Maanantai 12.11.2018
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Teologien alumnipäivässä keskustellaan uskontojen kohtaamisesta

Uutiset 26.8.2014 11:35 | Päivämies-verkkolehti
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta järjestää maanantaina 8.9. alumnitapahtuman, joka on suunnattu valmistuneille teologeille. Tilaisuudessa kysytään, edistyykö uskontojen kohtaaminen.
Ohjelmassa on muun muassa paneelikeskustelu, jossa pohditaan suvaitsevaisuutta uskontojen näkökulmasta. Paneeliin osallistuu muun muassa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Lisäksi tarjolla on keskustelua ja asiantuntijapuheenvuoroja uskontojen kohtaamisesta työelämän eri sektoreilla. 

Teologinen tiedekunta järjestää alumnipäivän nyt toista kertaa.

− Reilu vuosi sitten järjestetty ensimmäinen alumnipäivä uskonnonopetuksen asemasta Suomessa ylitti kaikki odotukset. Päivän anti oli hieno sekä alustusten että keskustelujen puolesta. Saimme uusia näkökulmia ja ajattelemisen aihetta ajankohtaisesta aiheesta. Toivomme, että onnistumme järjestämään yhtä kiinnostavan tilaisuuden uudestaan, tiedekunnan dekaani, Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg kertoo.

Alumnipäivälle pyrittiin löytämään ajankohtainen ja keskustelua herättävä aihe. 

− Näyttää siltä, että ajankohtaisuus on vain lisääntynyt sen jälkeen kun aihe valittiin. Uusia haasteita tuo esimerkiksi Lähi-idän sekava tilanne, jossa myös uskonnolliset ääri-ilmiöt ja suvaitsevaisuuden puute ovat olleet vahvasti esillä, Dunderberg sanoo. 

Hänen mielestään uskontojen kohtaaminen ei juuri tällä hetkellä näytä edistyvän.

− Uskontojen välistä keskustelua käydään kaiken aikaa ja siinä varmasti otetaan edistysaskelia. Juuri nyt tosin vaikuttaa valitettavasti siltä, että uskontojen kohtaamisessa on otettu takapakkia, ja seurauksena näyttää olevan inhimillinen katastrofi.

Järjestäjien toivomuksena on, että alumnipäivä olisi teorian ja käytännön kohtaamispaikka, joka hyödyttäisi myös opetuksen kehittämistä teologisessa tiedekunnassa. 

− Akateeminen tutkimus on perinteisesti ottanut tarkkailijan roolin, mutta haluaisin kuulla näkemyksiä myös siitä, mitä tämänhetkisessä tilanteessa pitäisi tehdä, jotta uskontojen rauhanomainen kohtaaminen edistyisi myös kriisialueilla. Uskon vahvasti siihen, että tämänkaltaiset keskustelut voivat toimia ”ideapankkeina”. Niissä voi syntyä uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia, joita kenelläkään ei ollut aikaisemmin valmiina. Samalla teologinen tiedekunta saa tärkeää informaatiota siitä, millaista asiantuntemusta ja osaamista teologin työssä tänä päivänä oikeasti tarvitaan, Dunderberg toteaa.


Lisätietoja alumnipäivästä löytyy täältä

Lisää aiheesta:

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi