Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Joensuussa tutkittiin yhdessä eri raamatunkäännöksiä

Uutiset 1.5.2014 11:45 | Päivämies
Joensuun rauhanyhdistyksellä on järjestetty kahden vuoden ajan tilaisuuksia, joissa tutkitaan Raamattua yhdessä. Raamattu tutuksi -tilaisuuksiin kokoonnuttiin myös 29.–30. maaliskuuta. Pekka Kinnusen johdolla vertailimme kolmea Trio Raamatussa olevaa suomenkielistä raamatunkäännöstä. Saimmepa tilaisuudesta muistolauseenkin!
Raamatun tutkiminen on Joensuussa koettu mielekkääksi, ja sitähän se on: pääsemme valmismatkalle Raamatun elävään maailmaan. Tällä kertaa paneuduimme Kinnusen opastamana suomennustyön taustoihin, Raamatun ydinsanomaan sekä tutkimme noin neljääkymmentä eri raamatunkohtaa. 


Joensuun Raamattu tutuksi -tilaisuudessa puhuttiin Raamatun ydinsanomasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Alustaja Pekka Kinnunen kuvassa edessä keskellä.


Trio Raamattu sisältää Biblian eli vuoden 1776 kirkkoraamatun lisäksi vuosien 1933/1938 ja 1992 kirkkoraamatut. Kinnunen johdatteli meitä tämänkertaiseen aiheeseen kertomalla suomennosten tekemisen taustoista. Huomioon otettava tieto oli muun muassa se, että Lutherin saksankielinen Raamattu on vaikuttanut merkittävästi Biblian tekemiseen. Ovatpa Biblian esipuheetkin otettu lähes sellaisenaan Lutherilta.

Kinnunen toi esille, että Lutherin käännöstyön taustalla on ollut ajatus Kristuksesta Raamatun Herrana ja Kuninkaana. Toisin sanoen Lutherin näkemyksen mukaan Raamatun on ajettava Kristusta, kuten hän Jaakobin kirjeen alkusanoissa toteaa. Kinnusen mukaan Lutherin käännöksessä tulee selkeämmin esille niin sanottu uskonvanhurskauden periaate eli se, millä tavalla ihminen vanhurskautetaan.

Uskonvanhurskauden periaate mielessä tarkastelimme noin neljääkymmentä kohtaa niin Vanhan kuin Uuden testamentin puolelta. Tarkastelussamme olivat tukena myös Raamatun alkukieliset tekstit hepreaksi ja kreikaksi.

Raamatun suomennosten vertailemista voi hyvin suositella. Trio Raamattu on siihen todella oivallinen apuväline. Ylipäätään Raamatun tärkeydestä meitä muistuttaa Kinnusen antama muistolause: ”Mitä on karjalle laidun, linnuille pesä, kaloille joki, sitä on Raamattu uskovaiselle sielulle.” Lutherin psalmiluennoissaan esittämä ajatus innostakoon meitä jokaista tarttumaan Raamattuun! 

Sunnuntaina kysyin Maria ja Klaus Kalliorannalta (kuvassa alla), mitä ajatuksia Pekka Kinnusen pitämä esitys heissä herätti.Klaus totesi pohtineensa, että Biblian lukeminen olisi hyödyllistä uudempien käännösten rinnalla. Hän viittasi Kinnusen esille nostamaan uskonvanhurskauden periaatteeseen, joka tulee paikoin Bibliassa selkeämmin näkyviin.

Maria oli puolestaan miettinyt, että olisi hyvä lukea Raamattua. Hän koki tällaisen Raamattua tutuksi tekevän tilaisuuden ymmärrystä avartavana. Samalla hän toi esille sen, että yhdessä tutkiminen lisää kiinnostusta lukea Raamattua itsenäisestikin.

Trio Raamattu on Klausin apuna hänen valmistautuessaan sananpalvelijan tehtävään. Kolmen käännöksen vertaileminen auttaa selvittämään tekstin sanomaa, ja sitä on hänen mielestään hyvä tehdä varsinkin silloin, jos jokin raamatunkohta herättää kysymyksiä.


Tekstit: Aleksi Päkkilä  
Kuvat: Teppo Linjama

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi