Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Joensuussa tutkittiin yhdessä eri raamatunkäännöksiä

Uutiset 1.5.2014 11:45 | Päivämies
Joensuun rauhanyhdistyksellä on järjestetty kahden vuoden ajan tilaisuuksia, joissa tutkitaan Raamattua yhdessä. Raamattu tutuksi -tilaisuuksiin kokoonnuttiin myös 29.–30. maaliskuuta. Pekka Kinnusen johdolla vertailimme kolmea Trio Raamatussa olevaa suomenkielistä raamatunkäännöstä. Saimmepa tilaisuudesta muistolauseenkin!
Raamatun tutkiminen on Joensuussa koettu mielekkääksi, ja sitähän se on: pääsemme valmismatkalle Raamatun elävään maailmaan. Tällä kertaa paneuduimme Kinnusen opastamana suomennustyön taustoihin, Raamatun ydinsanomaan sekä tutkimme noin neljääkymmentä eri raamatunkohtaa. 


Joensuun Raamattu tutuksi -tilaisuudessa puhuttiin Raamatun ydinsanomasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Alustaja Pekka Kinnunen kuvassa edessä keskellä.


Trio Raamattu sisältää Biblian eli vuoden 1776 kirkkoraamatun lisäksi vuosien 1933/1938 ja 1992 kirkkoraamatut. Kinnunen johdatteli meitä tämänkertaiseen aiheeseen kertomalla suomennosten tekemisen taustoista. Huomioon otettava tieto oli muun muassa se, että Lutherin saksankielinen Raamattu on vaikuttanut merkittävästi Biblian tekemiseen. Ovatpa Biblian esipuheetkin otettu lähes sellaisenaan Lutherilta.

Kinnunen toi esille, että Lutherin käännöstyön taustalla on ollut ajatus Kristuksesta Raamatun Herrana ja Kuninkaana. Toisin sanoen Lutherin näkemyksen mukaan Raamatun on ajettava Kristusta, kuten hän Jaakobin kirjeen alkusanoissa toteaa. Kinnusen mukaan Lutherin käännöksessä tulee selkeämmin esille niin sanottu uskonvanhurskauden periaate eli se, millä tavalla ihminen vanhurskautetaan.

Uskonvanhurskauden periaate mielessä tarkastelimme noin neljääkymmentä kohtaa niin Vanhan kuin Uuden testamentin puolelta. Tarkastelussamme olivat tukena myös Raamatun alkukieliset tekstit hepreaksi ja kreikaksi.

Raamatun suomennosten vertailemista voi hyvin suositella. Trio Raamattu on siihen todella oivallinen apuväline. Ylipäätään Raamatun tärkeydestä meitä muistuttaa Kinnusen antama muistolause: ”Mitä on karjalle laidun, linnuille pesä, kaloille joki, sitä on Raamattu uskovaiselle sielulle.” Lutherin psalmiluennoissaan esittämä ajatus innostakoon meitä jokaista tarttumaan Raamattuun! 

Sunnuntaina kysyin Maria ja Klaus Kalliorannalta (kuvassa alla), mitä ajatuksia Pekka Kinnusen pitämä esitys heissä herätti.Klaus totesi pohtineensa, että Biblian lukeminen olisi hyödyllistä uudempien käännösten rinnalla. Hän viittasi Kinnusen esille nostamaan uskonvanhurskauden periaatteeseen, joka tulee paikoin Bibliassa selkeämmin näkyviin.

Maria oli puolestaan miettinyt, että olisi hyvä lukea Raamattua. Hän koki tällaisen Raamattua tutuksi tekevän tilaisuuden ymmärrystä avartavana. Samalla hän toi esille sen, että yhdessä tutkiminen lisää kiinnostusta lukea Raamattua itsenäisestikin.

Trio Raamattu on Klausin apuna hänen valmistautuessaan sananpalvelijan tehtävään. Kolmen käännöksen vertaileminen auttaa selvittämään tekstin sanomaa, ja sitä on hänen mielestään hyvä tehdä varsinkin silloin, jos jokin raamatunkohta herättää kysymyksiä.


Tekstit: Aleksi Päkkilä  
Kuvat: Teppo Linjama

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.

Lisää aiheesta:

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi