Tiistai 25.6.2019
"
Joka rakastaa rahaa, ei saa sitä kyllin, eikä se, joka rakastaa rikkautta, saa voittoa tarpeekseen. Tämäkin on turhuutta. Saarn. 5:9

Ranuan opistoseuroissa: ”Yhä kuuluu kutsu Jumalan valtakuntaan”

Uutiset 26.7.2014 16:30 | Päivi Martikainen


Ranualla vietetään parhaillaan kesän viimeisiä suuria seuroja. 27:nnen kerran järjestettävissä opistoseuroissa saadaan nauttia helteisestä säästä. Erityisesti Pohjois-Suomesta saapuneita seuravieraita oli perjantai-iltana koolla jo noin 14 000.
Majoituskäytössä on nykyään noin 27 hehtaarin suuruinen alue. Sarkaojien täyttämisellä on saatu lisää tilaa sekä majoitukseen että kentälle. Koko seura-alueella on kokoa peräti 40 hehtaaria.
 
Ilmatieteen laitos on varoittanut helteestä Ranuan kunnassa. Terveydenhuoltotoimikunta muistuttaakin, että helteinen sää voi olla rasittava, varsinkin sydänsairaille. Nesteen saannista kannattaa huolehtia.

”Aika on täyttynyt”
 
Opistoseurojen tunnuksena on ”Minä olen tie totuus ja elämä” (Joh. 14:6). Teksti kertoo ihmisen matkasta, jossa Jeesuksen opetukset toimivat ohjaajana.
 
Opistoseurat alkoivat jo torstaina iltahartaudella. Perjantain avajaisseuroissa Leevi Koskelo muisteli, miten Jeesus aloittaessaan julkisen toimintansa tiivisti ensimmäiseen puheenvuoroonsa koko sen ilmoituksen, jota on tullut ilmoittamaan: ”Aika on täyttynyt.”
 
Jumala oli antanut paratiisissa lupauksen Jeesuksesta, joka on polkeva rikki käärmeen pään.
 
– Jeesus sanoi, että Jumalan valtakunta on teidän keskellänne – siellä, missä Jumalan lapset ovat. Rajat eivät kulje maitten, vaan sydänten välillä.
 
Jumalan valtakunta on sekä taivaassa kunnian valtakuntana, että maan päällä armon valtakuntana, jossa Jeesus asuu ja armahtaa syntistä ihmistä.
 
Tärkeysjärjestys
 
Esa Koukkari palautti kuulijoiden mieliin, miten vuorisaarnassa neuvotaan: ”Vaan etsikäät ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, ja niin kaikki nämät teille annetaan.”
 


– Jeesus muistuttaa meitä elämän tärkeysjärjestyksestä.
 
Lutherkin totesi, että sen, joka tahtoo löytää tien Kristuksen luokse, pitää ensin löytää häneen uskovat ihmiset: elävä Jumalan seurakunta.
 
”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut” (Joh. 20:23). Jumalan valtakunta on armovaltakunta, jossa saarnataan syntien anteeksiantamusta.
 
Johanneksen todistus
 
Pekka Kinnunen puhui Johanneksen todistuksesta:
 
– Johannes oli yksi Jeesuksen todistajista: silminnäkijä, kuulija ja koskettaja.
 
Jumalan poika ilmestyi kuoleman voitettuaan Jumalan valitsemille todistajille. Todistajien tehtävänä oli ilmoittaa toisillekin, mitä he olivat nähneet ja kuulleet.
 
– Kutsua Jumalan valtakunnan osallisuuteen kuulutetaan yhä. Sanoma kutsuu jokaista: velka on maksettu kaikkien edestä, mutta se omistetaan uskolla.
 
Usko tulee kuulosta ja kuulo Jumalan sanan kautta. Kun uskoo synnit anteeksi, siitä seuraa täydellinen ilo.
 
Kuuliaisuus siunataan
                                   
Erkki Perttunen luki Raamatusta, miten Jeesus ilmoitti itsensä opetuslapsille Tiberiaanmeren rannalla. Opetuslapset eivät olleet saaneet saalista, jolloin Jeesus neuvoi heittämään verkon veneen oikealle puolelle. Opetuslapset olivat kuuliaisia Jeesuksen neuvolle, ja Jumala siunasi heitä.
 
– Jumala on luvannut siunata kuuliaiset lapsensa, Perttunen sanoi.
 
– Tahdottehan olla kuuliaisia ja kilvoitella loukkaamattomalla omallatunnolla, kunnes pääsemme taivaan kotiin. Emme tiedä, milloin meidän vuoromme on.

 

Opistokuulumisia
 
Seurat jatkuvat sunnuntai-iltaan asti: lauantaina on ohjelmassa puheiden lisäksi viikkomessu ja illalla puheenvuoro. Sunnuntaina vietetään sanajumalanpalvelusta seurateltassa ja Ranuan kirkossa. Keskipäivällä Ranuan opiston rehtori Eero Nuolioja kertoo opistokuulumisia.
 
Opistovuosi alkaa hänen mukaansa perinteiseen tapaan. Opistossa on meneillään laatutyöprojekti, jonka tavoitteena on selkiyttää toimintoja ja vastuita opistossa.
 
– Olemme olleet yhdessä muiden opistojen kanssa opetushallituksen kustantamassa koulutuksessa. Jo elokuussa otamme käyttöön perehdyttämisohjelman uudelle henkilöstölle.
 
Kuvat: Opistoseurojen kuvapalvelu

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi