Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Kirkon uuden strategian ytimessä yhden ihmisen mittakaava

Uutiset 10.5.2014 10:00 | Päivämies-verkkolehti


Kirkolliskokous Turussa päättyi eilen. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kirkon rakenteisiin, talouteen ja strategiaan liittyviä asioita. 
Kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys herätti kokouksessa runsaasti keskustelua: puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 49 ja aiheesta puhuttiin yli neljä tuntia. Kokousviikon aikana saatiin päätökseen lähetekeskustelu kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttamisesta. Kirkkohallituksen esitys on, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jatkossa seurakuntayhtymiin, joiden johdossa ovat yhtymärovastit.

Kirkolliskokous katsoi mahdolliseksi sen, että seurakuntien yhteisövero-osuudesta luovuttaisiin ja siirryttäisiin lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkon keskushallinnon uudistuksia. Uudistukset selkeyttävät toimielinten tehtäviä ja toimivaltaa sekä keventävät hallintoa ja lisäävät joustavuutta. Kirkon ulkoasiain neuvosto lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin piispainkokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokouksen kokoonpanoon kuuluvat jatkossa vain piispat, kun tähän saakka piispainkokouksen jäseniä ovat olleet myös hiippakuntien pappisasessorit. Kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.Espoon hiippakunnan edustajia palaverissa.

Edustajille esiteltiin kirkon uusi strategia, joka suuntaa toimintaa vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkko -niminen strategia sai hyvän vastaanoton edustajilta. Uuden strategian ytimessä on yhden ihmisen mittakaava, ja sen painopisteet keskittyvät sanomaan, kohtaamiseen, lähimmäisenrakkauteen ja jäsenyyteen. Strategiassa tuodaan esille, että kirkon perustehtävä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Strategiassa todetaan, että kaikkea kirkon toimintaa ohjaavat sen arvot: usko, toivo ja rakkaus. 

   
Johanna Lumijärvi ja Johannes Leppänen kahvitauolla.


Keskustelemassa Martti MurtoperäAntti Savela ja Reino Halonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kuvassa alla) toi valtioneuvoston terveiset kirkolliskokoukselle tiistaina 6.5. Räsänen otti puheessaan kantaa kansalaisaloitteen esitykseen, jossa toivotaan avioliittolainsäädännön muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. – Toivon, että eduskunta huomioi vakavasti sille lausutun evankelisluterilaisen kirkon kannan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja että kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään, Räsänen totesi.

– Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, hän sanoi.


Kokouksen päätteeksi kokousväki kiitti Turun kristillisen opiston väkeä laulamalla.


Kuvat: Johanna Lumijärvi ja Heikki Sorvari

Tietoa kirkolliskokouksen ajankohtaisista asioista löytyy täältä.

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi