntea olevansa itsekin osa tätä suurta luomistyötä, Jumalan kädenjälki.
 
Kirjan tarina muotoutui niistä pohdinnoista ja kysymyksistä, joita Tuomela muistaa miettineensä aikanaan omilla koulumatkoillaan. Monen kysymyksen ja oivalluksen joukosta kirjan punaiseksi langaksi valikoitui luontoteema: luonnon ihastelu ja luonnonsuojelun osalta kierrättäminen.
 


Ihanteena kohtuullinen elämä

 
Saara Tuomela pitää kirjansa päähenkilön äidin tavoin kohtuullista ja arvoiltaan epämaterialistista elämäntapaa tavoittelemisen arvoisena. Hänen mielestään nykyajan kulutusta ihannoivassa yhteiskunnassa saa olla erityisesti valveilla siinä, kuinka paljon juoksee materian perässä.
 
− Enkä tarkoita nyt, että luonnonsuojelusta tai kierrättämisestä tarvitsisi tehdä uskontoa itselleen. Uusien tavaroiden ostamisesta saa olla kiitollinen ja iloinen. Mutta opetamme paljon lapsillemme sillä, mitä osoitamme itse arvostavamme. Jos kannatamme ennemmin kierrättämistä kuin roskiin heittämistä ja tyydymme materiassa vähempään, voimme käyttää säästyneet rahat esimerkiksi kotiapulaisen palkkaamiseen. Silloin perheelle jää enemmän yhteistä aikaa.
 
Vastuu luonnosta
 
Lätäkkömaailman Aava rohkaisee kantamaan omilla valinnoillaan vastuuta luonnosta.
 
− Luonnonsuojeluun liittyvät isot kysymykset saattavat olla liian ahdistavia, jos niitä yrittää lapsen aivoituksin ratkaista, Tuomela sanoo.
 
Keskeisenä teemana kirjassa on myös lapsen usko ja sen varjeleminen.
 
– On turvallista todeta lapsen kanssa yhdessä, että Taivaan Isä pitää huolta maailmasta ja ihmisistä parhaaksi katsomallaan tavalla. Me voimme tehdä oman osamme maapallon eteen elämällä kohtuullisesti ja luontoa kunnioittaen.

 
Voit lukea lisää Lätäkkömaailman Aavasta 2.4. ilmestyneestä Päivämiehestä. Kirjan voit ostaa täältä.

Saara Tuomela piirtää Päivämies-verkkolehteen Järvisen perhe -sarjakuvaa.

Lisää aiheesta:

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi