Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Päivämiestä julkaistu 60 vuotta – lehti käynnistyi näytenumeroilla

Uutiset 31.8.2014 07:28 | päivitetty 4.6.2015 16:03 | Päivämies-verkkolehti
Päivämies-lehti perustettiin vuonna 1954, joten sen käynnistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Kaikille avoimia Päivämiehen 60-vuotisjuhlia vietetään lauantai-iltana 6.9. Oulun Rauhanyhdistyksellä kello 18 alkaen.
Juhlassa kuullaan pitkäaikaisen SRK:n johtokunnan puheenjohtajan Olavi Voittosen pitämä juhlapuhe, jossa hän luo katsauksen Päivämiehen historiaan. Sisarjärjestöjen tervehdyksen esittää Paul Waaraniemi.

Ohjelmassa on myös Päivämiehen 60-vuotisjuhlanäyttelyn esittely, jonka pitää Toivo Määttä. Hän on koonnut näyttelyn, joka on juhlan aikana nähtävillä Oulun Rauhanyhdistyksellä. 

Päivämies on kristillinen lehti, joka ilmestyy viikoittain tabloidikokoisena printtilehtenä. Lehti kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja käsittelee myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja kirkollisia aiheita. Vuoden 2014 huhtikuusta alkaen on julkaistu myös Päivämies-verkkolehteä.

Näytenumerot herättivät kiinnostuksen

Lehteä alettiin aikoinaan ideoida ja julkaista SRK:n julkaisusihteerin Antti Koukkarin aloitteesta.


Koukkari kaipasi Suomen vanhoillislestadiolaisille omaa uutislehteä, jollainen Amerikan vanhoillislestadiolaisilla tuolloin oli. Hän kokosi vuodenvaihteessa 1953-1954 Päivämiehen näytenumeron, jota esiteltiin loppiaisena puhujainkokouksen osallistujille. Vastaanotto oli pääosin myönteinen, joskin vastustustakin esiintyi, SRK:n kustannuspäällikkö Ari-Pekka Palola kertoo. 

Kesään 1954 mennessä ilmestyi kolme muutakin näytenumeroa, kun kysymys Päivämiehen perustamisesta tuli Tampereen suviseuroissa SRK:n vuosikokouksen päätettäväksi.


 Suuri enemmistö vuosikokousedustajista kannatti lehden perustamista, ja vähemmistökin myöntyi siihen äänestyksen jälkeen. Päivämies alkoi ilmestyä säännöllisesti lokakuun 1954 alussa, Palola toteaa. 

Lehteä toteutettiin vähällä väellä

Päivämiehen alkuvuosina lehteä toimitettiin varsin vähäisillä resursseilla.

 Alkuvaiheessa lehteä tehtiin Martta ja Yrjö Karjalaisen asunnon olohuoneessa. Martta Karjalainen oli Päivämiehen konttoristi. Toimituksessa oli tuolloin Koukkarin ja Karjalaisen lisäksi konttoristi Terttu Lampela. Seuraavana vuonna tuli Eino J. Pietilä osa-aikaiseksi toimittajaksi. Einari Lepistö oli ilmoitusten hankkijana ja kirjoitti myös juttuja. Näillä voimilla koottiin lehteen sisältöä ja hoidettiin myös tilausten ja ilmoitusten hankinta, Palola kertoo. 

Kun Pietilä siirtyi pääsihteeriksi, lehden toimittaminen jäi Koukkarin vastuulle.


 SRK:n talous oli tiukoilla, ja työvaliokunta arvioi: "Aktiivisesti kuusi päivää viikossa työtä tekevä mies kykenee yksin hoitamaan toimittamisen." Käytännössä tämä onnistui vain sen ansiosta, että valtaosa kirjoituksista tuli kentältä, joko pyydettynä tai oma-aloitteisesti, Palola toteaa.


Lue lisää Päivämiehen historiasta täältä.

Tunnisteet:


historia päivämies

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi