Sunnuntai 24.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa." Luuk. 8:15

Kirkkohallitus: Opetushallituksen tarkistetut ohjeet vahvistavat uskonnonvapauden toteutumista

Uutiset 25.9.2014 09:52 | Päivämies-verkkolehti


Opetushallitus päivitti ohjeitaan liittyen koulujen uskonnollisiin tilaisuuksiin. Kirkkohallituksen mukaan tarkennukset vahvistavat uskonnonvapauden toteutumista koulussa.  
Opetushallitus tähdentää, että koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia. Kyse on uskonnon harjoittamisesta, johon osallistuminen perustuu oppilaan huoltajan ja toisella asteella opiskelijan omaan ilmoitukseen riippumatta uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä.

– On erittäin hyvä, että on saatu eri kouluasteille tarkennetut ohjeet koulun uskonnollisista tilaisuuksista, joita järjestetään yleensä yhteistyössä seurakunnan kanssa. Koulu tiedottaa ajoissa uskonnollisista tilaisuuksista koteihin ja järjestää mielekkään vaihtoehdon niille oppilaille, jotka eivät osallistu. Tämä on uskonnonvapauden kannalta selkeä tilanne, Kirkkohallituksen asiantuntija Tuula Vinko toteaa.

Opetushallitus linjaa, että uskonnon opetukseen sisältyy olennaisena osana oman uskonnon tuntemus. Uskontoon perehtymiseen kuuluu myös tutustuminen uskonnonharjoittamisen muotoihin ja tapoihin. Tutustuminen rukouksiin, virsiin ja uskonnollisiin toimituksiin on osa uskonnon opetusta.

Ohjeissa todetaan, että koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria; yksittäisen virren laulamista ei voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Opetushallitus päivitti ohjeensa uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä perinteisten juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä esi- ja perusopetuksessa, lukiossa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa. Aiempi ohje oli vuodelta 2006.

Kuva: Arvi Tyni

Opetushallituksen lehdistötiedote 22.9.2014
 

Lisää aiheesta:

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi