Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Reilu kauppa pyrkii vahvistamaan kehitysmaiden viljelijöiden oikeuksia

Uutiset 20.10.2014 06:32 | Päivämies-verkkolehti
Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa, jolloin kiinnitetään erityistä huomiota kahvinviljelijöiden asemaan. Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Sillä tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon. 
Kahvin maailmanmarkkinahinta ohjaa maailman 25 miljoonan kahvinviljelijän elämää. Pahimmillaan hinta voi laskea niin alas, ettei viljelijä saa myymästään kahvista edes tuotantokustannuksia kattavaa korvausta.

Reilun kaupan järjestelmä toimii kahvinviljelijöille turvaverkkona. He saavat kahvista takuuhinnan silloinkin, kun kahvin maailmanmarkkinahinta laskee takuuhinnan alapuolelle. Lisäksi heille järjestetään muun muassa koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä.

Reilu kauppa haastaa tällä viikolla eri toimijat juomaan kahvitauoillaan Reilun kaupan kahvia ja tukemaan näin kehitysmaiden viljelijöiden oikeuksia.


Kahvinviljelijät ovat ilmastonmuutoksen uhreja. Esimerkiksi Keski-Amerikassa kahvinviljelijät ovat menettäneet satojaan sen takia. Reilu kauppa ry on aloittanut Suomen ulkoministeriön tuella kolmivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen vähävaraisimpien kahvinviljelijöiden tukemiseksi Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa.

Tietoa Reilun kaupan haasteesta löytyy osoitte
essa reilunkaupanviikko.fi

Reilu kauppa lukuina
• Vuonna 2013 Reilun kaupan tuotteita ostettiin maailmanlaajuisesti 5,5 miljardilla eurolla. 
• Kahvi on eniten ostettu Reilun kaupan tuote. 
• Järjestelmään kuuluu yhteensä 1,4 miljoonaa viljelijää ja suurtilojen työntekijää 74 maassa.
• Reilun kaupan kahvinviljelijät ovat kaikki pienviljelijöitä.
• Tuotteita on yhteensä yli 30 000 ja niitä myydään 125 maassa. Suomessa on myynnissä lähes 1 800 Reilun kaupan tuotetta.
• Reilun kaupan lisillä vahvistetaan osuuskunnan toimintaa ja parannetaan yhteisön elinolosuhteita.  Viljelijäosuuskunnat päättävät itse demokraattisesti varojen käytöstä.


 

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi