Sunnuntai 18.8.2019
"
Jeesus sanoi: "Hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole." Luuk. 16:9

Vanhoillislestadiolaisten perheiden jaksaminen esillä uutuuskirjan myötä

Uutiset 10.9.2014 19:40 | Päivämies-verkkolehti
– Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että uuden kirjan kertomuksissa usko ahdistaa, mutta minulle se on ollut vaikeissakin tilanteissa voimavara, kommentoi vanhoillislestadiolainen suurperheen äiti Päivi Tuomivaara 9.9. ilmestynyttä kirjaa Usko, toivo ja raskaus. Hän kertoo ajatuksistaan Me naiset -lehdessä. 
Usko, toivo ja raskaus -kirjan ovat kirjoittaneet Vuokko Ilola ja Aila Ruoho. Kirjan kustantajan esittelyssä kerrotaan, että kirja näyttää vanhoillislestadiolaisen "herätysliikkeen nurjan puolen, rankat ja ahdistavat elämänkohtalot, jotka pohjautuvat usein ehkäisykieltoon ja ahtaaseen seksuaalioppiin".

Kirja on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Tuomivaaran mielestä lestadiolaisuuden käsittely viime aikoina mediassa on aiheuttanut monenlaisia paineita lestadiolaisperheille. 

– Jos ihmisellä on liikaa haasteita, hän väsyy. Nyt meidän (lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä. Tällainen voi nostaa avunhakemiskynnystä, jos apua tarvitseva pelkää, että ensimmäisenä muokataan hänen vakaumustaan, Tuomivaara kertoo Me naiset -lehdessä.

Kalevassa julkaistiin 9.9. Jenni Kinnusen arvio Ilolan ja Ruohon kirjasta. Sen mukaan teoksessa tarkastellaan muun muassa lapsuutta suurperheessä, seurustelukulttuuria, seksuaalisuutta ja ruuhkavuosikymmeniä sekä käsitellään vanhoillislestadiolaisten suurperheiden uupumusta keskittyen suuren perheen negatiivisiin vaikutuksiin. 

Kuudentoista lapsen äiti Päivi Tuomivaara ajattelee, että uupumus ei välttämättä johdu lapsista tai lasten lukumäärästä.

– Minä ajattelen, että perhe-elämästä johtuvaa uupumusta voi hoitaa muullakin tavalla kuin käyttämällä ehkäisyä. Hyvin harvoin uupumukseni syy on ollut lapsissa, vaan esimerkiksi yllättävässä elämäntilanteessa, Tuomivaara kertoo.

Kinnunen pohtii Kalevassa, että kirjassa olisi voinut enemmän käsitellä sitä, miten uupuneita äitejä voitaisiin auttaa loukkaamatta heidän hengellisyyttään. Arvioijan mukaan kirjan ongelmana on sen pieni aineisto, 30 henkilöä. Kinnusta vaivaa myös se, miksi kirjan kertojille lähetettyä kysymyslomaketta ei teoksessa julkaista.

Tuomivaaran mielestä tärkeintä on, että lapset ovat vanhempien yhteinen juttu, ei vain äidin.

– Se, miten perheissä jaksetaan, on perheen yhteinen asia. Puolisoiden välisellä avoimella keskustelulla ja keskinäisellä kunnioittamisella ja arvostuksella saadaan paljon aikaan. Se on se, josta ammennan voimani. Joku voisi ajatella, että pyöritän yksin perheemme arkea, koska en käy töissä. Olemme kuitenkin tasavertaisia ja hoidamme perhettä mieheni kanssa, hän kertoo Me naiset -lehdessä.

Lisää aiheesta:

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi