Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Agricola loi perustan suomen kirjakielelle ja suomenkieliselle kristilliselle kirjallisuudelle

Uutiset 9.4.2014 10:16 | Hanna Kallunki
Tänään vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. 1500-luvulla elänyttä Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän oli myös Turun piispa ja uskonpuhdistaja.
Uskonpuhdistuksen hengessä Agricola piti tärkeänä suomenkielisen kirjallisuuden luomista, jotta suomenkieliset voisivat lukea Raamattua äidinkielellään. Hänen omasta äidinkielestään ei kuitenkaan ole varmuutta. Agricola loi suomen kirjakielen kääntämällä latinan- ja ruotsinkielistä kirkollista kirjallisuutta.

Vuonna 1543 julkaistiin ABC-kirja, joka oli ensimmäinen painettu suomenkielinen kirja ja ensimmäinen suomalainen aapinen. Se sisälsi kristinopin sekä lukemisen perusteet. Rucouskiria Bibliasta (1544) sisälsi rukouksia. Vuonna 1548 julkaistiin Agricolan kääntämä Uusi testamentti nimellä Se Wsi Testamenti. Agricola suomensi myös osia Vanhasta testamentista ja kirjoitti käsikirjoja jumalanpalvelusta varten.

A
gricolan aikaista suomen kirjakieltä kutsutaan vanhaksi kirjasuomeksi. Sen sanasto poikkeaa jossain määrin nykyisestä. Agricolan kehittämää sanastoa on kuitenkin käytössä nykykielessäkin. Tällaisia sanoja ovat muun muassa esimerkki, esimies, esikuva, hallitus, isänmaa, hengellinen, inhimillinen, nöyrä, historia, omatunto ja vihollinen. Jotkut hänen keksimistään sanoista taas eivät ole kestäneet ajan hammasta. Tällaisia ovat esimerkiksi luutarha (merkitsi hautausmaata), lustitarha (paratiisi) ja vertaveli (toveri).

Tänään, Agricolan ja suomen kielen päivänä, avautuu Kielikello-lehden sähköinen arkisto verkossa vapaasti käytettäväksi. Se tarjoaa monipuolista tietoa suomen kielestä ja sen käytöstä. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jonka kirjoitukset käsittelevät kieltä eri näkökulmista ja muun muassa kielenkäytön suosituksia. Arkiston osoite on www.kielikello.fi.


Tekstissä käytetty lähteinä seuraavia sivustoja:

yle.fi/vintti/yle.fi/agricola
www.kotus.fi
 

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi