Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Vanhoillislestadiolaisten perheiden jaksaminen esillä uutuuskirjan myötä

Uutiset 10.9.2014 19:40 | Päivämies-verkkolehti
– Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että uuden kirjan kertomuksissa usko ahdistaa, mutta minulle se on ollut vaikeissakin tilanteissa voimavara, kommentoi vanhoillislestadiolainen suurperheen äiti Päivi Tuomivaara 9.9. ilmestynyttä kirjaa Usko, toivo ja raskaus. Hän kertoo ajatuksistaan Me naiset -lehdessä. 
Usko, toivo ja raskaus -kirjan ovat kirjoittaneet Vuokko Ilola ja Aila Ruoho. Kirjan kustantajan esittelyssä kerrotaan, että kirja näyttää vanhoillislestadiolaisen "herätysliikkeen nurjan puolen, rankat ja ahdistavat elämänkohtalot, jotka pohjautuvat usein ehkäisykieltoon ja ahtaaseen seksuaalioppiin".

Kirja on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Tuomivaaran mielestä lestadiolaisuuden käsittely viime aikoina mediassa on aiheuttanut monenlaisia paineita lestadiolaisperheille. 

– Jos ihmisellä on liikaa haasteita, hän väsyy. Nyt meidän (lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä. Tällainen voi nostaa avunhakemiskynnystä, jos apua tarvitseva pelkää, että ensimmäisenä muokataan hänen vakaumustaan, Tuomivaara kertoo Me naiset -lehdessä.

Kalevassa julkaistiin 9.9. Jenni Kinnusen arvio Ilolan ja Ruohon kirjasta. Sen mukaan teoksessa tarkastellaan muun muassa lapsuutta suurperheessä, seurustelukulttuuria, seksuaalisuutta ja ruuhkavuosikymmeniä sekä käsitellään vanhoillislestadiolaisten suurperheiden uupumusta keskittyen suuren perheen negatiivisiin vaikutuksiin. 

Kuudentoista lapsen äiti Päivi Tuomivaara ajattelee, että uupumus ei välttämättä johdu lapsista tai lasten lukumäärästä.

– Minä ajattelen, että perhe-elämästä johtuvaa uupumusta voi hoitaa muullakin tavalla kuin käyttämällä ehkäisyä. Hyvin harvoin uupumukseni syy on ollut lapsissa, vaan esimerkiksi yllättävässä elämäntilanteessa, Tuomivaara kertoo.

Kinnunen pohtii Kalevassa, että kirjassa olisi voinut enemmän käsitellä sitä, miten uupuneita äitejä voitaisiin auttaa loukkaamatta heidän hengellisyyttään. Arvioijan mukaan kirjan ongelmana on sen pieni aineisto, 30 henkilöä. Kinnusta vaivaa myös se, miksi kirjan kertojille lähetettyä kysymyslomaketta ei teoksessa julkaista.

Tuomivaaran mielestä tärkeintä on, että lapset ovat vanhempien yhteinen juttu, ei vain äidin.

– Se, miten perheissä jaksetaan, on perheen yhteinen asia. Puolisoiden välisellä avoimella keskustelulla ja keskinäisellä kunnioittamisella ja arvostuksella saadaan paljon aikaan. Se on se, josta ammennan voimani. Joku voisi ajatella, että pyöritän yksin perheemme arkea, koska en käy töissä. Olemme kuitenkin tasavertaisia ja hoidamme perhettä mieheni kanssa, hän kertoo Me naiset -lehdessä.

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi