Maanantai 12.11.2018
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Kirkon uuden strategian ytimessä yhden ihmisen mittakaava

Uutiset 10.5.2014 10:00 | Päivämies-verkkolehti


Kirkolliskokous Turussa päättyi eilen. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kirkon rakenteisiin, talouteen ja strategiaan liittyviä asioita. 
Kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys herätti kokouksessa runsaasti keskustelua: puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 49 ja aiheesta puhuttiin yli neljä tuntia. Kokousviikon aikana saatiin päätökseen lähetekeskustelu kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttamisesta. Kirkkohallituksen esitys on, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jatkossa seurakuntayhtymiin, joiden johdossa ovat yhtymärovastit.

Kirkolliskokous katsoi mahdolliseksi sen, että seurakuntien yhteisövero-osuudesta luovuttaisiin ja siirryttäisiin lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkon keskushallinnon uudistuksia. Uudistukset selkeyttävät toimielinten tehtäviä ja toimivaltaa sekä keventävät hallintoa ja lisäävät joustavuutta. Kirkon ulkoasiain neuvosto lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin piispainkokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokouksen kokoonpanoon kuuluvat jatkossa vain piispat, kun tähän saakka piispainkokouksen jäseniä ovat olleet myös hiippakuntien pappisasessorit. Kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.Espoon hiippakunnan edustajia palaverissa.

Edustajille esiteltiin kirkon uusi strategia, joka suuntaa toimintaa vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkko -niminen strategia sai hyvän vastaanoton edustajilta. Uuden strategian ytimessä on yhden ihmisen mittakaava, ja sen painopisteet keskittyvät sanomaan, kohtaamiseen, lähimmäisenrakkauteen ja jäsenyyteen. Strategiassa tuodaan esille, että kirkon perustehtävä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Strategiassa todetaan, että kaikkea kirkon toimintaa ohjaavat sen arvot: usko, toivo ja rakkaus. 

   
Johanna Lumijärvi ja Johannes Leppänen kahvitauolla.


Keskustelemassa Martti MurtoperäAntti Savela ja Reino Halonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kuvassa alla) toi valtioneuvoston terveiset kirkolliskokoukselle tiistaina 6.5. Räsänen otti puheessaan kantaa kansalaisaloitteen esitykseen, jossa toivotaan avioliittolainsäädännön muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. – Toivon, että eduskunta huomioi vakavasti sille lausutun evankelisluterilaisen kirkon kannan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja että kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään, Räsänen totesi.

– Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, hän sanoi.


Kokouksen päätteeksi kokousväki kiitti Turun kristillisen opiston väkeä laulamalla.


Kuvat: Johanna Lumijärvi ja Heikki Sorvari

Tietoa kirkolliskokouksen ajankohtaisista asioista löytyy täältä.

Lisää aiheesta:

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi