Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Vanhoillislestadiolaisten perheiden jaksaminen esillä uutuuskirjan myötä

Uutiset 10.9.2014 19:40 | Päivämies-verkkolehti
– Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että uuden kirjan kertomuksissa usko ahdistaa, mutta minulle se on ollut vaikeissakin tilanteissa voimavara, kommentoi vanhoillislestadiolainen suurperheen äiti Päivi Tuomivaara 9.9. ilmestynyttä kirjaa Usko, toivo ja raskaus. Hän kertoo ajatuksistaan Me naiset -lehdessä. 
Usko, toivo ja raskaus -kirjan ovat kirjoittaneet Vuokko Ilola ja Aila Ruoho. Kirjan kustantajan esittelyssä kerrotaan, että kirja näyttää vanhoillislestadiolaisen "herätysliikkeen nurjan puolen, rankat ja ahdistavat elämänkohtalot, jotka pohjautuvat usein ehkäisykieltoon ja ahtaaseen seksuaalioppiin".

Kirja on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Tuomivaaran mielestä lestadiolaisuuden käsittely viime aikoina mediassa on aiheuttanut monenlaisia paineita lestadiolaisperheille. 

– Jos ihmisellä on liikaa haasteita, hän väsyy. Nyt meidän (lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä. Tällainen voi nostaa avunhakemiskynnystä, jos apua tarvitseva pelkää, että ensimmäisenä muokataan hänen vakaumustaan, Tuomivaara kertoo Me naiset -lehdessä.

Kalevassa julkaistiin 9.9. Jenni Kinnusen arvio Ilolan ja Ruohon kirjasta. Sen mukaan teoksessa tarkastellaan muun muassa lapsuutta suurperheessä, seurustelukulttuuria, seksuaalisuutta ja ruuhkavuosikymmeniä sekä käsitellään vanhoillislestadiolaisten suurperheiden uupumusta keskittyen suuren perheen negatiivisiin vaikutuksiin. 

Kuudentoista lapsen äiti Päivi Tuomivaara ajattelee, että uupumus ei välttämättä johdu lapsista tai lasten lukumäärästä.

– Minä ajattelen, että perhe-elämästä johtuvaa uupumusta voi hoitaa muullakin tavalla kuin käyttämällä ehkäisyä. Hyvin harvoin uupumukseni syy on ollut lapsissa, vaan esimerkiksi yllättävässä elämäntilanteessa, Tuomivaara kertoo.

Kinnunen pohtii Kalevassa, että kirjassa olisi voinut enemmän käsitellä sitä, miten uupuneita äitejä voitaisiin auttaa loukkaamatta heidän hengellisyyttään. Arvioijan mukaan kirjan ongelmana on sen pieni aineisto, 30 henkilöä. Kinnusta vaivaa myös se, miksi kirjan kertojille lähetettyä kysymyslomaketta ei teoksessa julkaista.

Tuomivaaran mielestä tärkeintä on, että lapset ovat vanhempien yhteinen juttu, ei vain äidin.

– Se, miten perheissä jaksetaan, on perheen yhteinen asia. Puolisoiden välisellä avoimella keskustelulla ja keskinäisellä kunnioittamisella ja arvostuksella saadaan paljon aikaan. Se on se, josta ammennan voimani. Joku voisi ajatella, että pyöritän yksin perheemme arkea, koska en käy töissä. Olemme kuitenkin tasavertaisia ja hoidamme perhettä mieheni kanssa, hän kertoo Me naiset -lehdessä.

Lisää aiheesta:

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi