Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Siionin laulujen toiveilta kuultiin suorana lähetyksenä

Uutiset 2.8.2014 07:20 | päivitetty 2.7.2018 20:51 | Päivämies


Kesäseuraradio päättyi Siionin laulujen toiveiltaan, jossa soitettiin kuulijoiden toivomia Siionin lauluja. Studiovieraat avasivat laulujen sanomaa ja historiaa.
Maanantaina 28. heinäkuuta kello 19–22 kuultiin Siionin laulujen toiveilta suorana lähetyksenä Kesäseuraradiossa. Suviseuroja edeltävänä keskiviikkona toiveilta lähetettiin ensimmäisen kerran. Lähetystä kuunneltiin myös noin 2 000 nettiyhteyden kautta Pohjoismaissa ja muissa Euroopan maissa sekä Amerikassa ja Kanadassa.

Heinäkuun lopussa lähetetyssä toiveillassa studiovieraina olivat kanttori ja kuoronjohtaja Eeva Maija Sorvari, runoilija ja rovasti Niilo Rauhala sekä kanttori Yrjö Koskimäki. He avasivat laulujen sisältöä ja historiaa. Rauhala on sanoittanut ja Koskimäki säveltänyt Siionin lauluja.

Toiveiltaan tulvi laulutoiveita Kesäseuraradion kuuntelijoilta. Kaikkia ei ehditty toteuttaa, vaikka lähetysaikaa pidennettiin tunnilla.

Kuulijat toivoivat lauluja, jotka ovat lohduttaneet surussa, jääneet mieleen rippilauluna, tuoneet lohtua ja voimaa vaikeisiin hetkiin sekä koskettaneet tietyssä elämäntilanteessa. Lauluilla myös haluttiin onnitella läheistä. Niitä kuultiin sekä kuoroäänitteinä että seurakansan laulamana. Siionin laulujen toiveita tuli kaikenikäisiltä, olipa joukossa myös 10-vuotiaan lapsen toive.

Jumalan rauha on kallein aarre

Joillakin lauluilla oli useita laulutoiveita. Esimerkiksi laululla 129, Jumalan rauhaa rinnassansa, oli viisi toivojaa. Se kuultiin suviseurakansan laulamana. Yrjö Koskimäki avasi laulun syntyhistoriaa. Sen runoilija Pauli Luodonpää on hänelle henkilökohtaisesti tuttu vuosikymmenien ajan. Vuonna 1936 laulu julkaistiin Siionin Lähetyslehdessä nimellä Jumalan rauha kallein aarre.

– Jumalan rauha ja Jumalan lapsen kallein nimi on tämän laulun syvin ja rakkain sanoma, avasi Koskimäki.

Iloa surussa

Sairaalapastorina toiminut Rauhala kuvaili, että lapsen kuolema on raskain menetys. Useat laulut soitettiin poisnukkuneiden lasten muistolle. Toivojien perusteluissa tuli esille paitsi kaipaus myös ilo siitä, että läheinen on päässyt taivaan kotiin. Surun mukana kulkee toivo ja ilo uskosta.

– Tutut lohduttavat laulut ja sävelmät sopii lähes aina, kuvaili kanttori Eeva Maija Sorvari hautajaisissa ja muistotilaisuuksissa soitettavista lauluista.

Laulettu iltarukous on kaunis muisto

Yrjö Koskimäki kertoi saaneensa käsiinsä kaksi Kustavi Lounasheimon runokokoelmaa. Hän sävelsi Siionin laulun 232 On ilta taas ja päivän pää lähinnä lapsilleen iltarukoukseksi.

Iltarukous kantaa läpi elämän. Eräs kuulijoista toivoi Siionin laulua 228, jota vanhemmat lauloivat hänelle lapsuudessa. Tähän rukoukseen oli hyvä päättää Siionin laulujen toiveilta.

Levolle laskeun, Luojani,
armias ole suojani.
Jos sijaltain en nousisi,
taivaaseen ota tykösi.


Poimintoja Siionin laulutoiveista:
 
Sl. 144, Herra Jeesus verellänsä
Tätä laulettiin paljon, kun aloitettiin lähetystyötä Venäjällä 1990-luvun alussa. Siitä tuli ikään kuin tunnuslaulu venäläisille armon ja uskon käsittäneille.

Sl. 152, Koska mä nähdä saan
Laulussa on kaihoisa toive ajan rajan toiselle puolelle. Turmeltunut ihminen saa kaiken jälkeen kokea uskon heikkouden, kylmyyden ja turmeltuneisuuden muuttuvan lämmöksi, iloksi ja puhtaudeksi.

Sl. 227, Pikku lintu riemuissaan
Laulusta huokuu ihana elämänasenne, jota haluaisin opettaa omillekin lapsilleni. Vaikka elämässä olisi huolia ja murheita, silti saa myös iloita ja luottaa, että Jumala pitää hyvää huolta ja koettelemuksissakin voi kiittää ja ottaa opiksi.Jos haluat antaa palautetta Kesäseuraradiosta tai Siionin laulujen illasta, voit lähettää palautteesi osoitteeseen radio(a)srk.fi.
Siionin laulujen ilta on kuunneltavissa jälikäteen Kesäseuraradion nettisoittimesta.

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi