Sunnuntai 18.11.2018
"
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee." Matt. 24:36-37

​Valmisteilla väitöstutkimus Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta 1880–1920-luvuilla

Uutiset 13.9.2014 07:34 | Päivämies-verkkolehti
Teologian maisteri Tuomas Palola valmistelee Helsingin yliopistoon väitöstutkimusta Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929. Palola kiinnostui tekemään tutkimusta nimenomaan tästä ajanjaksosta, koska silloin amerikkalaisessa lestadiolaisuudessa tapahtui monia hajaannuksia.
– Tutkimus sai lähtösysäyksen siitä, kun olin kesällä 1995 Amerikassa ja satuin pieneen kylään, Menahgaan. Ihmettelin, kun niin pienessä kylässä oli kolme eri lestadiolaiskirkkoa. Syntyi kiinnostus selvittää noihin kirkkoihin liittyvien ryhmien historiaa, Palola kertoo.
 
SRK:n tarkoituksena on julkaista Palolan tuleva väitöstutkimus loppuvuodesta, ja tästä syystä SRK on koonnut lukuryhmän, joka perehtyy Palolan tutkimukseen. Lukuryhmän jäsenten mukaan tutkimuksessa esiin tulleet asiat ovat hyvin ajankohtaisia edelleen, vaikka tutkimuksessa käsitellään reilun sadan vuoden takaisia tapahtumia.
 
– Tutkimus sisältää paljon ajankohtaisia asioita niin yksittäiselle kristitylle kuin sananpalvelijalle. Ydinasia on se, että kristityllä on aina taistelu sekä lihallisuutta ja lakihenkisyyttä vastaan. Suosittelen teosta kaikille lukutaitoisille, erityisesti opiskelevalle nuorisolle ja puhujille, lukuryhmän puheenjohtaja Erkki Piri toteaa.
 
– Tässä työssä tulee esille hajaannusten opillinen puoli, kysymys laista ja evankeliumista. Mitä enemmän olen tutkimusta lukenut, sitä ihastuneempi siihen olen, kertoo lukuryhmän jäsen Jari Kupsala.
 
Tutkimuksessa käsitellään ajanjaksoa, jolloin lestadiolainen herätys tuli ja vakiintui Pohjois-Amerikkaan. Lestadiolaisuus levisi 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan Skandinaviasta muuttaneiden mukana. Amerikan lestadiolaisuutta alettiin kutsua apostolis-luterilaisuudeksi. Lestadiolaisuus järjestäytyi omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. Keskeisessä asemassa olivat keskustelut ripistä ja lain kolmannesta käytöstä.

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi