Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Kirkon uuden strategian ytimessä yhden ihmisen mittakaava

Uutiset 10.5.2014 10:00 | Päivämies-verkkolehti


Kirkolliskokous Turussa päättyi eilen. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kirkon rakenteisiin, talouteen ja strategiaan liittyviä asioita. 
Kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys herätti kokouksessa runsaasti keskustelua: puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 49 ja aiheesta puhuttiin yli neljä tuntia. Kokousviikon aikana saatiin päätökseen lähetekeskustelu kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttamisesta. Kirkkohallituksen esitys on, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jatkossa seurakuntayhtymiin, joiden johdossa ovat yhtymärovastit.

Kirkolliskokous katsoi mahdolliseksi sen, että seurakuntien yhteisövero-osuudesta luovuttaisiin ja siirryttäisiin lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkon keskushallinnon uudistuksia. Uudistukset selkeyttävät toimielinten tehtäviä ja toimivaltaa sekä keventävät hallintoa ja lisäävät joustavuutta. Kirkon ulkoasiain neuvosto lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin piispainkokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokouksen kokoonpanoon kuuluvat jatkossa vain piispat, kun tähän saakka piispainkokouksen jäseniä ovat olleet myös hiippakuntien pappisasessorit. Kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.Espoon hiippakunnan edustajia palaverissa.

Edustajille esiteltiin kirkon uusi strategia, joka suuntaa toimintaa vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkko -niminen strategia sai hyvän vastaanoton edustajilta. Uuden strategian ytimessä on yhden ihmisen mittakaava, ja sen painopisteet keskittyvät sanomaan, kohtaamiseen, lähimmäisenrakkauteen ja jäsenyyteen. Strategiassa tuodaan esille, että kirkon perustehtävä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Strategiassa todetaan, että kaikkea kirkon toimintaa ohjaavat sen arvot: usko, toivo ja rakkaus. 

   
Johanna Lumijärvi ja Johannes Leppänen kahvitauolla.


Keskustelemassa Martti MurtoperäAntti Savela ja Reino Halonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kuvassa alla) toi valtioneuvoston terveiset kirkolliskokoukselle tiistaina 6.5. Räsänen otti puheessaan kantaa kansalaisaloitteen esitykseen, jossa toivotaan avioliittolainsäädännön muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. – Toivon, että eduskunta huomioi vakavasti sille lausutun evankelisluterilaisen kirkon kannan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja että kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään, Räsänen totesi.

– Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, hän sanoi.


Kokouksen päätteeksi kokousväki kiitti Turun kristillisen opiston väkeä laulamalla.


Kuvat: Johanna Lumijärvi ja Heikki Sorvari

Tietoa kirkolliskokouksen ajankohtaisista asioista löytyy täältä.

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi