Maanantai 18.2.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen. Ps. 13:6

​Turvallisuusohjaajat jututtivat nuoria Jämsän opistoseuroissa

Uutiset 8.8.2014 07:15 | Johanna Lumijärvi


Jämsän opistoseuroissa kulki lauantain ja sunnuntain välisenä yönä neljän aikuisen joukko, joka kyseli nuorten kuulumisia ja muistutti nukkumaanmenosta. He olivat turvallisuusohjaajia, joiden pyrkimyksenä oli edistää nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia seuroissa.
Yön aikana turvallisuusohjaajat keskustelivat 100–200 nuoren kanssa. Jokaisella ohjaajalla oli joko sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja vankka lasten, nuorten ja perheiden kohtaamisen kokemus.
 
Ohjaajat kulkivat pääosan yöstä yhtenä ryhmänä. Jos joku nuori halusi keskustella vain yhden ohjaajan kanssa, muut jäivät sivummalle odottamaan. Ohjaajat lähestyivät kentällä nuorimpia nuorisoryhmiä, ja keskustelua syntyi helposti.
 
Samalla kun nuoria ohjattiin nukkumaan, heiltä tiedusteltiin, mitä vanhempien kanssa oli sovittu nukkumaanmenosta. Useilla nuorilla oli erilaisia sopimuksia asiasta, mutta osa nuorista kertoi, että vanhemmat eivät olleet antaneet nukkumaanmenosta mitään ohjeita.
 
Nuoret tarvitsevat aikuisen huolenpitoa
 
Turvallisuusohjaajat kokivat, että nuoret ottivat heidän keskustelunavauksensa asiallisesti vastaan. Ohjaajat kertoivat yllättyneensä myönteisesti yön kokemuksista.
 
– Huomasimme, että suurin osa nuorista kantaa sisällään turvallisuutta, joka tulee välittämisen kulttuurista. Tällaiset kaverit toivat selvästi turvaa nuorelle, josta saattoi lukea sisäistä turvattomuutta. Jäimme miettimään, että toivottavasti nuori huomaa olevansa lähimmilleen tärkeä, kertoi yksi mukana olleista aikuisista.
 
Jonkin verran huolta herätti todella nuorten, 12–13-vuotiaiden, yöpyminen yksin seura-alueella ilman nimettyä turvallista aikuista tai erillään vanhemmistaan. Se aiheutti nuorissa turvattomuuden tunnetta ja tarvetta aikuisen tuelle ja huomiolle. Turvallisuusohjaajat pyrkivät selvittämään, oliko tällainen nuori turvassa ja tiesikö hän, mistä saa tarvitessaan apua. Seuraohjeistuksessa toivotaan, että alle 18-vuotiaat majoittuvat vanhempiensa lähelle.
 
Päällimmäiseksi ohjaajien mieleen jäivät rauhalliset, valoisat ja uskovaiset nuoret, joilla on tarvetta keskustella asioista aikuisten kanssa. Turvallisuusohjaajat kohtasivat kielteistä suhtautumista nuorten taholta vain vähän.

Idea esityksestä
 
Turvallisuusohjaajatoiminta oli Jämsässä uusi kokeilu, jonka sai vastuulleen terveydenhuoltotoimikunnasta lastenhoidon päällikkö Anni Mäkinen. Hän kertoi napanneensa idean SRK:lta tulleesta Suurten seurojen turvallisuus -esityksestä.
 
Esityksessä todetaan muun muassa, että on hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat aina seuroissakin vanhempiensa vastuulla. Toivottavaa on, että mikäli vanhemmat eivät itse ole seura-alueella, he nimeävät alaikäiselle tutun ja turvallisen vastuuaikuisen, johon hän voi turvautua ja johon seuraorganisaatio voi olla tarvittaessa yhteydessä.
  
Toimintaa kannattaa jatkaa
 
Turvallisuusohjaajien toimintaa on hyvä jatkaa ja laajentaa se koskemaan myös perjantain ja lauantain välistä yötä.
 
– Turvallisuuteen liittyviä asioita on hyvä pitää esillä, jotta turvallisuudesta ja huolenpidosta syntyy keskustelua perheissä ja tapaamisissa, totesivat tehtävästään innostuneet ohjaajat.


Lue lisää aiheesta 6.8. ilmestyneestä Päivämiehestä

Kuva: Kari Vengasaho
 

Lisää aiheesta:

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi