Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

​SRK:n tiedotustilaisuus: Avioliiton merkitystä on tarpeen vaalia

Uutiset 26.6.2014 16:41 | Päivämies-verkkolehti


Pyhäjoen suviseuroissa järjestettiin tänään SRK:n tiedotustilaisuus, jossa käsiteltiin uskonnonvapautta, naisen asemaa vanhoillislestadiolaisuudessa sekä kristillistä avioliittokäsitystä. Tilaisuus kokosi kolmisenkymmentä median edustajaa.
Tilaisuuden avasi ja puheenjohtajana toimi SRK:n johtokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Taskila. Puheenvuoroja kuultiin kolme: vielä muutaman päivän SRK:n puheenjohtajana toimiva Olavi Voittonen puhui uskonnonvapaudesta, psyko- ja perheterapeutti Aino Kanniainen naisen asemasta ja agrologi Johannes Leppänen kristillisestä avioliitosta.
 
Voittonen totesi, että valtion tehtävänä on turvata uskonnonvapaus ja luoda edellytykset sen toteuttamiseen.
 
– On tärkeää, että kristityillä – myös vanhoillislestadiolaisilla – on yhteiskunnassamme riittävä ihmisoikeudellinen suoja.  
 
Lapsen syntymässä saa kokea elämän pyhyyden
 
Aino Kanniainen pohti puheenvuorossaan sitä, millaista on olla vanhoillislestadiolainen nainen. Hänen mielestään mediassa on viime aikoina kuvattu vanhoillislestadiolaisuutta patriarkaalisena yhteisönä, jossa naiset ovat alisteisessa asemassa.
 
– Minun on vaikea tunnistaa itseäni median luomasta kuvasta.
– Olen saanut toteuttaa elämänvalintojani vapaasti, hän kertoi.
 
Kanniainen totesi, että kysymys naispappeudesta tai naisen toimimisesta puhujana on uskonopillinen kysymys, ei tasa-arvokysymys.
 
Kanniainen pohti myös lasten vastaanottamiseen liittyviä kysymyksiä. Hän totesi, että lapsen syntymässä saa kokea todeksi elämän pyhyyden ja sen, että Jumala on elämän antaja.

– Minulta on ammattilaisena kysytty, voiko uskovainen ehkäistä äidin vakavan väsymisen, mielenterveyteen tai fyysiseen sairauteen liittyvien kysymysten vuoksi.
 
Hän totesi, että sairauden hoitaminen on tärkeää.

– Siltikään näin henkilökohtaiseen ja puolisoiden yksityiseen asiaan ei kukaan toinen voi antaa yksiselitteistä vastausta. Päätöstä ei voi ulkoistaa toisille tai uskonyhteisölle. Jumalan sanaan pohjautuvat ratkaisut nousevat henkilökohtaisen uskon kautta.
 
Kanniainen pohti, että näin syvällisen kysymyksen esittäjää ei kuitenkaan saisi jättää yksin, vaan on pyrittävä auttamaan häntä löytämään sellainen ratkaisu, jonka kanssa hän voi hyvällä omallatunnolla elää ja luottaa Jumalan johdatukseen.
 
Avioliittoinstituutio vahvistaa yhteiskuntaa
 
Johannes Leppänen toi puheenvuorossaan esille kristillisen avioliiton perusteita ja merkitystä. Hän kertoi, että kristillinen avioliittokäsitys perustuu Jumalan sanaan.

– Avioliitto on Jumalan luoma järjestys, joka on säädetty miehen ja naisen väliseksi yhteiselämän muodoksi.
 
Leppänen kertoi, että avioliiton hyveitä ovat kunnioitus, uskollisuus ja jatkuvuus sekä fyysinen ja biologinen yhteenkuuluvuus.

– Sukupuolten biologinen erilaisuus ja täydentävyys ovat olleet ja ovat yhä edelleen ehto ihmissuvun jatkumiselle. Avioliitto on suoja, joka mahdollistaa seksuaalisuuden toteuttamisen kauniilla, turvallisella ja uutta elämää luovalla tavalla. Raamatun mukaan esiaviolliset suhteet eivät ole oikein ja siksi opetamme, että sukupuolielämä kuuluu vasta avioliittoon.
 
Leppäsen mukaan avioliitto on instituutio, joka on historian kuluessa osoittanut voimansa ja kestävyytensä.

– On paljon esimerkkejä siitä, kuinka kriisiaikoina avioliiton merkitys on kasvanut kansoja eheyttävänä ja kansakunnan kivijalkaa vahvistavana instituutiona. Toisaalta avioliiton halveksiminen on murtanut yhteiskuntaa. Tästä Rooman valtakunnan luhistuminen on ehkä kaikkein selvin esimerkki. 
 
Leppänen päätti puheenvuoronsa toteamalla, että avioliiton arvoa ja merkitystä on tarpeen vaalia, kunnioittaa ja vahvistaa.

Toimittajia kiinnosti naisen asema
 
Puheenvuorojen jälkeen median edustajilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Puheenvuoron käyttäjien lisäksi vastaamassa olivat myös SRK:n toinen varapuheenjohtaja Viljo Juntunen ja suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Sanna Isopahkala.
 
Toimittajat kysyivät lähinnä naisen asemaan liittyviä kysymyksiä. Aino Kanniaisen vastauksessa tuli esille, että naiset ja miehet ovat vanhoillislestadiolaisuudessa tasavertaisia toimijoita, roolit jakautuvat hyvinkin monella tavalla, ei ole jakoa miesten ja naisten töihin.
 
Kiinnostusta herätti myös muun muassa se, keskustellaanko ehkäisykysymyksestä vanhoillislestadiolaisuudessa enemmän kuin ennen. Vastauksissa tuli esille, että perheen kasvamiseen liittyy monenlaisia asioita, myös keskustelua ja kipuilua. Monenlaisia paineita voi aiheuttaa sekin, että suuret perheet erottautuvat nykyisin enemmän muista perheistä, kun perhekoot ovat yleisesti yhteiskunnassa pienempiä.

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi