Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Some on osa arkea, todettiin Kajaanissa

Uutiset 3.10.2014 06:02 | Päivi Myllynen


Syksyisenä lauantaina 27.9. kokoontui Kajaanin rauhanyhdistykselle monen ikäisiä ihmisiä keskustelemaan sosiaalisesta mediasta. Alustaja Mikko Tahkola käsitteli aihetta useista eri näkökulmista: hän pohti muun muassa yksityisyyden rajoja ja identiteetin muotoutumista, medialukutaitoa, ajankäyttöä, kiusaamista ja netin käytön haasteita.
Tahkola lainasi Raamattua ja totesi, että Jumala loi ihmisestä sosiaalisen: ”Ei ole ihmisen hyvä olla yksin, minä teen hänelle avun.” Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja toimia yhdessä toisten kanssa.

Viestintävälineitä ja -tapoja on aina tarvittu, mutta ne ovat aikojen saatossa muuttuneet. Sosiaalinen media eli some on mahdollistanut sen, että yksityiset ihmiset voivat luoda sisältöjä internetiin ja olla helposti vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin ja erilaisiin toimijoihin. Some on tullut mukaan useimpien ihmisten elämään hyvin nopealla aikataululla, ja verkkomaailma on vahvasti mukana arkipäivässämme.

Alustuksen jälkeen jakaannuttiin ikäryhmittäin keskustelemaan. Aikuisten ryhmässä todettiin, että vanhempien on tärkeää olla lapsen tukena ja opastajana internetin käytössä. Kun vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus toimii ja kotona on avoin ja armollinen ilmapiiri, lapsen ja nuoren on helppo kertoa vanhemmilleen myös niistä asioista, jotka häntä mietityttävät tai ahdistavat. Rippikoulun käyneiden nuorten ryhmässä pohdittiin somen hyötyjä, mutta korostettiin myös sitä, että se ei korvaa kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista ja keskustelua.
 
Alustuksessa ja keskusteluissa tuli esille, että internet ja erilaiset sovellukset tarjoavat kommunikointiin hyvin monenlaisia mahdollisuuksia. Monessa perheessä iloitaan esimerkiksi Whatsappin suomasta mahdollisuudesta välittää kuulumisia oman perhepiirin kesken. 
 
Todettiin, että jokaisen omakohtainen uskossa valvominen korostuu yhä enemmän, kun internet kaikkine mahdollisuuksineen on mukanamme jatkuvasti. On tärkeää arvioida omia valintojaan uskon ja hyvän omantunnon kannalta. Todettiin, että avoin keskustelu niin kotona kuin ystäväpiirissä on tärkeää, jotta kukaan ei jää kipujensa kanssa yksin.
 

Tunnisteet:


internet

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi