Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Kuusamon talvikalastusleirillä viihtyivät niin nuoret kuin vanhatkin

Uutiset 15.4.2014 07:57 | Päivämies-verkkolehti


Perinteikäs Kuusamon talvikalastusleiri järjestettiin huhtikuun alussa 31. kerran. Leirin ikähaitari ulottui neljävuotiaista yli kahdeksankymppisiin: mukana oli isiä ja isoisiä poikien ja pojanpoikien kanssa, aviopuolisoita, naisia ja miehiä. Leiriläisiä yhdistää kiinnostus kalastukseen ja mukava leiriperinne. 
Leirin ohjelmaan on alusta saakka kuulunut yhden päivän nuottaustapahtuma, joka on sisältänyt pilkkimistä nuottauksen lomassa, verkon kokemista ja madepyydyksillä käyntiä. Talvinuotanveto on kalastustapa, jossa useista verkoista tehty nuotta lasketaan jään alle. Nuotalla pyritään saartamaan kalaparvi saaliiksi. Nuotanveto vaatii asianmukaisen kaluston: muun muassa moottorikelkkoja kuljetukseen, uitot ja nuotan ohjarit.

Lähdemme nuotanvetopaikalle parin kilometrin päähän, toiset hiihtäen tai kävellen, toiset kelkan kyydissä. Tuuli on kova, pakkasta on onneksi vähän. Kun saavumme avannon reunalle, kuulemme, että nuotta on noin yhden kilometrin päässä jään alla. Sieltä sitä kiskotaan kahden miehen ja yhden koneen voimin. Vähitellen kalat saadaan lähemmäksi avantoa. Ensimmäisenä avannosta nousee siula, joka näyttää verkolta. Odotellessa kuulemme juttuja parhaista kalansaaliista. Sellainenkin kertomus kuullaan, jossa miehet saivat niin paljon kaloja, ettei verkkoja saatu nostettua veneeseen vaan ne piti vetää rantaan. Pietari taitaakin olla meille kaikille tuttu mies.

Viimein alkaa avannon ympärillä käydä kuhina. Muikkusaalis, noin 200 kiloa kalaa, lasketaan laareihin. 

Kun nuotanveto on saatu päätökseen, tavarat keräillään kasaan ja siirrytään takaisin Kajavaan, jossa halukkaat saavat ostaa kotiin viemisiksi muikkua. Sieltä lähdetään jatkamaan leiriä rauhanyhdistykselle. Ohjelmassa on muun muassa alustus aiheesta Jumalan huolenpito sekä seurat ja luontokuvaesitys Kuusamosta ja Paanajärveltä. 


Kuusamon talvikalastusleiri lyhyesti

– Ensimmäinen talvikalastusleiri järjestettiin vuonna 1983
– Tärkeä leiriperinne: nuotanvetotapahtuma Kuusamon Kajavan kylässä Muojärvellä tai Kirpistöllä
– Nuottauksessa saadaan saaliiksi pääasiassa muikkua


Tekstit: Sini Aittakumpu, Maiju Oikarainen ja Urpo Rontti
Kuvat: Timo Määttä

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi