Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Agricola loi perustan suomen kirjakielelle ja suomenkieliselle kristilliselle kirjallisuudelle

Uutiset 9.4.2014 10:16 | Hanna Kallunki
Tänään vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. 1500-luvulla elänyttä Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän oli myös Turun piispa ja uskonpuhdistaja.
Uskonpuhdistuksen hengessä Agricola piti tärkeänä suomenkielisen kirjallisuuden luomista, jotta suomenkieliset voisivat lukea Raamattua äidinkielellään. Hänen omasta äidinkielestään ei kuitenkaan ole varmuutta. Agricola loi suomen kirjakielen kääntämällä latinan- ja ruotsinkielistä kirkollista kirjallisuutta.

Vuonna 1543 julkaistiin ABC-kirja, joka oli ensimmäinen painettu suomenkielinen kirja ja ensimmäinen suomalainen aapinen. Se sisälsi kristinopin sekä lukemisen perusteet. Rucouskiria Bibliasta (1544) sisälsi rukouksia. Vuonna 1548 julkaistiin Agricolan kääntämä Uusi testamentti nimellä Se Wsi Testamenti. Agricola suomensi myös osia Vanhasta testamentista ja kirjoitti käsikirjoja jumalanpalvelusta varten.

A
gricolan aikaista suomen kirjakieltä kutsutaan vanhaksi kirjasuomeksi. Sen sanasto poikkeaa jossain määrin nykyisestä. Agricolan kehittämää sanastoa on kuitenkin käytössä nykykielessäkin. Tällaisia sanoja ovat muun muassa esimerkki, esimies, esikuva, hallitus, isänmaa, hengellinen, inhimillinen, nöyrä, historia, omatunto ja vihollinen. Jotkut hänen keksimistään sanoista taas eivät ole kestäneet ajan hammasta. Tällaisia ovat esimerkiksi luutarha (merkitsi hautausmaata), lustitarha (paratiisi) ja vertaveli (toveri).

Tänään, Agricolan ja suomen kielen päivänä, avautuu Kielikello-lehden sähköinen arkisto verkossa vapaasti käytettäväksi. Se tarjoaa monipuolista tietoa suomen kielestä ja sen käytöstä. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jonka kirjoitukset käsittelevät kieltä eri näkökulmista ja muun muassa kielenkäytön suosituksia. Arkiston osoite on www.kielikello.fi.


Tekstissä käytetty lähteinä seuraavia sivustoja:

yle.fi/vintti/yle.fi/agricola
www.kotus.fi
 

Lisää aiheesta:

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi