Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Kirkon uuden strategian ytimessä yhden ihmisen mittakaava

Uutiset 10.5.2014 10:00 | Päivämies-verkkolehti


Kirkolliskokous Turussa päättyi eilen. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kirkon rakenteisiin, talouteen ja strategiaan liittyviä asioita. 
Kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys herätti kokouksessa runsaasti keskustelua: puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 49 ja aiheesta puhuttiin yli neljä tuntia. Kokousviikon aikana saatiin päätökseen lähetekeskustelu kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttamisesta. Kirkkohallituksen esitys on, että kaikki seurakunnat kuuluisivat jatkossa seurakuntayhtymiin, joiden johdossa ovat yhtymärovastit.

Kirkolliskokous katsoi mahdolliseksi sen, että seurakuntien yhteisövero-osuudesta luovuttaisiin ja siirryttäisiin lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkon keskushallinnon uudistuksia. Uudistukset selkeyttävät toimielinten tehtäviä ja toimivaltaa sekä keventävät hallintoa ja lisäävät joustavuutta. Kirkon ulkoasiain neuvosto lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin piispainkokoukselle ja kirkkohallitukselle. Piispainkokouksen kokoonpanoon kuuluvat jatkossa vain piispat, kun tähän saakka piispainkokouksen jäseniä ovat olleet myös hiippakuntien pappisasessorit. Kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.Espoon hiippakunnan edustajia palaverissa.

Edustajille esiteltiin kirkon uusi strategia, joka suuntaa toimintaa vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkko -niminen strategia sai hyvän vastaanoton edustajilta. Uuden strategian ytimessä on yhden ihmisen mittakaava, ja sen painopisteet keskittyvät sanomaan, kohtaamiseen, lähimmäisenrakkauteen ja jäsenyyteen. Strategiassa tuodaan esille, että kirkon perustehtävä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Strategiassa todetaan, että kaikkea kirkon toimintaa ohjaavat sen arvot: usko, toivo ja rakkaus. 

   
Johanna Lumijärvi ja Johannes Leppänen kahvitauolla.


Keskustelemassa Martti MurtoperäAntti Savela ja Reino Halonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kuvassa alla) toi valtioneuvoston terveiset kirkolliskokoukselle tiistaina 6.5. Räsänen otti puheessaan kantaa kansalaisaloitteen esitykseen, jossa toivotaan avioliittolainsäädännön muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla olisi oikeus solmia avioliitto. – Toivon, että eduskunta huomioi vakavasti sille lausutun evankelisluterilaisen kirkon kannan, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja että kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään, Räsänen totesi.

– Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, hän sanoi.


Kokouksen päätteeksi kokousväki kiitti Turun kristillisen opiston väkeä laulamalla.


Kuvat: Johanna Lumijärvi ja Heikki Sorvari

Tietoa kirkolliskokouksen ajankohtaisista asioista löytyy täältä.

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi