Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Vilkasta keskustelua ja vertaistukea ensimmäisellä uusien puhujien kurssilla

Uutiset 25.5.2014 06:56 | Taisto Peltoniemi


Reisjärven kristillisellä kansanopistolla järjestettiin 16.–18. toukokuuta historiallinen kurssi. Kyseessä oli opiston ensimmäinen kurssi, joka oli suunnattu nimenomaan uusille puhujille ja heidän puolisoilleen. Kurssilla käsiteltiin muun muassa puhujan tehtävää, saarnan olemusta sekä tutkittiin Jeesuksen vertauksia. 
Kurssiopettajina toimivat Risto Göös ja Keijo Nissilä. Göös piti alustuksen puhujan tehtävästä. Alustuksessa tuli esille se, että sananjulistus perustuu Raamatun lähetyskäskyyn: “Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” (Mk. 16:15).


Kurssiopettajat Keijo Nissilä (vas.) ja Risto Göös.

Puhujan tehtävänä on palvella kuulijoita Raamattuun pitäytyen ja puhua Jumalan sanaa Raamatulla perustellen, Göös kertoi. Puhujan tehtävä ei ole vaikuttaa, vaan sen tekee Jumalan sana. Jokaisen puhujan tulisi olla uskollinen omille lahjoilleen. Keskustelussa tuli esille tehtävän vastuullisuus. On tärkeää, että puhuja käy itse sanankuulossa ja hoitaa uskonelämäänsä. Rohkaisevaa oli kuulla, että seurakunta huolehtii puhujista ja rukoilee heidän puolestaan.
 
Göös pohti myös perheen merkitystä puhujan tehtävässä. Puhujan perhe on tavallinen perhe, ja vaimo ja perhe ovat lähimmät tukijat. On tärkeää ottaa perhe huomioon ja tarvittaessa kieltäytyä vaikkapa seuramatkasta. Tehtävään saa lähteä evankeliumin siunauksen turvin ja tietäen, että kotiväki muistaa minua, Göös sanoi. Hän rohkaisi uusia puhujia saarnaamaan Jumalan armoa avarasti kaikille kuulijoille.


Neljä kuukautta puhujana toiminut Markku Poikkimäki piti perjantaina iltahartauden.

Keijo Nissilän oppitunnit käsittelivät saarnan olemusta ja Jeesuksen vertauksia. Hän puhui siitä, kuinka tärkeää on, että puhuja valmistautuu puheen pitämiseen. Jumalan Pyhä Henki ohjaa valmisteltuakin puhetta ja voi avata puheeseen sellaisiakin asioita, jotka eivät ole valmistautuessa tulleet mieleen.
 
Keskustelu oli kurssilla hyvin vilkasta ja vapaata. Monet kertoivat kokeneensa kurssin antoisaksi ja toivoivat, että vastaavia kursseja järjestetään jatkossakin.

– Onhan tämä ollut tosi mukava kurssi, on ollut tilaisuuksia jutella samassa tilanteessa olevien kanssa. Olen myös saanut eväitä siihen, miten voin tukea puolisoa puhujan tehtävässä, eräs puhujan vaimo pohti.

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi