Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

​Turvallisuusohjaajat jututtivat nuoria Jämsän opistoseuroissa

Uutiset 8.8.2014 07:15 | Johanna Lumijärvi


Jämsän opistoseuroissa kulki lauantain ja sunnuntain välisenä yönä neljän aikuisen joukko, joka kyseli nuorten kuulumisia ja muistutti nukkumaanmenosta. He olivat turvallisuusohjaajia, joiden pyrkimyksenä oli edistää nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia seuroissa.
Yön aikana turvallisuusohjaajat keskustelivat 100–200 nuoren kanssa. Jokaisella ohjaajalla oli joko sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja vankka lasten, nuorten ja perheiden kohtaamisen kokemus.
 
Ohjaajat kulkivat pääosan yöstä yhtenä ryhmänä. Jos joku nuori halusi keskustella vain yhden ohjaajan kanssa, muut jäivät sivummalle odottamaan. Ohjaajat lähestyivät kentällä nuorimpia nuorisoryhmiä, ja keskustelua syntyi helposti.
 
Samalla kun nuoria ohjattiin nukkumaan, heiltä tiedusteltiin, mitä vanhempien kanssa oli sovittu nukkumaanmenosta. Useilla nuorilla oli erilaisia sopimuksia asiasta, mutta osa nuorista kertoi, että vanhemmat eivät olleet antaneet nukkumaanmenosta mitään ohjeita.
 
Nuoret tarvitsevat aikuisen huolenpitoa
 
Turvallisuusohjaajat kokivat, että nuoret ottivat heidän keskustelunavauksensa asiallisesti vastaan. Ohjaajat kertoivat yllättyneensä myönteisesti yön kokemuksista.
 
– Huomasimme, että suurin osa nuorista kantaa sisällään turvallisuutta, joka tulee välittämisen kulttuurista. Tällaiset kaverit toivat selvästi turvaa nuorelle, josta saattoi lukea sisäistä turvattomuutta. Jäimme miettimään, että toivottavasti nuori huomaa olevansa lähimmilleen tärkeä, kertoi yksi mukana olleista aikuisista.
 
Jonkin verran huolta herätti todella nuorten, 12–13-vuotiaiden, yöpyminen yksin seura-alueella ilman nimettyä turvallista aikuista tai erillään vanhemmistaan. Se aiheutti nuorissa turvattomuuden tunnetta ja tarvetta aikuisen tuelle ja huomiolle. Turvallisuusohjaajat pyrkivät selvittämään, oliko tällainen nuori turvassa ja tiesikö hän, mistä saa tarvitessaan apua. Seuraohjeistuksessa toivotaan, että alle 18-vuotiaat majoittuvat vanhempiensa lähelle.
 
Päällimmäiseksi ohjaajien mieleen jäivät rauhalliset, valoisat ja uskovaiset nuoret, joilla on tarvetta keskustella asioista aikuisten kanssa. Turvallisuusohjaajat kohtasivat kielteistä suhtautumista nuorten taholta vain vähän.

Idea esityksestä
 
Turvallisuusohjaajatoiminta oli Jämsässä uusi kokeilu, jonka sai vastuulleen terveydenhuoltotoimikunnasta lastenhoidon päällikkö Anni Mäkinen. Hän kertoi napanneensa idean SRK:lta tulleesta Suurten seurojen turvallisuus -esityksestä.
 
Esityksessä todetaan muun muassa, että on hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat aina seuroissakin vanhempiensa vastuulla. Toivottavaa on, että mikäli vanhemmat eivät itse ole seura-alueella, he nimeävät alaikäiselle tutun ja turvallisen vastuuaikuisen, johon hän voi turvautua ja johon seuraorganisaatio voi olla tarvittaessa yhteydessä.
  
Toimintaa kannattaa jatkaa
 
Turvallisuusohjaajien toimintaa on hyvä jatkaa ja laajentaa se koskemaan myös perjantain ja lauantain välistä yötä.
 
– Turvallisuuteen liittyviä asioita on hyvä pitää esillä, jotta turvallisuudesta ja huolenpidosta syntyy keskustelua perheissä ja tapaamisissa, totesivat tehtävästään innostuneet ohjaajat.


Lue lisää aiheesta 6.8. ilmestyneestä Päivämiehestä

Kuva: Kari Vengasaho
 

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi