Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Teologien alumnipäivässä keskustellaan uskontojen kohtaamisesta

Uutiset 26.8.2014 11:35 | Päivämies-verkkolehti
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta järjestää maanantaina 8.9. alumnitapahtuman, joka on suunnattu valmistuneille teologeille. Tilaisuudessa kysytään, edistyykö uskontojen kohtaaminen.
Ohjelmassa on muun muassa paneelikeskustelu, jossa pohditaan suvaitsevaisuutta uskontojen näkökulmasta. Paneeliin osallistuu muun muassa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Lisäksi tarjolla on keskustelua ja asiantuntijapuheenvuoroja uskontojen kohtaamisesta työelämän eri sektoreilla. 

Teologinen tiedekunta järjestää alumnipäivän nyt toista kertaa.

− Reilu vuosi sitten järjestetty ensimmäinen alumnipäivä uskonnonopetuksen asemasta Suomessa ylitti kaikki odotukset. Päivän anti oli hieno sekä alustusten että keskustelujen puolesta. Saimme uusia näkökulmia ja ajattelemisen aihetta ajankohtaisesta aiheesta. Toivomme, että onnistumme järjestämään yhtä kiinnostavan tilaisuuden uudestaan, tiedekunnan dekaani, Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg kertoo.

Alumnipäivälle pyrittiin löytämään ajankohtainen ja keskustelua herättävä aihe. 

− Näyttää siltä, että ajankohtaisuus on vain lisääntynyt sen jälkeen kun aihe valittiin. Uusia haasteita tuo esimerkiksi Lähi-idän sekava tilanne, jossa myös uskonnolliset ääri-ilmiöt ja suvaitsevaisuuden puute ovat olleet vahvasti esillä, Dunderberg sanoo. 

Hänen mielestään uskontojen kohtaaminen ei juuri tällä hetkellä näytä edistyvän.

− Uskontojen välistä keskustelua käydään kaiken aikaa ja siinä varmasti otetaan edistysaskelia. Juuri nyt tosin vaikuttaa valitettavasti siltä, että uskontojen kohtaamisessa on otettu takapakkia, ja seurauksena näyttää olevan inhimillinen katastrofi.

Järjestäjien toivomuksena on, että alumnipäivä olisi teorian ja käytännön kohtaamispaikka, joka hyödyttäisi myös opetuksen kehittämistä teologisessa tiedekunnassa. 

− Akateeminen tutkimus on perinteisesti ottanut tarkkailijan roolin, mutta haluaisin kuulla näkemyksiä myös siitä, mitä tämänhetkisessä tilanteessa pitäisi tehdä, jotta uskontojen rauhanomainen kohtaaminen edistyisi myös kriisialueilla. Uskon vahvasti siihen, että tämänkaltaiset keskustelut voivat toimia ”ideapankkeina”. Niissä voi syntyä uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia, joita kenelläkään ei ollut aikaisemmin valmiina. Samalla teologinen tiedekunta saa tärkeää informaatiota siitä, millaista asiantuntemusta ja osaamista teologin työssä tänä päivänä oikeasti tarvitaan, Dunderberg toteaa.


Lisätietoja alumnipäivästä löytyy täältä

Lisää aiheesta:


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi