Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

​Turvallisuusohjaajat jututtivat nuoria Jämsän opistoseuroissa

Uutiset 8.8.2014 07:15 | Johanna Lumijärvi


Jämsän opistoseuroissa kulki lauantain ja sunnuntain välisenä yönä neljän aikuisen joukko, joka kyseli nuorten kuulumisia ja muistutti nukkumaanmenosta. He olivat turvallisuusohjaajia, joiden pyrkimyksenä oli edistää nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia seuroissa.
Yön aikana turvallisuusohjaajat keskustelivat 100–200 nuoren kanssa. Jokaisella ohjaajalla oli joko sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja vankka lasten, nuorten ja perheiden kohtaamisen kokemus.
 
Ohjaajat kulkivat pääosan yöstä yhtenä ryhmänä. Jos joku nuori halusi keskustella vain yhden ohjaajan kanssa, muut jäivät sivummalle odottamaan. Ohjaajat lähestyivät kentällä nuorimpia nuorisoryhmiä, ja keskustelua syntyi helposti.
 
Samalla kun nuoria ohjattiin nukkumaan, heiltä tiedusteltiin, mitä vanhempien kanssa oli sovittu nukkumaanmenosta. Useilla nuorilla oli erilaisia sopimuksia asiasta, mutta osa nuorista kertoi, että vanhemmat eivät olleet antaneet nukkumaanmenosta mitään ohjeita.
 
Nuoret tarvitsevat aikuisen huolenpitoa
 
Turvallisuusohjaajat kokivat, että nuoret ottivat heidän keskustelunavauksensa asiallisesti vastaan. Ohjaajat kertoivat yllättyneensä myönteisesti yön kokemuksista.
 
– Huomasimme, että suurin osa nuorista kantaa sisällään turvallisuutta, joka tulee välittämisen kulttuurista. Tällaiset kaverit toivat selvästi turvaa nuorelle, josta saattoi lukea sisäistä turvattomuutta. Jäimme miettimään, että toivottavasti nuori huomaa olevansa lähimmilleen tärkeä, kertoi yksi mukana olleista aikuisista.
 
Jonkin verran huolta herätti todella nuorten, 12–13-vuotiaiden, yöpyminen yksin seura-alueella ilman nimettyä turvallista aikuista tai erillään vanhemmistaan. Se aiheutti nuorissa turvattomuuden tunnetta ja tarvetta aikuisen tuelle ja huomiolle. Turvallisuusohjaajat pyrkivät selvittämään, oliko tällainen nuori turvassa ja tiesikö hän, mistä saa tarvitessaan apua. Seuraohjeistuksessa toivotaan, että alle 18-vuotiaat majoittuvat vanhempiensa lähelle.
 
Päällimmäiseksi ohjaajien mieleen jäivät rauhalliset, valoisat ja uskovaiset nuoret, joilla on tarvetta keskustella asioista aikuisten kanssa. Turvallisuusohjaajat kohtasivat kielteistä suhtautumista nuorten taholta vain vähän.

Idea esityksestä
 
Turvallisuusohjaajatoiminta oli Jämsässä uusi kokeilu, jonka sai vastuulleen terveydenhuoltotoimikunnasta lastenhoidon päällikkö Anni Mäkinen. Hän kertoi napanneensa idean SRK:lta tulleesta Suurten seurojen turvallisuus -esityksestä.
 
Esityksessä todetaan muun muassa, että on hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat aina seuroissakin vanhempiensa vastuulla. Toivottavaa on, että mikäli vanhemmat eivät itse ole seura-alueella, he nimeävät alaikäiselle tutun ja turvallisen vastuuaikuisen, johon hän voi turvautua ja johon seuraorganisaatio voi olla tarvittaessa yhteydessä.
  
Toimintaa kannattaa jatkaa
 
Turvallisuusohjaajien toimintaa on hyvä jatkaa ja laajentaa se koskemaan myös perjantain ja lauantain välistä yötä.
 
– Turvallisuuteen liittyviä asioita on hyvä pitää esillä, jotta turvallisuudesta ja huolenpidosta syntyy keskustelua perheissä ja tapaamisissa, totesivat tehtävästään innostuneet ohjaajat.


Lue lisää aiheesta 6.8. ilmestyneestä Päivämiehestä

Kuva: Kari Vengasaho
 

Lisää aiheesta:

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi