Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Päivämiestä julkaistu 60 vuotta – lehti käynnistyi näytenumeroilla

Uutiset 31.8.2014 07:28 | päivitetty 4.6.2015 16:03 | Päivämies-verkkolehti
Päivämies-lehti perustettiin vuonna 1954, joten sen käynnistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Kaikille avoimia Päivämiehen 60-vuotisjuhlia vietetään lauantai-iltana 6.9. Oulun Rauhanyhdistyksellä kello 18 alkaen.
Juhlassa kuullaan pitkäaikaisen SRK:n johtokunnan puheenjohtajan Olavi Voittosen pitämä juhlapuhe, jossa hän luo katsauksen Päivämiehen historiaan. Sisarjärjestöjen tervehdyksen esittää Paul Waaraniemi.

Ohjelmassa on myös Päivämiehen 60-vuotisjuhlanäyttelyn esittely, jonka pitää Toivo Määttä. Hän on koonnut näyttelyn, joka on juhlan aikana nähtävillä Oulun Rauhanyhdistyksellä. 

Päivämies on kristillinen lehti, joka ilmestyy viikoittain tabloidikokoisena printtilehtenä. Lehti kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja käsittelee myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja kirkollisia aiheita. Vuoden 2014 huhtikuusta alkaen on julkaistu myös Päivämies-verkkolehteä.

Näytenumerot herättivät kiinnostuksen

Lehteä alettiin aikoinaan ideoida ja julkaista SRK:n julkaisusihteerin Antti Koukkarin aloitteesta.


Koukkari kaipasi Suomen vanhoillislestadiolaisille omaa uutislehteä, jollainen Amerikan vanhoillislestadiolaisilla tuolloin oli. Hän kokosi vuodenvaihteessa 1953-1954 Päivämiehen näytenumeron, jota esiteltiin loppiaisena puhujainkokouksen osallistujille. Vastaanotto oli pääosin myönteinen, joskin vastustustakin esiintyi, SRK:n kustannuspäällikkö Ari-Pekka Palola kertoo. 

Kesään 1954 mennessä ilmestyi kolme muutakin näytenumeroa, kun kysymys Päivämiehen perustamisesta tuli Tampereen suviseuroissa SRK:n vuosikokouksen päätettäväksi.


 Suuri enemmistö vuosikokousedustajista kannatti lehden perustamista, ja vähemmistökin myöntyi siihen äänestyksen jälkeen. Päivämies alkoi ilmestyä säännöllisesti lokakuun 1954 alussa, Palola toteaa. 

Lehteä toteutettiin vähällä väellä

Päivämiehen alkuvuosina lehteä toimitettiin varsin vähäisillä resursseilla.

 Alkuvaiheessa lehteä tehtiin Martta ja Yrjö Karjalaisen asunnon olohuoneessa. Martta Karjalainen oli Päivämiehen konttoristi. Toimituksessa oli tuolloin Koukkarin ja Karjalaisen lisäksi konttoristi Terttu Lampela. Seuraavana vuonna tuli Eino J. Pietilä osa-aikaiseksi toimittajaksi. Einari Lepistö oli ilmoitusten hankkijana ja kirjoitti myös juttuja. Näillä voimilla koottiin lehteen sisältöä ja hoidettiin myös tilausten ja ilmoitusten hankinta, Palola kertoo. 

Kun Pietilä siirtyi pääsihteeriksi, lehden toimittaminen jäi Koukkarin vastuulle.


 SRK:n talous oli tiukoilla, ja työvaliokunta arvioi: "Aktiivisesti kuusi päivää viikossa työtä tekevä mies kykenee yksin hoitamaan toimittamisen." Käytännössä tämä onnistui vain sen ansiosta, että valtaosa kirjoituksista tuli kentältä, joko pyydettynä tai oma-aloitteisesti, Palola toteaa.


Lue lisää Päivämiehen historiasta täältä.

Tunnisteet:


historia päivämies

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi