Tiistai 15.10.2019
"
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi. Jes. 44:22

Some on osa arkea, todettiin Kajaanissa

Uutiset 3.10.2014 06:02 | Päivi Myllynen


Syksyisenä lauantaina 27.9. kokoontui Kajaanin rauhanyhdistykselle monen ikäisiä ihmisiä keskustelemaan sosiaalisesta mediasta. Alustaja Mikko Tahkola käsitteli aihetta useista eri näkökulmista: hän pohti muun muassa yksityisyyden rajoja ja identiteetin muotoutumista, medialukutaitoa, ajankäyttöä, kiusaamista ja netin käytön haasteita.
Tahkola lainasi Raamattua ja totesi, että Jumala loi ihmisestä sosiaalisen: ”Ei ole ihmisen hyvä olla yksin, minä teen hänelle avun.” Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja toimia yhdessä toisten kanssa.

Viestintävälineitä ja -tapoja on aina tarvittu, mutta ne ovat aikojen saatossa muuttuneet. Sosiaalinen media eli some on mahdollistanut sen, että yksityiset ihmiset voivat luoda sisältöjä internetiin ja olla helposti vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin ja erilaisiin toimijoihin. Some on tullut mukaan useimpien ihmisten elämään hyvin nopealla aikataululla, ja verkkomaailma on vahvasti mukana arkipäivässämme.

Alustuksen jälkeen jakaannuttiin ikäryhmittäin keskustelemaan. Aikuisten ryhmässä todettiin, että vanhempien on tärkeää olla lapsen tukena ja opastajana internetin käytössä. Kun vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus toimii ja kotona on avoin ja armollinen ilmapiiri, lapsen ja nuoren on helppo kertoa vanhemmilleen myös niistä asioista, jotka häntä mietityttävät tai ahdistavat. Rippikoulun käyneiden nuorten ryhmässä pohdittiin somen hyötyjä, mutta korostettiin myös sitä, että se ei korvaa kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista ja keskustelua.
 
Alustuksessa ja keskusteluissa tuli esille, että internet ja erilaiset sovellukset tarjoavat kommunikointiin hyvin monenlaisia mahdollisuuksia. Monessa perheessä iloitaan esimerkiksi Whatsappin suomasta mahdollisuudesta välittää kuulumisia oman perhepiirin kesken. 
 
Todettiin, että jokaisen omakohtainen uskossa valvominen korostuu yhä enemmän, kun internet kaikkine mahdollisuuksineen on mukanamme jatkuvasti. On tärkeää arvioida omia valintojaan uskon ja hyvän omantunnon kannalta. Todettiin, että avoin keskustelu niin kotona kuin ystäväpiirissä on tärkeää, jotta kukaan ei jää kipujensa kanssa yksin.
 

Tunnisteet:


internet

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi