Torstai 19.9.2019
"
Jeesus sanoo: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Matt. 7:12

Päivämiestä julkaistu 60 vuotta – lehti käynnistyi näytenumeroilla

Uutiset 31.8.2014 07:28 | päivitetty 4.6.2015 16:03 | Päivämies-verkkolehti
Päivämies-lehti perustettiin vuonna 1954, joten sen käynnistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Kaikille avoimia Päivämiehen 60-vuotisjuhlia vietetään lauantai-iltana 6.9. Oulun Rauhanyhdistyksellä kello 18 alkaen.
Juhlassa kuullaan pitkäaikaisen SRK:n johtokunnan puheenjohtajan Olavi Voittosen pitämä juhlapuhe, jossa hän luo katsauksen Päivämiehen historiaan. Sisarjärjestöjen tervehdyksen esittää Paul Waaraniemi.

Ohjelmassa on myös Päivämiehen 60-vuotisjuhlanäyttelyn esittely, jonka pitää Toivo Määttä. Hän on koonnut näyttelyn, joka on juhlan aikana nähtävillä Oulun Rauhanyhdistyksellä. 

Päivämies on kristillinen lehti, joka ilmestyy viikoittain tabloidikokoisena printtilehtenä. Lehti kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja käsittelee myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja kirkollisia aiheita. Vuoden 2014 huhtikuusta alkaen on julkaistu myös Päivämies-verkkolehteä.

Näytenumerot herättivät kiinnostuksen

Lehteä alettiin aikoinaan ideoida ja julkaista SRK:n julkaisusihteerin Antti Koukkarin aloitteesta.


Koukkari kaipasi Suomen vanhoillislestadiolaisille omaa uutislehteä, jollainen Amerikan vanhoillislestadiolaisilla tuolloin oli. Hän kokosi vuodenvaihteessa 1953-1954 Päivämiehen näytenumeron, jota esiteltiin loppiaisena puhujainkokouksen osallistujille. Vastaanotto oli pääosin myönteinen, joskin vastustustakin esiintyi, SRK:n kustannuspäällikkö Ari-Pekka Palola kertoo. 

Kesään 1954 mennessä ilmestyi kolme muutakin näytenumeroa, kun kysymys Päivämiehen perustamisesta tuli Tampereen suviseuroissa SRK:n vuosikokouksen päätettäväksi.


 Suuri enemmistö vuosikokousedustajista kannatti lehden perustamista, ja vähemmistökin myöntyi siihen äänestyksen jälkeen. Päivämies alkoi ilmestyä säännöllisesti lokakuun 1954 alussa, Palola toteaa. 

Lehteä toteutettiin vähällä väellä

Päivämiehen alkuvuosina lehteä toimitettiin varsin vähäisillä resursseilla.

 Alkuvaiheessa lehteä tehtiin Martta ja Yrjö Karjalaisen asunnon olohuoneessa. Martta Karjalainen oli Päivämiehen konttoristi. Toimituksessa oli tuolloin Koukkarin ja Karjalaisen lisäksi konttoristi Terttu Lampela. Seuraavana vuonna tuli Eino J. Pietilä osa-aikaiseksi toimittajaksi. Einari Lepistö oli ilmoitusten hankkijana ja kirjoitti myös juttuja. Näillä voimilla koottiin lehteen sisältöä ja hoidettiin myös tilausten ja ilmoitusten hankinta, Palola kertoo. 

Kun Pietilä siirtyi pääsihteeriksi, lehden toimittaminen jäi Koukkarin vastuulle.


 SRK:n talous oli tiukoilla, ja työvaliokunta arvioi: "Aktiivisesti kuusi päivää viikossa työtä tekevä mies kykenee yksin hoitamaan toimittamisen." Käytännössä tämä onnistui vain sen ansiosta, että valtaosa kirjoituksista tuli kentältä, joko pyydettynä tai oma-aloitteisesti, Palola toteaa.


Lue lisää Päivämiehen historiasta täältä.

Tunnisteet:


historia päivämies

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi