Perjantai 23.8.2019
"
Katso puoleeni, anna armosi - se on niiden oikeus, joille nimesi on rakas. Ps. 119:132

Kirkon uuden strategian ytimessä yhden ihmisen mittakaava

Uutiset 10.5.2014 10:00 | Päivämies-verkkolehti


Kirkolliskokous Turussa päättyi eilen. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kirkon rakenteisiin, talouteen ja strategiaan liittyviä asioita. 
Kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys herätti kokouksessa runsaasti keskustelua: puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 49 ja aiheesta puhuttiin yli neljä tuntia. Kokousviikon aikana saatiin päätökseen lähetekeskustelu kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttamisesta. Kirkkohallituksen esitys on, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jatkossa seurakuntayhtymiin, joiden johdossa ovat yhtymärovastit.

Kirkolliskokous katsoi mahdolliseksi sen, että seurakuntien yhteisövero-osuudesta luovuttaisiin ja siirryttäisiin lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkon keskushallinnon uudistuksia. Uudistukset selkeyttävät toimielinten tehtäviä ja toimivaltaa sekä keventävät hallintoa ja lisäävät joustavuutta. Kirkon ulkoasiain neuvosto lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin piispainkokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokouksen kokoonpanoon kuuluvat jatkossa vain piispat, kun tähän saakka piispainkokouksen jäseniä ovat olleet myös hiippakuntien pappisasessorit. Kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.Espoon hiippakunnan edustajia palaverissa.

Edustajille esiteltiin kirkon uusi strategia, joka suuntaa toimintaa vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkko -niminen strategia sai hyvän vastaanoton edustajilta. Uuden strategian ytimessä on yhden ihmisen mittakaava, ja sen painopisteet keskittyvät sanomaan, kohtaamiseen, lähimmäisenrakkauteen ja jäsenyyteen. Strategiassa tuodaan esille, että kirkon perustehtävä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Strategiassa todetaan, että kaikkea kirkon toimintaa ohjaavat sen arvot: usko, toivo ja rakkaus. 

   
Johanna Lumijärvi ja Johannes Leppänen kahvitauolla.


Keskustelemassa Martti MurtoperäAntti Savela ja Reino Halonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kuvassa alla) toi valtioneuvoston terveiset kirkolliskokoukselle tiistaina 6.5. Räsänen otti puheessaan kantaa kansalaisaloitteen esitykseen, jossa toivotaan avioliittolainsäädännön muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. – Toivon, että eduskunta huomioi vakavasti sille lausutun evankelisluterilaisen kirkon kannan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja että kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään, Räsänen totesi.

– Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, hän sanoi.


Kokouksen päätteeksi kokousväki kiitti Turun kristillisen opiston väkeä laulamalla.


Kuvat: Johanna Lumijärvi ja Heikki Sorvari

Tietoa kirkolliskokouksen ajankohtaisista asioista löytyy täältä.

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi