Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

Vanhoillislestadiolaisten perheiden jaksaminen esillä uutuuskirjan myötä

Uutiset 10.9.2014 19:40 | Päivämies-verkkolehti
– Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että uuden kirjan kertomuksissa usko ahdistaa, mutta minulle se on ollut vaikeissakin tilanteissa voimavara, kommentoi vanhoillislestadiolainen suurperheen äiti Päivi Tuomivaara 9.9. ilmestynyttä kirjaa Usko, toivo ja raskaus. Hän kertoo ajatuksistaan Me naiset -lehdessä. 
Usko, toivo ja raskaus -kirjan ovat kirjoittaneet Vuokko Ilola ja Aila Ruoho. Kirjan kustantajan esittelyssä kerrotaan, että kirja näyttää vanhoillislestadiolaisen "herätysliikkeen nurjan puolen, rankat ja ahdistavat elämänkohtalot, jotka pohjautuvat usein ehkäisykieltoon ja ahtaaseen seksuaalioppiin".

Kirja on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Tuomivaaran mielestä lestadiolaisuuden käsittely viime aikoina mediassa on aiheuttanut monenlaisia paineita lestadiolaisperheille. 

– Jos ihmisellä on liikaa haasteita, hän väsyy. Nyt meidän (lestadiolaisvanhempien) väsymyksestämme on tehty kielletty tunne. Emme saisi väsyä. Tällainen voi nostaa avunhakemiskynnystä, jos apua tarvitseva pelkää, että ensimmäisenä muokataan hänen vakaumustaan, Tuomivaara kertoo Me naiset -lehdessä.

Kalevassa julkaistiin 9.9. Jenni Kinnusen arvio Ilolan ja Ruohon kirjasta. Sen mukaan teoksessa tarkastellaan muun muassa lapsuutta suurperheessä, seurustelukulttuuria, seksuaalisuutta ja ruuhkavuosikymmeniä sekä käsitellään vanhoillislestadiolaisten suurperheiden uupumusta keskittyen suuren perheen negatiivisiin vaikutuksiin. 

Kuudentoista lapsen äiti Päivi Tuomivaara ajattelee, että uupumus ei välttämättä johdu lapsista tai lasten lukumäärästä.

– Minä ajattelen, että perhe-elämästä johtuvaa uupumusta voi hoitaa muullakin tavalla kuin käyttämällä ehkäisyä. Hyvin harvoin uupumukseni syy on ollut lapsissa, vaan esimerkiksi yllättävässä elämäntilanteessa, Tuomivaara kertoo.

Kinnunen pohtii Kalevassa, että kirjassa olisi voinut enemmän käsitellä sitä, miten uupuneita äitejä voitaisiin auttaa loukkaamatta heidän hengellisyyttään. Arvioijan mukaan kirjan ongelmana on sen pieni aineisto, 30 henkilöä. Kinnusta vaivaa myös se, miksi kirjan kertojille lähetettyä kysymyslomaketta ei teoksessa julkaista.

Tuomivaaran mielestä tärkeintä on, että lapset ovat vanhempien yhteinen juttu, ei vain äidin.

– Se, miten perheissä jaksetaan, on perheen yhteinen asia. Puolisoiden välisellä avoimella keskustelulla ja keskinäisellä kunnioittamisella ja arvostuksella saadaan paljon aikaan. Se on se, josta ammennan voimani. Joku voisi ajatella, että pyöritän yksin perheemme arkea, koska en käy töissä. Olemme kuitenkin tasavertaisia ja hoidamme perhettä mieheni kanssa, hän kertoo Me naiset -lehdessä.

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi