Keskiviikko 24.4.2019
"
Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen. Joh. 21:13-14

Rikosseuraamuslaitoksen, kirkkojen ja herätysliikkeiden tapaaminen Vantaalla

Uutiset 24.5.2014 06:45 | Juha Kaarivaara
Rikosseuraamuslaitos (Rise) ja evankelis-luterilainen kirkko sopivat vuonna 2012 tekevänsä kokonaisselvityksen, jossa kartoitettaisiin uskonnollisen toiminnan ja vankilasielunhoidon tilannetta Suomen vankiloissa. Työn alla olevaa selvitystä ja jatkosuunnitelmia käytiin läpi Risen, eri kirkkokuntien ja herätysliikkeiden neuvottelussa 16. toukokuuta Vantaalla.
Selvitystyöryhmän työskentelystä kertoi ryhmän puheenjohtaja, Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja Katri Järvinen. Hän kertoi, että ryhmän tarkoituksena on selvittää, mihin uskontokuntiin vangit kuuluvat ja millaisia uskonnollisia ja sielunhoidollisia tarpeita heillä on. Ryhmä myös tarkastelee uskonnollisen toiminnan järjestämistä vankiloissa eri toimijoiden kannalta. Vangeille on jo tehty asiasta kyselytutkimus, jonka tulosten arviointi on vielä kesken. 
 
Risen erityisasiantuntija Kati Sunimento käytti puheenvuoron kirkkojen ja herätysliikkeiden roolista vankilatyössä rikosseuraamuslaitoksen näkökulmasta. Hän totesi, että hengellinen toiminta on Risen strategian mukaista toimintaa. Strategia on kiteytetty lauseeseen ”Polku rikoksettomaan elämään aktiivisella verkostoyhteistyöllä”.Keskustelin uskonnollisesta vankilatyöstä Järvisen, Sunimenton ja Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen kehittämispäällikkö Riitta Karin (kuvassa yllä) kanssa. Heidän mielestään vankiloissa tarvitaan työtoiminnan ja koulutuksen lisäksi hengellistä toimintaa.
 
–  Vankilatyötä tekevät ulkopuoliset koetaan helpommin lähestyttävinä ja kynnys on matalampi kuin virkamiesten kohdalla. Tutkintavangin osalta hätä on vankeuden alussa suuri ja asiat sekaisin. Keskusteluapu ihan arkisinkiin asiohin on tärkeää ja auttaa ongelmien purkamisessa. Hengellinen työ on osa yhteisöllisyyttä ja hengellisyys iso osa ihmisenä kasvua, he pohtivat.
 
Jokelan vankilan vankilapappi Timo Simppula (kuvassa alla) kertoi kokevansa, että herätysliikkeiden hartaustilaisuudet tuovat arvokkaan lisän vankilatyöhön.
 
– Vapaaehtoistoimijat tuovat tervetulleen tuulahduksen vankilan elämään. Yhteistyö rauhanyhdistysten vankilalähettien kanssa on koettu hyvin myönteisenä, hän sanoi.


 
Simppulan mukaan tilaisuuksiin osallistuvat vangit toivovat nimenomaan kuulevansa hartauspuheita, joissa selitetään Raamattua.
 
– Tärkeää on, että Jumalan sanan julistus on selkeää ja yksinkertaista. Kovin raskasta raamatunhistoriallista julistusta on syytä välttää. 

Tunnisteet:


vankila rise

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi