Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Kirkkohallitus: Opetushallituksen tarkistetut ohjeet vahvistavat uskonnonvapauden toteutumista

Uutiset 25.9.2014 09:52 | Päivämies-verkkolehti


Opetushallitus päivitti ohjeitaan liittyen koulujen uskonnollisiin tilaisuuksiin. Kirkkohallituksen mukaan tarkennukset vahvistavat uskonnonvapauden toteutumista koulussa.  
Opetushallitus tähdentää, että koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia. Kyse on uskonnon harjoittamisesta, johon osallistuminen perustuu oppilaan huoltajan ja toisella asteella opiskelijan omaan ilmoitukseen riippumatta uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä.

– On erittäin hyvä, että on saatu eri kouluasteille tarkennetut ohjeet koulun uskonnollisista tilaisuuksista, joita järjestetään yleensä yhteistyössä seurakunnan kanssa. Koulu tiedottaa ajoissa uskonnollisista tilaisuuksista koteihin ja järjestää mielekkään vaihtoehdon niille oppilaille, jotka eivät osallistu. Tämä on uskonnonvapauden kannalta selkeä tilanne, Kirkkohallituksen asiantuntija Tuula Vinko toteaa.

Opetushallitus linjaa, että uskonnon opetukseen sisältyy olennaisena osana oman uskonnon tuntemus. Uskontoon perehtymiseen kuuluu myös tutustuminen uskonnonharjoittamisen muotoihin ja tapoihin. Tutustuminen rukouksiin, virsiin ja uskonnollisiin toimituksiin on osa uskonnon opetusta.

Ohjeissa todetaan, että koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria; yksittäisen virren laulamista ei voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Opetushallitus päivitti ohjeensa uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä perinteisten juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä esi- ja perusopetuksessa, lukiossa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa. Aiempi ohje oli vuodelta 2006.

Kuva: Arvi Tyni

Opetushallituksen lehdistötiedote 22.9.2014
 

Lisää aiheesta:


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi