Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Some on osa arkea, todettiin Kajaanissa

Uutiset 3.10.2014 06:02 | Päivi Myllynen


Syksyisenä lauantaina 27.9. kokoontui Kajaanin rauhanyhdistykselle monen ikäisiä ihmisiä keskustelemaan sosiaalisesta mediasta. Alustaja Mikko Tahkola käsitteli aihetta useista eri näkökulmista: hän pohti muun muassa yksityisyyden rajoja ja identiteetin muotoutumista, medialukutaitoa, ajankäyttöä, kiusaamista ja netin käytön haasteita.
Tahkola lainasi Raamattua ja totesi, että Jumala loi ihmisestä sosiaalisen: ”Ei ole ihmisen hyvä olla yksin, minä teen hänelle avun.” Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja toimia yhdessä toisten kanssa.

Viestintävälineitä ja -tapoja on aina tarvittu, mutta ne ovat aikojen saatossa muuttuneet. Sosiaalinen media eli some on mahdollistanut sen, että yksityiset ihmiset voivat luoda sisältöjä internetiin ja olla helposti vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin ja erilaisiin toimijoihin. Some on tullut mukaan useimpien ihmisten elämään hyvin nopealla aikataululla, ja verkkomaailma on vahvasti mukana arkipäivässämme.

Alustuksen jälkeen jakaannuttiin ikäryhmittäin keskustelemaan. Aikuisten ryhmässä todettiin, että vanhempien on tärkeää olla lapsen tukena ja opastajana internetin käytössä. Kun vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus toimii ja kotona on avoin ja armollinen ilmapiiri, lapsen ja nuoren on helppo kertoa vanhemmilleen myös niistä asioista, jotka häntä mietityttävät tai ahdistavat. Rippikoulun käyneiden nuorten ryhmässä pohdittiin somen hyötyjä, mutta korostettiin myös sitä, että se ei korvaa kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista ja keskustelua.
 
Alustuksessa ja keskusteluissa tuli esille, että internet ja erilaiset sovellukset tarjoavat kommunikointiin hyvin monenlaisia mahdollisuuksia. Monessa perheessä iloitaan esimerkiksi Whatsappin suomasta mahdollisuudesta välittää kuulumisia oman perhepiirin kesken. 
 
Todettiin, että jokaisen omakohtainen uskossa valvominen korostuu yhä enemmän, kun internet kaikkine mahdollisuuksineen on mukanamme jatkuvasti. On tärkeää arvioida omia valintojaan uskon ja hyvän omantunnon kannalta. Todettiin, että avoin keskustelu niin kotona kuin ystäväpiirissä on tärkeää, jotta kukaan ei jää kipujensa kanssa yksin.
 

Tunnisteet:


internet

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi