Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Suviseurajumalanpalveluksessa annettiin kotiläksy: käydään kylässä

Uutiset 30.6.2014 11:09 | päivitetty 11.2.2019 12:08 | Kati Kanto


Sunnuntaiaamuna seura­-alueella on vielä hiljaista, isossa teltassa vara valita paikka. Aurinko paistaa, on seurojen lämpimin päivä. Ihmisiä saapuu vähitellen telttaan, on alkamassa sunnuntaiaamun sanajumalanpalvelus.
Jumalanpalveluksen liturgina toimii Jorma Niinikoski ja saarnan pitää Mikko Kinnunen. Kinnunen puhuu Luukkaan evankeliumin 19. luvun pohjalta. Tekstisssä kerrotaan, kuinka Jeesus saapuu Jerikon kaupunkiin ja kyläilee tullimies Sakkeuksen kodissa.
 
Sakkeus oli mies, joka oli kansan epäsuosiossa, olihan hän tullimiesten esimiehen ominaisuudessa kiskonut kansalaisilta ylimääräistä rahaa tavallisten verojen lisäksi ja laittanut sitä omaan taskuunsa. Rahanahneus oli sokaissut hänet. Sakkeuksen omatunto oli kuitenkin herännyt ja hän ajatteli, että kenties Jeesus voisi auttaa häntä.
 
Sakkeus haluaa tavata Jeesuksen. Hän oli pienikokoisuutensa vuoksi kiivennyt viikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen. Jeesus pysähtyi, kutsui Sakkeusta nimeltä ja sanoi hänelle tulevansa käymään kylässä tämän kodissa.
 
Ihmiset paheksuivat tätä. Jeesus meni kuitenkin aina sellaisten luo, jotka olivat halveksittuja ja vihattuja, aivan kuten syntinen nainen, Mikko Kinnunen totesi puheessaan. Kun Sakkeus sai syntinsä anteeksi, hän katui entistä elämäänsä ja lupasi lahjoittaa puolet omaisuudestaan köyhille. Hän sanoi myös antavansa kaksinkertaisesti niille, joilta oli ottanut rahaa väärin perustein.


 
Kinnunen kehottaa meitä jumalanpalvelusvieraitakin käymään kylässä ja muistamaan erityisesti niitä, joita ei yhteiskunnassamme arvosteta.
 
– Annankin teille kotiläksyn: käykää sellaisessa kodissa kylässä, jossa ette ole jostain syystä ehtineet käydä, sellaistenkin, joita kohtaan on voinut olla tarpeettomia ennakkoluuloja. Viekää terveisiä näistä suviseuroista, toimittakaa näin enkelin sanansaattajan virkaa, Kinnunen kehotti puheessaan.

 

Mutasen perhe oli tullut suviseuroihin Paltamon Mieslahdesta. Perheen äiti Aino Mutanen kertoi, että perheellä on muodostunut perinteeksi tulla sekä maakunnallisissa että suviseuroissa koko perheellä kuuntelemaan jumalanpalvelusta isoon telttaan. Lapset viestittelevät kännyköillä, missä vanhemmat ja nuorimmat lapset istuvat ja tulevat heidän luokseen. Saarnasta Ainolle jäi mieleen kotiläksy, se, että olisi tärkeä kyläillä toisten luona. Sen huomaa täällä suviseuroissakin, kuinka tärkeä on tavata muita perheitä ja ihmisiä, Aino sanoi. Hän kertoi olevansa iloinen siitä, että perheen lapset kyläilevät naapureissa eri-ikäisten ihmisten luona.


Kuvat: Kati Kanto ja suviseurojen kuvapalvelu

Lisää aiheesta:

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi