Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Kuusamon talvikalastusleirillä viihtyivät niin nuoret kuin vanhatkin

Uutiset 15.4.2014 07:57 | Päivämies-verkkolehti


Perinteikäs Kuusamon talvikalastusleiri järjestettiin huhtikuun alussa 31. kerran. Leirin ikähaitari ulottui neljävuotiaista yli kahdeksankymppisiin: mukana oli isiä ja isoisiä poikien ja pojanpoikien kanssa, aviopuolisoita, naisia ja miehiä. Leiriläisiä yhdistää kiinnostus kalastukseen ja mukava leiriperinne. 
Leirin ohjelmaan on alusta saakka kuulunut yhden päivän nuottaustapahtuma, joka on sisältänyt pilkkimistä nuottauksen lomassa, verkon kokemista ja madepyydyksillä käyntiä. Talvinuotanveto on kalastustapa, jossa useista verkoista tehty nuotta lasketaan jään alle. Nuotalla pyritään saartamaan kalaparvi saaliiksi. Nuotanveto vaatii asianmukaisen kaluston: muun muassa moottorikelkkoja kuljetukseen, uitot ja nuotan ohjarit.

Lähdemme nuotanvetopaikalle parin kilometrin päähän, toiset hiihtäen tai kävellen, toiset kelkan kyydissä. Tuuli on kova, pakkasta on onneksi vähän. Kun saavumme avannon reunalle, kuulemme, että nuotta on noin yhden kilometrin päässä jään alla. Sieltä sitä kiskotaan kahden miehen ja yhden koneen voimin. Vähitellen kalat saadaan lähemmäksi avantoa. Ensimmäisenä avannosta nousee siula, joka näyttää verkolta. Odotellessa kuulemme juttuja parhaista kalansaaliista. Sellainenkin kertomus kuullaan, jossa miehet saivat niin paljon kaloja, ettei verkkoja saatu nostettua veneeseen vaan ne piti vetää rantaan. Pietari taitaakin olla meille kaikille tuttu mies.

Viimein alkaa avannon ympärillä käydä kuhina. Muikkusaalis, noin 200 kiloa kalaa, lasketaan laareihin. 

Kun nuotanveto on saatu päätökseen, tavarat keräillään kasaan ja siirrytään takaisin Kajavaan, jossa halukkaat saavat ostaa kotiin viemisiksi muikkua. Sieltä lähdetään jatkamaan leiriä rauhanyhdistykselle. Ohjelmassa on muun muassa alustus aiheesta Jumalan huolenpito sekä seurat ja luontokuvaesitys Kuusamosta ja Paanajärveltä. 


Kuusamon talvikalastusleiri lyhyesti

– Ensimmäinen talvikalastusleiri järjestettiin vuonna 1983
– Tärkeä leiriperinne: nuotanvetotapahtuma Kuusamon Kajavan kylässä Muojärvellä tai Kirpistöllä
– Nuottauksessa saadaan saaliiksi pääasiassa muikkua


Tekstit: Sini Aittakumpu, Maiju Oikarainen ja Urpo Rontti
Kuvat: Timo Määttä

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi