Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Kirkkohallitus jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksia seurakunnille

Uutiset 21.8.2014 06:20 | Päivämies-verkkolehti


Kirkkohallituksen täysistunto myönsi harkinnanvaraisia avustuksia Turun, Oulun, Mikkelin, Porvoon, Kuopion ja Lapuan hiippakuntien seurakunnille yhteensä 520 000 euroa.
Kirkkohallitus täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kirkkohallituksen täysistunnon jäsenet tekivät kahden päivän visiitin Uppsalaan tapaamaan Ruotsin uutta arkkipiispaa Antje Jackelénia, joka kertoi vierailleen Ruotsin kirkon nykytilasta.

Avustuksia seurakunnille

Matkana aikana kirkkohallitus piti myös täysistunnon, jossa päätettiin muun muassa harkinnanvaraisten avustusten jakamisesta seurakunnille. Suurimmat summat saivat Mikkelin hiippakunnassa sijaitseva Rautjärven seurakunta (150 000 euroa), Kuopion hiippakunnassa sijaitseva Vesannon seurakunta (95 000 euroa) ja Oulun hiippakunnassa sijaitseva Siikalatvan seurakunta (90 000 euroa).

Avustus on tarkoitettu tilapäiseen apuun, ja sitä voi saada kolmena peräkkäisenä vuotena. Sen jälkeen seurakunnalle voidaan myöntää kehittämisavustusta, jos seurakunnalla on talouden tasapainottamiseen tähtäävä kehittämissuunnitelma.

Aloite laillisuusvalvontajärjestelmän perustamiseksi

Täysistunto käsitteli myös Tampereen luottamushenkilöiden aloitetta, jossa ehdotetaan, että kirkkoon perustettaisiin oma laillisuusvalvontajärjestelmä. Aloitteen on allekirjoittanut Tampereen seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja Pyynikin seurakuntaneuvoston jäsen Antti Punkari ja 41 muuta luottamushenkilöä.

Aloitteen tekijöiden mielestä on vakava puute, ettei tuomiokapitulien toimintaa valvo mikään elin, vaan niiden toimista on valitettava tuomioistuimiin, jotka eivät halua puuttua kirkon sisäisiin asioihin. Allekirjoittaneiden mukaan myöskään kirkkohallituksen päätöksentekoon ei kohdistu laillisuusvalvontaa. He pyytävät, että aloite toimitettaisiin kirkolliskokoukselle, joka on kirkon ylin päättävä elin.  
 
Kirkkohallituksen täysistunnon mukaan kirkon oman laillisuusvalvontajärjestelmän perustamiselle ei ole tarvetta. Täysistunto totesi, että kirkon nykyiset sisäiset valvontaviranomaiset, yleiset valvontaviranomaiset ja perustuslaissa säädetty oikeusturva riittävät vastaamaan seurakuntien ja niiden jäsenten oikeussuojan tarpeisiin.


Kaikkien avustuksia saaneiden seurakuntien nimet löytyvät osoitteesta evl.fi/uutiset.

Kuva: Matias Haaraniemi

 

Tunnisteet:


kirkkohallitus

Lisää aiheesta:

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi