Torstai 17.1.2019
"
Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Joh. 1:29

Kuusamon talvikalastusleirillä viihtyivät niin nuoret kuin vanhatkin

Uutiset 15.4.2014 07:57 | Päivämies-verkkolehti


Perinteikäs Kuusamon talvikalastusleiri järjestettiin huhtikuun alussa 31. kerran. Leirin ikähaitari ulottui neljävuotiaista yli kahdeksankymppisiin: mukana oli isiä ja isoisiä poikien ja pojanpoikien kanssa, aviopuolisoita, naisia ja miehiä. Leiriläisiä yhdistää kiinnostus kalastukseen ja mukava leiriperinne. 
Leirin ohjelmaan on alusta saakka kuulunut yhden päivän nuottaustapahtuma, joka on sisältänyt pilkkimistä nuottauksen lomassa, verkon kokemista ja madepyydyksillä käyntiä. Talvinuotanveto on kalastustapa, jossa useista verkoista tehty nuotta lasketaan jään alle. Nuotalla pyritään saartamaan kalaparvi saaliiksi. Nuotanveto vaatii asianmukaisen kaluston: muun muassa moottorikelkkoja kuljetukseen, uitot ja nuotan ohjarit.

Lähdemme nuotanvetopaikalle parin kilometrin päähän, toiset hiihtäen tai kävellen, toiset kelkan kyydissä. Tuuli on kova, pakkasta on onneksi vähän. Kun saavumme avannon reunalle, kuulemme, että nuotta on noin yhden kilometrin päässä jään alla. Sieltä sitä kiskotaan kahden miehen ja yhden koneen voimin. Vähitellen kalat saadaan lähemmäksi avantoa. Ensimmäisenä avannosta nousee siula, joka näyttää verkolta. Odotellessa kuulemme juttuja parhaista kalansaaliista. Sellainenkin kertomus kuullaan, jossa miehet saivat niin paljon kaloja, ettei verkkoja saatu nostettua veneeseen vaan ne piti vetää rantaan. Pietari taitaakin olla meille kaikille tuttu mies.

Viimein alkaa avannon ympärillä käydä kuhina. Muikkusaalis, noin 200 kiloa kalaa, lasketaan laareihin. 

Kun nuotanveto on saatu päätökseen, tavarat keräillään kasaan ja siirrytään takaisin Kajavaan, jossa halukkaat saavat ostaa kotiin viemisiksi muikkua. Sieltä lähdetään jatkamaan leiriä rauhanyhdistykselle. Ohjelmassa on muun muassa alustus aiheesta Jumalan huolenpito sekä seurat ja luontokuvaesitys Kuusamosta ja Paanajärveltä. 


Kuusamon talvikalastusleiri lyhyesti

– Ensimmäinen talvikalastusleiri järjestettiin vuonna 1983
– Tärkeä leiriperinne: nuotanvetotapahtuma Kuusamon Kajavan kylässä Muojärvellä tai Kirpistöllä
– Nuottauksessa saadaan saaliiksi pääasiassa muikkua


Tekstit: Sini Aittakumpu, Maiju Oikarainen ja Urpo Rontti
Kuvat: Timo Määttä

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi