Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

​Laulukirjaehdotuksesta annetun palautteen käsittely alkoi

Uutiset 2.9.2014 07:09 | Ari-Pekka Palola
Siionin laulujen laulukirjauudistuksen palauteryhmä aloitti laulukirjaehdotuksesta annetun palautteen käsittelyn 22.–23.8. Huolellisen etukäteisvalmistelun ansiosta kokouksessa ehdittiin käsitellä 87 laulua.
Palauteryhmässä on selkeä työnjako: kukin jäsenistä on perehtynyt erityisesti tietyistä lauluista annettuun palautteeseen ja esittää niitä käsiteltäessä oman ehdotuksensa menettelytavasta. Kaikki jäsenet ovat lukeneet koko aineiston läpi, ja lopullinen ratkaisu tehdään keskustelun pohjalta.
 
Käsitellyistä lauluista 64 oli sellaisia, jotka valtaosa rauhanyhdistyksistä oli valmis hyväksymään ehdotuksen mukaisina. Monet olivat kuitenkin esittäneet hyviä korjausehdotuksia yksittäisiin säkeisiin tai kokonaisiin säkeistöihin. Palauteryhmä päätti huomioida monet parannusehdotuksista ja halusi ilmaista erityisen kiitoksen niiden tekijöille. Joihinkin lauluihin taas päätettiin kommenttien perusteella palauttaa tutut alkusanat tai tiettyjä tuttuja ilmauksia.

Isompia muutoksia tehtiin 21 lauluun. Niistä 11 päätettiin palauttaa nykyiseen sanamuotoon pienin kielellisin korjauksin. Esimerkiksi laulussa ”Nouse jo, pilvi verinen” säe ”kun mailman kylmyys uuvuttaa” on syytä korjata, sillä suomen kielessä ei ole olemassa kaksitavuista sanaa ”mailma”. Kolmeen lauluun päätettiin palautteen perusteella vaihtaa sävelmä, ja kahta laulua esitetään poistettavaksi.

Eniten kritiikkiä oli käsitellyistä lauluista saanut ”Levolle käyn nyt, Luojani”, jonka vain 20 % rauhanyhdistyksistä oli valmis hyväksymään laulukirjaehdotuksen muodossa. Osa toivoi sen tilalle nykyistä sanamuotoa, osa vastaavan virren sanamuotoa. Palauteryhmä päätyi pitkän keskustelun jälkeen jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle.

Laulukirjapalautteen käsittely jatkuu syyskuussa. Lisäksi järjestetään 27.9. Limingassa tiedotustilaisuus, jossa esitellään alustavasti palautekyselyn tuloksia.

Tämä juttu julkaistaan myös Päivämiehessä 3.9.
 

Lisää aiheesta:

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi