Tiistai 12.11.2019
"
"Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset!" sanoo Herra. "Minä otan teidät jälleen omikseni." Jer. 3:14

Lätäkkömaailman Aava – kuvakirja luonnon ja lapsenuskon puolesta

Uutiset 10.4.2014 08:33 | Hanna Aho
Saara Tuomelan kirjoittama ja kuvittama lasten kuvakirja Lätäkkömaailman Aava julkistettiin Pateniemen Rauhanyhdistyksellä 6. huhtikuuta. Tuomelan esikoiskirja on lapsentajuinen puheenvuoro luontoarvojen puolesta. 
Luonto on Tuomelalle läheinen aihepiiri omasta lapsuudesta.
 
− Olen elänyt lapsuuteni paljolti luonnon keskellä. Kaikki on luonnossa niin täydellisesti ja kauniisti tehty, että ihmislapsi voi vain istua ja ihastella. Samalla saa tuntea olevansa itsekin osa tätä suurta luomistyötä, Jumalan kädenjälki.
 
Kirjan tarina muotoutui niistä pohdinnoista ja kysymyksistä, joita Tuomela muistaa miettineensä aikanaan omilla koulumatkoillaan. Monen kysymyksen ja oivalluksen joukosta kirjan punaiseksi langaksi valikoitui luontoteema: luonnon ihastelu ja luonnonsuojelun osalta kierrättäminen.
 


Ihanteena kohtuullinen elämä

 
Saara Tuomela pitää kirjansa päähenkilön äidin tavoin kohtuullista ja arvoiltaan epämaterialistista elämäntapaa tavoittelemisen arvoisena. Hänen mielestään nykyajan kulutusta ihannoivassa yhteiskunnassa saa olla erityisesti valveilla siinä, kuinka paljon juoksee materian perässä.
 
− Enkä tarkoita nyt, että luonnonsuojelusta tai kierrättämisestä tarvitsisi tehdä uskontoa itselleen. Uusien tavaroiden ostamisesta saa olla kiitollinen ja iloinen. Mutta opetamme paljon lapsillemme sillä, mitä osoitamme itse arvostavamme. Jos kannatamme ennemmin kierrättämistä kuin roskiin heittämistä ja tyydymme materiassa vähempään, voimme käyttää säästyneet rahat esimerkiksi kotiapulaisen palkkaamiseen. Silloin perheelle jää enemmän yhteistä aikaa.
 
Vastuu luonnosta
 
Lätäkkömaailman Aava rohkaisee kantamaan omilla valinnoillaan vastuuta luonnosta.
 
− Luonnonsuojeluun liittyvät isot kysymykset saattavat olla liian ahdistavia, jos niitä yrittää lapsen aivoituksin ratkaista, Tuomela sanoo.
 
Keskeisenä teemana kirjassa on myös lapsen usko ja sen varjeleminen.
 
– On turvallista todeta lapsen kanssa yhdessä, että Taivaan Isä pitää huolta maailmasta ja ihmisistä parhaaksi katsomallaan tavalla. Me voimme tehdä oman osamme maapallon eteen elämällä kohtuullisesti ja luontoa kunnioittaen.

 
Voit lukea lisää Lätäkkömaailman Aavasta 2.4. ilmestyneestä Päivämiehestä. Kirjan voit ostaa täältä.

Saara Tuomela piirtää Päivämies-verkkolehteen Järvisen perhe -sarjakuvaa.

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi