Keskiviikko 18.9.2019
"
Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. 1 Joh. 4:7

​Turvallisuusohjaajat jututtivat nuoria Jämsän opistoseuroissa

Uutiset 8.8.2014 07:15 | Johanna Lumijärvi


Jämsän opistoseuroissa kulki lauantain ja sunnuntain välisenä yönä neljän aikuisen joukko, joka kyseli nuorten kuulumisia ja muistutti nukkumaanmenosta. He olivat turvallisuusohjaajia, joiden pyrkimyksenä oli edistää nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia seuroissa.
Yön aikana turvallisuusohjaajat keskustelivat 100–200 nuoren kanssa. Jokaisella ohjaajalla oli joko sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja vankka lasten, nuorten ja perheiden kohtaamisen kokemus.
 
Ohjaajat kulkivat pääosan yöstä yhtenä ryhmänä. Jos joku nuori halusi keskustella vain yhden ohjaajan kanssa, muut jäivät sivummalle odottamaan. Ohjaajat lähestyivät kentällä nuorimpia nuorisoryhmiä, ja keskustelua syntyi helposti.
 
Samalla kun nuoria ohjattiin nukkumaan, heiltä tiedusteltiin, mitä vanhempien kanssa oli sovittu nukkumaanmenosta. Useilla nuorilla oli erilaisia sopimuksia asiasta, mutta osa nuorista kertoi, että vanhemmat eivät olleet antaneet nukkumaanmenosta mitään ohjeita.
 
Nuoret tarvitsevat aikuisen huolenpitoa
 
Turvallisuusohjaajat kokivat, että nuoret ottivat heidän keskustelunavauksensa asiallisesti vastaan. Ohjaajat kertoivat yllättyneensä myönteisesti yön kokemuksista.
 
– Huomasimme, että suurin osa nuorista kantaa sisällään turvallisuutta, joka tulee välittämisen kulttuurista. Tällaiset kaverit toivat selvästi turvaa nuorelle, josta saattoi lukea sisäistä turvattomuutta. Jäimme miettimään, että toivottavasti nuori huomaa olevansa lähimmilleen tärkeä, kertoi yksi mukana olleista aikuisista.
 
Jonkin verran huolta herätti todella nuorten, 12–13-vuotiaiden, yöpyminen yksin seura-alueella ilman nimettyä turvallista aikuista tai erillään vanhemmistaan. Se aiheutti nuorissa turvattomuuden tunnetta ja tarvetta aikuisen tuelle ja huomiolle. Turvallisuusohjaajat pyrkivät selvittämään, oliko tällainen nuori turvassa ja tiesikö hän, mistä saa tarvitessaan apua. Seuraohjeistuksessa toivotaan, että alle 18-vuotiaat majoittuvat vanhempiensa lähelle.
 
Päällimmäiseksi ohjaajien mieleen jäivät rauhalliset, valoisat ja uskovaiset nuoret, joilla on tarvetta keskustella asioista aikuisten kanssa. Turvallisuusohjaajat kohtasivat kielteistä suhtautumista nuorten taholta vain vähän.

Idea esityksestä
 
Turvallisuusohjaajatoiminta oli Jämsässä uusi kokeilu, jonka sai vastuulleen terveydenhuoltotoimikunnasta lastenhoidon päällikkö Anni Mäkinen. Hän kertoi napanneensa idean SRK:lta tulleesta Suurten seurojen turvallisuus -esityksestä.
 
Esityksessä todetaan muun muassa, että on hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat aina seuroissakin vanhempiensa vastuulla. Toivottavaa on, että mikäli vanhemmat eivät itse ole seura-alueella, he nimeävät alaikäiselle tutun ja turvallisen vastuuaikuisen, johon hän voi turvautua ja johon seuraorganisaatio voi olla tarvittaessa yhteydessä.
  
Toimintaa kannattaa jatkaa
 
Turvallisuusohjaajien toimintaa on hyvä jatkaa ja laajentaa se koskemaan myös perjantain ja lauantain välistä yötä.
 
– Turvallisuuteen liittyviä asioita on hyvä pitää esillä, jotta turvallisuudesta ja huolenpidosta syntyy keskustelua perheissä ja tapaamisissa, totesivat tehtävästään innostuneet ohjaajat.


Lue lisää aiheesta 6.8. ilmestyneestä Päivämiehestä

Kuva: Kari Vengasaho
 

Lisää aiheesta:

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi