Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Rikosseuraamuslaitoksen, kirkkojen ja herätysliikkeiden tapaaminen Vantaalla

Uutiset 24.5.2014 06:45 | Juha Kaarivaara
Rikosseuraamuslaitos (Rise) ja evankelis-luterilainen kirkko sopivat vuonna 2012 tekevänsä kokonaisselvityksen, jossa kartoitettaisiin uskonnollisen toiminnan ja vankilasielunhoidon tilannetta Suomen vankiloissa. Työn alla olevaa selvitystä ja jatkosuunnitelmia käytiin läpi Risen, eri kirkkokuntien ja herätysliikkeiden neuvottelussa 16. toukokuuta Vantaalla.
Selvitystyöryhmän työskentelystä kertoi ryhmän puheenjohtaja, Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja Katri Järvinen. Hän kertoi, että ryhmän tarkoituksena on selvittää, mihin uskontokuntiin vangit kuuluvat ja millaisia uskonnollisia ja sielunhoidollisia tarpeita heillä on. Ryhmä myös tarkastelee uskonnollisen toiminnan järjestämistä vankiloissa eri toimijoiden kannalta. Vangeille on jo tehty asiasta kyselytutkimus, jonka tulosten arviointi on vielä kesken. 
 
Risen erityisasiantuntija Kati Sunimento käytti puheenvuoron kirkkojen ja herätysliikkeiden roolista vankilatyössä rikosseuraamuslaitoksen näkökulmasta. Hän totesi, että hengellinen toiminta on Risen strategian mukaista toimintaa. Strategia on kiteytetty lauseeseen ”Polku rikoksettomaan elämään aktiivisella verkostoyhteistyöllä”.Keskustelin uskonnollisesta vankilatyöstä Järvisen, Sunimenton ja Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen kehittämispäällikkö Riitta Karin (kuvassa yllä) kanssa. Heidän mielestään vankiloissa tarvitaan työtoiminnan ja koulutuksen lisäksi hengellistä toimintaa.
 
–  Vankilatyötä tekevät ulkopuoliset koetaan helpommin lähestyttävinä ja kynnys on matalampi kuin virkamiesten kohdalla. Tutkintavangin osalta hätä on vankeuden alussa suuri ja asiat sekaisin. Keskusteluapu ihan arkisinkiin asiohin on tärkeää ja auttaa ongelmien purkamisessa. Hengellinen työ on osa yhteisöllisyyttä ja hengellisyys iso osa ihmisenä kasvua, he pohtivat.
 
Jokelan vankilan vankilapappi Timo Simppula (kuvassa alla) kertoi kokevansa, että herätysliikkeiden hartaustilaisuudet tuovat arvokkaan lisän vankilatyöhön.
 
– Vapaaehtoistoimijat tuovat tervetulleen tuulahduksen vankilan elämään. Yhteistyö rauhanyhdistysten vankilalähettien kanssa on koettu hyvin myönteisenä, hän sanoi.


 
Simppulan mukaan tilaisuuksiin osallistuvat vangit toivovat nimenomaan kuulevansa hartauspuheita, joissa selitetään Raamattua.
 
– Tärkeää on, että Jumalan sanan julistus on selkeää ja yksinkertaista. Kovin raskasta raamatunhistoriallista julistusta on syytä välttää. 

Tunnisteet:


vankila rise

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi