Perjantai 23.8.2019
"
Katso puoleeni, anna armosi - se on niiden oikeus, joille nimesi on rakas. Ps. 119:132

Tuhannet ihmiset mukana kiusaamisen vastaisessa kampanjassa

Uutiset 7.9.2014 07:02 | Hanna Kallunki
Kiusaamisen vastainen Kutsumua-haastekampanja on innostanut mukaan tuhansia suomalaisia. Suomen Lukiolaisten Liiton luoma kampanja leviää sosiaalisessa mediassa, ja kampanjan nimellä merkittyjä kuvia on jaettu liiton mukaan yli 10 000. Erityisesti koulukiusaaminen on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa muutoinkin.
Kampanjassa ideana on ottaa kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä "lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan". Kampanjan tavoitteena on haastaa kaikki suomalaiset rakentamaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään.

Lasten ja nuorten keskuudessa tapahtuvaan kiusaamiseen on ottanut kantaa muun muassa poliisi Tiina Kuosa kolumnissaan, joka on julkaistu Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sivuilla. Hänen mukaansa kiusaaminen alkaa usein jo päiväkodissa.


Meillä on nuoria, jotka ovat joutuneet kestämään muutenkin raskaiden koulupäivien lisäksi jatkuvaa vuosia kestävää kiusaamista uskomattoman määrän ilman, että kukaan olisi puuttunut asiaan jollain tasolla, hän kirjoittaa.

Kuosan mukaan koulukiusaaminen jatkuu melkein poikkeuksetta nykyisin myös netissä. Hän kehottaakin vanhempia opastamaan lapsiaan netin käytössä ja huolehtimaan heistä myös nettimaailmassa.


Poliisin näkökulmasta katsottuna tulee usein mieleen tiedämmekö me aikuiset oikeasti mitä sille minun lapselleni kuuluu? Kuinka hänellä menee kaveriporukassa tai mitä se lapseni oikein puuhailee päivänsä aikana, hän kysyy.

Kiusattua hän kehottaa puhumaan asiasta ajoissa riittävän monelle aikuiselle ja opettajia puuttumaan pieneenkin kiusaamiseen ja luomaan kiusaamiselle nollatoleranssin omassa luokassaan.


 Sinussa ei ole vikaa vaan vika on niissä jotka kiusaavat, Kuosa toteaa kolumnissaan kiusatulle.

KRIS-Oulu ry:n toiminnanjohtaja Timo Tuhkanen on kertonut koulukiusaamisen traagisista seurauksista elämässään Kuriiri-lehdessä 27.8. Arkaa ja ujoa poikaa alettiin kiusata 6-vuotiaana, ja kiusaaminen kesti vuosikausia. Teini-iässä hän alkoi lyömaan kiusaajiaan takaisin, mistä alkoi väkivallan kierre. Tuhkasen mukaan vankila pelasti hänet.


Opettelin käsittelemään pahaa oloani ja katsomaan peiliin. Samalla hoksasin, etten olekaan tyhmä, neljä tutkintoa vankilassa suorittanut Tuhkanen kertoo Kuriirissa.

Nykyisessä työssään hän vierailee vankiloissa ja kouluissa puhumassa väkivallasta. Tuhkasen mukaan suuri niistä ihmisistä, joiden kanssa hän on vankiloissa työskennellyt, ovat olleet aikoinaan koulukiusattuja. 
Hänen mielestään kiusaaminen on niin vakava asia, että se tulisi luokitella kouluväkivallaksi ja siitä tulisi laissa määrätä rangaistus.

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi