Tiistai 15.10.2019
"
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi. Jes. 44:22

​Valmisteilla väitöstutkimus Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta 1880–1920-luvuilla

Uutiset 13.9.2014 07:34 | Päivämies-verkkolehti
Teologian maisteri Tuomas Palola valmistelee Helsingin yliopistoon väitöstutkimusta Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929. Palola kiinnostui tekemään tutkimusta nimenomaan tästä ajanjaksosta, koska silloin amerikkalaisessa lestadiolaisuudessa tapahtui monia hajaannuksia.
– Tutkimus sai lähtösysäyksen siitä, kun olin kesällä 1995 Amerikassa ja satuin pieneen kylään, Menahgaan. Ihmettelin, kun niin pienessä kylässä oli kolme eri lestadiolaiskirkkoa. Syntyi kiinnostus selvittää noihin kirkkoihin liittyvien ryhmien historiaa, Palola kertoo.
 
SRK:n tarkoituksena on julkaista Palolan tuleva väitöstutkimus loppuvuodesta, ja tästä syystä SRK on koonnut lukuryhmän, joka perehtyy Palolan tutkimukseen. Lukuryhmän jäsenten mukaan tutkimuksessa esiin tulleet asiat ovat hyvin ajankohtaisia edelleen, vaikka tutkimuksessa käsitellään reilun sadan vuoden takaisia tapahtumia.
 
– Tutkimus sisältää paljon ajankohtaisia asioita niin yksittäiselle kristitylle kuin sananpalvelijalle. Ydinasia on se, että kristityllä on aina taistelu sekä lihallisuutta ja lakihenkisyyttä vastaan. Suosittelen teosta kaikille lukutaitoisille, erityisesti opiskelevalle nuorisolle ja puhujille, lukuryhmän puheenjohtaja Erkki Piri toteaa.
 
– Tässä työssä tulee esille hajaannusten opillinen puoli, kysymys laista ja evankeliumista. Mitä enemmän olen tutkimusta lukenut, sitä ihastuneempi siihen olen, kertoo lukuryhmän jäsen Jari Kupsala.
 
Tutkimuksessa käsitellään ajanjaksoa, jolloin lestadiolainen herätys tuli ja vakiintui Pohjois-Amerikkaan. Lestadiolaisuus levisi 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan Skandinaviasta muuttaneiden mukana. Amerikan lestadiolaisuutta alettiin kutsua apostolis-luterilaisuudeksi. Lestadiolaisuus järjestäytyi omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. Keskeisessä asemassa olivat keskustelut ripistä ja lain kolmannesta käytöstä.

Lisää aiheesta:

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi