Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Agricola loi perustan suomen kirjakielelle ja suomenkieliselle kristilliselle kirjallisuudelle

Uutiset 9.4.2014 10:16 | Hanna Kallunki
Tänään vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. 1500-luvulla elänyttä Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän oli myös Turun piispa ja uskonpuhdistaja.
Uskonpuhdistuksen hengessä Agricola piti tärkeänä suomenkielisen kirjallisuuden luomista, jotta suomenkieliset voisivat lukea Raamattua äidinkielellään. Hänen omasta äidinkielestään ei kuitenkaan ole varmuutta. Agricola loi suomen kirjakielen kääntämällä latinan- ja ruotsinkielistä kirkollista kirjallisuutta.

Vuonna 1543 julkaistiin ABC-kirja, joka oli ensimmäinen painettu suomenkielinen kirja ja ensimmäinen suomalainen aapinen. Se sisälsi kristinopin sekä lukemisen perusteet. Rucouskiria Bibliasta (1544) sisälsi rukouksia. Vuonna 1548 julkaistiin Agricolan kääntämä Uusi testamentti nimellä Se Wsi Testamenti. Agricola suomensi myös osia Vanhasta testamentista ja kirjoitti käsikirjoja jumalanpalvelusta varten.

A
gricolan aikaista suomen kirjakieltä kutsutaan vanhaksi kirjasuomeksi. Sen sanasto poikkeaa jossain määrin nykyisestä. Agricolan kehittämää sanastoa on kuitenkin käytössä nykykielessäkin. Tällaisia sanoja ovat muun muassa esimerkki, esimies, esikuva, hallitus, isänmaa, hengellinen, inhimillinen, nöyrä, historia, omatunto ja vihollinen. Jotkut hänen keksimistään sanoista taas eivät ole kestäneet ajan hammasta. Tällaisia ovat esimerkiksi luutarha (merkitsi hautausmaata), lustitarha (paratiisi) ja vertaveli (toveri).

Tänään, Agricolan ja suomen kielen päivänä, avautuu Kielikello-lehden sähköinen arkisto verkossa vapaasti käytettäväksi. Se tarjoaa monipuolista tietoa suomen kielestä ja sen käytöstä. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jonka kirjoitukset käsittelevät kieltä eri näkökulmista ja muun muassa kielenkäytön suosituksia. Arkiston osoite on www.kielikello.fi.


Tekstissä käytetty lähteinä seuraavia sivustoja:

yle.fi/vintti/yle.fi/agricola
www.kotus.fi
 

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi