Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Siionin laulujen toiveilta kuultiin suorana lähetyksenä

Uutiset 2.8.2014 07:20 | päivitetty 2.7.2018 20:51 | Päivämies


Kesäseuraradio päättyi Siionin laulujen toiveiltaan, jossa soitettiin kuulijoiden toivomia Siionin lauluja. Studiovieraat avasivat laulujen sanomaa ja historiaa.
Maanantaina 28. heinäkuuta kello 19–22 kuultiin Siionin laulujen toiveilta suorana lähetyksenä Kesäseuraradiossa. Suviseuroja edeltävänä keskiviikkona toiveilta lähetettiin ensimmäisen kerran. Lähetystä kuunneltiin myös noin 2 000 nettiyhteyden kautta Pohjoismaissa ja muissa Euroopan maissa sekä Amerikassa ja Kanadassa.

Heinäkuun lopussa lähetetyssä toiveillassa studiovieraina olivat kanttori ja kuoronjohtaja Eeva Maija Sorvari, runoilija ja rovasti Niilo Rauhala sekä kanttori Yrjö Koskimäki. He avasivat laulujen sisältöä ja historiaa. Rauhala on sanoittanut ja Koskimäki säveltänyt Siionin lauluja.

Toiveiltaan tulvi laulutoiveita Kesäseuraradion kuuntelijoilta. Kaikkia ei ehditty toteuttaa, vaikka lähetysaikaa pidennettiin tunnilla.

Kuulijat toivoivat lauluja, jotka ovat lohduttaneet surussa, jääneet mieleen rippilauluna, tuoneet lohtua ja voimaa vaikeisiin hetkiin sekä koskettaneet tietyssä elämäntilanteessa. Lauluilla myös haluttiin onnitella läheistä. Niitä kuultiin sekä kuoroäänitteinä että seurakansan laulamana. Siionin laulujen toiveita tuli kaikenikäisiltä, olipa joukossa myös 10-vuotiaan lapsen toive.

Jumalan rauha on kallein aarre

Joillakin lauluilla oli useita laulutoiveita. Esimerkiksi laululla 129, Jumalan rauhaa rinnassansa, oli viisi toivojaa. Se kuultiin suviseurakansan laulamana. Yrjö Koskimäki avasi laulun syntyhistoriaa. Sen runoilija Pauli Luodonpää on hänelle henkilökohtaisesti tuttu vuosikymmenien ajan. Vuonna 1936 laulu julkaistiin Siionin Lähetyslehdessä nimellä Jumalan rauha kallein aarre.

– Jumalan rauha ja Jumalan lapsen kallein nimi on tämän laulun syvin ja rakkain sanoma, avasi Koskimäki.

Iloa surussa

Sairaalapastorina toiminut Rauhala kuvaili, että lapsen kuolema on raskain menetys. Useat laulut soitettiin poisnukkuneiden lasten muistolle. Toivojien perusteluissa tuli esille paitsi kaipaus myös ilo siitä, että läheinen on päässyt taivaan kotiin. Surun mukana kulkee toivo ja ilo uskosta.

– Tutut lohduttavat laulut ja sävelmät sopii lähes aina, kuvaili kanttori Eeva Maija Sorvari hautajaisissa ja muistotilaisuuksissa soitettavista lauluista.

Laulettu iltarukous on kaunis muisto

Yrjö Koskimäki kertoi saaneensa käsiinsä kaksi Kustavi Lounasheimon runokokoelmaa. Hän sävelsi Siionin laulun 232 On ilta taas ja päivän pää lähinnä lapsilleen iltarukoukseksi.

Iltarukous kantaa läpi elämän. Eräs kuulijoista toivoi Siionin laulua 228, jota vanhemmat lauloivat hänelle lapsuudessa. Tähän rukoukseen oli hyvä päättää Siionin laulujen toiveilta.

Levolle laskeun, Luojani,
armias ole suojani.
Jos sijaltain en nousisi,
taivaaseen ota tykösi.


Poimintoja Siionin laulutoiveista:
 
Sl. 144, Herra Jeesus verellänsä
Tätä laulettiin paljon, kun aloitettiin lähetystyötä Venäjällä 1990-luvun alussa. Siitä tuli ikään kuin tunnuslaulu venäläisille armon ja uskon käsittäneille.

Sl. 152, Koska mä nähdä saan
Laulussa on kaihoisa toive ajan rajan toiselle puolelle. Turmeltunut ihminen saa kaiken jälkeen kokea uskon heikkouden, kylmyyden ja turmeltuneisuuden muuttuvan lämmöksi, iloksi ja puhtaudeksi.

Sl. 227, Pikku lintu riemuissaan
Laulusta huokuu ihana elämänasenne, jota haluaisin opettaa omillekin lapsilleni. Vaikka elämässä olisi huolia ja murheita, silti saa myös iloita ja luottaa, että Jumala pitää hyvää huolta ja koettelemuksissakin voi kiittää ja ottaa opiksi.Jos haluat antaa palautetta Kesäseuraradiosta tai Siionin laulujen illasta, voit lähettää palautteesi osoitteeseen radio(a)srk.fi.
Siionin laulujen ilta on kuunneltavissa jälikäteen Kesäseuraradion nettisoittimesta.

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi