Maanantai 16.9.2019
"
Herra, älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta, kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi. Ps. 74:21

Ranuan opistoseuroissa: ”Yhä kuuluu kutsu Jumalan valtakuntaan”

Uutiset 26.7.2014 16:30 | Päivi Martikainen


Ranualla vietetään parhaillaan kesän viimeisiä suuria seuroja. 27:nnen kerran järjestettävissä opistoseuroissa saadaan nauttia helteisestä säästä. Erityisesti Pohjois-Suomesta saapuneita seuravieraita oli perjantai-iltana koolla jo noin 14 000.
Majoituskäytössä on nykyään noin 27 hehtaarin suuruinen alue. Sarkaojien täyttämisellä on saatu lisää tilaa sekä majoitukseen että kentälle. Koko seura-alueella on kokoa peräti 40 hehtaaria.
 
Ilmatieteen laitos on varoittanut helteestä Ranuan kunnassa. Terveydenhuoltotoimikunta muistuttaakin, että helteinen sää voi olla rasittava, varsinkin sydänsairaille. Nesteen saannista kannattaa huolehtia.

”Aika on täyttynyt”
 
Opistoseurojen tunnuksena on ”Minä olen tie totuus ja elämä” (Joh. 14:6). Teksti kertoo ihmisen matkasta, jossa Jeesuksen opetukset toimivat ohjaajana.
 
Opistoseurat alkoivat jo torstaina iltahartaudella. Perjantain avajaisseuroissa Leevi Koskelo muisteli, miten Jeesus aloittaessaan julkisen toimintansa tiivisti ensimmäiseen puheenvuoroonsa koko sen ilmoituksen, jota on tullut ilmoittamaan: ”Aika on täyttynyt.”
 
Jumala oli antanut paratiisissa lupauksen Jeesuksesta, joka on polkeva rikki käärmeen pään.
 
– Jeesus sanoi, että Jumalan valtakunta on teidän keskellänne – siellä, missä Jumalan lapset ovat. Rajat eivät kulje maitten, vaan sydänten välillä.
 
Jumalan valtakunta on sekä taivaassa kunnian valtakuntana, että maan päällä armon valtakuntana, jossa Jeesus asuu ja armahtaa syntistä ihmistä.
 
Tärkeysjärjestys
 
Esa Koukkari palautti kuulijoiden mieliin, miten vuorisaarnassa neuvotaan: ”Vaan etsikäät ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, ja niin kaikki nämät teille annetaan.”
 


– Jeesus muistuttaa meitä elämän tärkeysjärjestyksestä.
 
Lutherkin totesi, että sen, joka tahtoo löytää tien Kristuksen luokse, pitää ensin löytää häneen uskovat ihmiset: elävä Jumalan seurakunta.
 
”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut” (Joh. 20:23). Jumalan valtakunta on armovaltakunta, jossa saarnataan syntien anteeksiantamusta.
 
Johanneksen todistus
 
Pekka Kinnunen puhui Johanneksen todistuksesta:
 
– Johannes oli yksi Jeesuksen todistajista: silminnäkijä, kuulija ja koskettaja.
 
Jumalan poika ilmestyi kuoleman voitettuaan Jumalan valitsemille todistajille. Todistajien tehtävänä oli ilmoittaa toisillekin, mitä he olivat nähneet ja kuulleet.
 
– Kutsua Jumalan valtakunnan osallisuuteen kuulutetaan yhä. Sanoma kutsuu jokaista: velka on maksettu kaikkien edestä, mutta se omistetaan uskolla.
 
Usko tulee kuulosta ja kuulo Jumalan sanan kautta. Kun uskoo synnit anteeksi, siitä seuraa täydellinen ilo.
 
Kuuliaisuus siunataan
                                   
Erkki Perttunen luki Raamatusta, miten Jeesus ilmoitti itsensä opetuslapsille Tiberiaanmeren rannalla. Opetuslapset eivät olleet saaneet saalista, jolloin Jeesus neuvoi heittämään verkon veneen oikealle puolelle. Opetuslapset olivat kuuliaisia Jeesuksen neuvolle, ja Jumala siunasi heitä.
 
– Jumala on luvannut siunata kuuliaiset lapsensa, Perttunen sanoi.
 
– Tahdottehan olla kuuliaisia ja kilvoitella loukkaamattomalla omallatunnolla, kunnes pääsemme taivaan kotiin. Emme tiedä, milloin meidän vuoromme on.

 

Opistokuulumisia
 
Seurat jatkuvat sunnuntai-iltaan asti: lauantaina on ohjelmassa puheiden lisäksi viikkomessu ja illalla puheenvuoro. Sunnuntaina vietetään sanajumalanpalvelusta seurateltassa ja Ranuan kirkossa. Keskipäivällä Ranuan opiston rehtori Eero Nuolioja kertoo opistokuulumisia.
 
Opistovuosi alkaa hänen mukaansa perinteiseen tapaan. Opistossa on meneillään laatutyöprojekti, jonka tavoitteena on selkiyttää toimintoja ja vastuita opistossa.
 
– Olemme olleet yhdessä muiden opistojen kanssa opetushallituksen kustantamassa koulutuksessa. Jo elokuussa otamme käyttöön perehdyttämisohjelman uudelle henkilöstölle.
 
Kuvat: Opistoseurojen kuvapalvelu

Lisää aiheesta:

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi