Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

​Valmisteilla väitöstutkimus Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta 1880–1920-luvuilla

Uutiset 13.9.2014 07:34 | Päivämies-verkkolehti
Teologian maisteri Tuomas Palola valmistelee Helsingin yliopistoon väitöstutkimusta Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929. Palola kiinnostui tekemään tutkimusta nimenomaan tästä ajanjaksosta, koska silloin amerikkalaisessa lestadiolaisuudessa tapahtui monia hajaannuksia.
– Tutkimus sai lähtösysäyksen siitä, kun olin kesällä 1995 Amerikassa ja satuin pieneen kylään, Menahgaan. Ihmettelin, kun niin pienessä kylässä oli kolme eri lestadiolaiskirkkoa. Syntyi kiinnostus selvittää noihin kirkkoihin liittyvien ryhmien historiaa, Palola kertoo.
 
SRK:n tarkoituksena on julkaista Palolan tuleva väitöstutkimus loppuvuodesta, ja tästä syystä SRK on koonnut lukuryhmän, joka perehtyy Palolan tutkimukseen. Lukuryhmän jäsenten mukaan tutkimuksessa esiin tulleet asiat ovat hyvin ajankohtaisia edelleen, vaikka tutkimuksessa käsitellään reilun sadan vuoden takaisia tapahtumia.
 
– Tutkimus sisältää paljon ajankohtaisia asioita niin yksittäiselle kristitylle kuin sananpalvelijalle. Ydinasia on se, että kristityllä on aina taistelu sekä lihallisuutta ja lakihenkisyyttä vastaan. Suosittelen teosta kaikille lukutaitoisille, erityisesti opiskelevalle nuorisolle ja puhujille, lukuryhmän puheenjohtaja Erkki Piri toteaa.
 
– Tässä työssä tulee esille hajaannusten opillinen puoli, kysymys laista ja evankeliumista. Mitä enemmän olen tutkimusta lukenut, sitä ihastuneempi siihen olen, kertoo lukuryhmän jäsen Jari Kupsala.
 
Tutkimuksessa käsitellään ajanjaksoa, jolloin lestadiolainen herätys tuli ja vakiintui Pohjois-Amerikkaan. Lestadiolaisuus levisi 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan Skandinaviasta muuttaneiden mukana. Amerikan lestadiolaisuutta alettiin kutsua apostolis-luterilaisuudeksi. Lestadiolaisuus järjestäytyi omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. Keskeisessä asemassa olivat keskustelut ripistä ja lain kolmannesta käytöstä.

Lisää aiheesta:

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi