Torstai 27.6.2019
"
Kun herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut. Ps. 17:15

​Valmisteilla väitöstutkimus Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta 1880–1920-luvuilla

Uutiset 13.9.2014 07:34 | Päivämies-verkkolehti
Teologian maisteri Tuomas Palola valmistelee Helsingin yliopistoon väitöstutkimusta Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929. Palola kiinnostui tekemään tutkimusta nimenomaan tästä ajanjaksosta, koska silloin amerikkalaisessa lestadiolaisuudessa tapahtui monia hajaannuksia.
– Tutkimus sai lähtösysäyksen siitä, kun olin kesällä 1995 Amerikassa ja satuin pieneen kylään, Menahgaan. Ihmettelin, kun niin pienessä kylässä oli kolme eri lestadiolaiskirkkoa. Syntyi kiinnostus selvittää noihin kirkkoihin liittyvien ryhmien historiaa, Palola kertoo.
 
SRK:n tarkoituksena on julkaista Palolan tuleva väitöstutkimus loppuvuodesta, ja tästä syystä SRK on koonnut lukuryhmän, joka perehtyy Palolan tutkimukseen. Lukuryhmän jäsenten mukaan tutkimuksessa esiin tulleet asiat ovat hyvin ajankohtaisia edelleen, vaikka tutkimuksessa käsitellään reilun sadan vuoden takaisia tapahtumia.
 
– Tutkimus sisältää paljon ajankohtaisia asioita niin yksittäiselle kristitylle kuin sananpalvelijalle. Ydinasia on se, että kristityllä on aina taistelu sekä lihallisuutta ja lakihenkisyyttä vastaan. Suosittelen teosta kaikille lukutaitoisille, erityisesti opiskelevalle nuorisolle ja puhujille, lukuryhmän puheenjohtaja Erkki Piri toteaa.
 
– Tässä työssä tulee esille hajaannusten opillinen puoli, kysymys laista ja evankeliumista. Mitä enemmän olen tutkimusta lukenut, sitä ihastuneempi siihen olen, kertoo lukuryhmän jäsen Jari Kupsala.
 
Tutkimuksessa käsitellään ajanjaksoa, jolloin lestadiolainen herätys tuli ja vakiintui Pohjois-Amerikkaan. Lestadiolaisuus levisi 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan Skandinaviasta muuttaneiden mukana. Amerikan lestadiolaisuutta alettiin kutsua apostolis-luterilaisuudeksi. Lestadiolaisuus järjestäytyi omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. Keskeisessä asemassa olivat keskustelut ripistä ja lain kolmannesta käytöstä.

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi