Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

”Tulkaa, sillä kaikki on valmistettu!”

Uutiset 23.4.2014 13:08 | Elina Peltomaa


Kiirastorstaina kumahtelivat kellot monissa kirkoissa kutsuen jumalanpalvelukseen. Näin myös Porissa. Kevätaurinko paistoi Länsi-Porin kirkon ikkunoille asetetuille rairuohoille, mutta alttari oli puetettu violetilla värillä ja kirkkokansan vaatteetkin olivat tummasävyisiä.
Saarnassaan Yrjö Tala kertoi, miten Jeesus valmistautui opetuslasten kanssa viettämään viimeistä yhteistä ateriaa. Jeesus ei tarvinnut huikaisevan korkeita kirkkoholveja ja hopeapikareita aterioidakseen vaan hänelle kelpasi tavallinen koti ja tavallisten ihmisten seura. Kun häntä arvosteltiin tästä, Jeesus vastasi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.”


Ehtoollista jakamassa Yrjö Tala ja Länsi-Porin seurakunnan kirkkoherra Mika Kyytinen.


Olimme saapuneet kauniiseen kirkkoon urkumusiikin soidessa. Silti moni vieras saattoi kokea tulleensa kuormien uuvuttamana ja syntisenä – kuitenkin Jeesuksen seuraajana. Ehkä sydämessä on ollut pyyntö, että Raamatun sana antaisi voimia tähän päivään ja tulevaan.
 
– Kiirehtiviä askeleita ei tarvita, sillä Jeesus on lähellä henkensä kautta ja haluaa pysähtyä jokaisen raajarikkoisuutta tuntevan vierelle, Tala puhui.Ehtoolliselle polvistuvia kirkkovieraita lohdutettiin, että Jumalalle kelvataan vain uskon kautta, Jeesuksen ansion tähden. Ehtoollinen on tarkoitettu uskon vahvistukseksi ja Jeesuksen muistoateriaksi.


Porilaiset sisarukset Aune Valli ja Laina Rimpiläinen kertoivat, että kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen osallistuminen on heille tärkeä perinne. 
 


Miksi alttari oli kiirastorstaina puettu violetin värisiin tekstiileihin? Mitä ovat liturgiset värit?
 
- liturgisia värejä on Suomen luterilaisen kirkon kirkkovuodessa viisi: valkoinen, vihreä, punainen, violetti/sininen ja musta
- liturgiset värit korostavat kirkkovuoden sisältöjä
- jumalanpalveluksessa kirkkotekstiilit ja tietyt papin vaatetuksen osat ovat päivän liturgisen värin mukaisia
- violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri, jota käytetään muun muassa hiljaisella viikolla
 
Lähde: evl.fi
 

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi