Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Päivämiestä julkaistu 60 vuotta – lehti käynnistyi näytenumeroilla

Uutiset 31.8.2014 07:28 | päivitetty 4.6.2015 16:03 | Päivämies-verkkolehti
Päivämies-lehti perustettiin vuonna 1954, joten sen käynnistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Kaikille avoimia Päivämiehen 60-vuotisjuhlia vietetään lauantai-iltana 6.9. Oulun Rauhanyhdistyksellä kello 18 alkaen.
Juhlassa kuullaan pitkäaikaisen SRK:n johtokunnan puheenjohtajan Olavi Voittosen pitämä juhlapuhe, jossa hän luo katsauksen Päivämiehen historiaan. Sisarjärjestöjen tervehdyksen esittää Paul Waaraniemi.

Ohjelmassa on myös Päivämiehen 60-vuotisjuhlanäyttelyn esittely, jonka pitää Toivo Määttä. Hän on koonnut näyttelyn, joka on juhlan aikana nähtävillä Oulun Rauhanyhdistyksellä. 

Päivämies on kristillinen lehti, joka ilmestyy viikoittain tabloidikokoisena printtilehtenä. Lehti kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja käsittelee myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja kirkollisia aiheita. Vuoden 2014 huhtikuusta alkaen on julkaistu myös Päivämies-verkkolehteä.

Näytenumerot herättivät kiinnostuksen

Lehteä alettiin aikoinaan ideoida ja julkaista SRK:n julkaisusihteerin Antti Koukkarin aloitteesta.


Koukkari kaipasi Suomen vanhoillislestadiolaisille omaa uutislehteä, jollainen Amerikan vanhoillislestadiolaisilla tuolloin oli. Hän kokosi vuodenvaihteessa 1953-1954 Päivämiehen näytenumeron, jota esiteltiin loppiaisena puhujainkokouksen osallistujille. Vastaanotto oli pääosin myönteinen, joskin vastustustakin esiintyi, SRK:n kustannuspäällikkö Ari-Pekka Palola kertoo. 

Kesään 1954 mennessä ilmestyi kolme muutakin näytenumeroa, kun kysymys Päivämiehen perustamisesta tuli Tampereen suviseuroissa SRK:n vuosikokouksen päätettäväksi.


 Suuri enemmistö vuosikokousedustajista kannatti lehden perustamista, ja vähemmistökin myöntyi siihen äänestyksen jälkeen. Päivämies alkoi ilmestyä säännöllisesti lokakuun 1954 alussa, Palola toteaa. 

Lehteä toteutettiin vähällä väellä

Päivämiehen alkuvuosina lehteä toimitettiin varsin vähäisillä resursseilla.

 Alkuvaiheessa lehteä tehtiin Martta ja Yrjö Karjalaisen asunnon olohuoneessa. Martta Karjalainen oli Päivämiehen konttoristi. Toimituksessa oli tuolloin Koukkarin ja Karjalaisen lisäksi konttoristi Terttu Lampela. Seuraavana vuonna tuli Eino J. Pietilä osa-aikaiseksi toimittajaksi. Einari Lepistö oli ilmoitusten hankkijana ja kirjoitti myös juttuja. Näillä voimilla koottiin lehteen sisältöä ja hoidettiin myös tilausten ja ilmoitusten hankinta, Palola kertoo. 

Kun Pietilä siirtyi pääsihteeriksi, lehden toimittaminen jäi Koukkarin vastuulle.


 SRK:n talous oli tiukoilla, ja työvaliokunta arvioi: "Aktiivisesti kuusi päivää viikossa työtä tekevä mies kykenee yksin hoitamaan toimittamisen." Käytännössä tämä onnistui vain sen ansiosta, että valtaosa kirjoituksista tuli kentältä, joko pyydettynä tai oma-aloitteisesti, Palola toteaa.


Lue lisää Päivämiehen historiasta täältä.

Tunnisteet:


historia päivämies

Lisää aiheesta:

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi