Torstai 27.6.2019
"
Kun herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut. Ps. 17:15

Reilu kauppa pyrkii vahvistamaan kehitysmaiden viljelijöiden oikeuksia

Uutiset 20.10.2014 06:32 | Päivämies-verkkolehti
Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa, jolloin kiinnitetään erityistä huomiota kahvinviljelijöiden asemaan. Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Sillä tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon. 
Kahvin maailmanmarkkinahinta ohjaa maailman 25 miljoonan kahvinviljelijän elämää. Pahimmillaan hinta voi laskea niin alas, ettei viljelijä saa myymästään kahvista edes tuotantokustannuksia kattavaa korvausta.

Reilun kaupan järjestelmä toimii kahvinviljelijöille turvaverkkona. He saavat kahvista takuuhinnan silloinkin, kun kahvin maailmanmarkkinahinta laskee takuuhinnan alapuolelle. Lisäksi heille järjestetään muun muassa koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä.

Reilu kauppa haastaa tällä viikolla eri toimijat juomaan kahvitauoillaan Reilun kaupan kahvia ja tukemaan näin kehitysmaiden viljelijöiden oikeuksia.


Kahvinviljelijät ovat ilmastonmuutoksen uhreja. Esimerkiksi Keski-Amerikassa kahvinviljelijät ovat menettäneet satojaan sen takia. Reilu kauppa ry on aloittanut Suomen ulkoministeriön tuella kolmivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen vähävaraisimpien kahvinviljelijöiden tukemiseksi Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa.

Tietoa Reilun kaupan haasteesta löytyy osoitte
essa reilunkaupanviikko.fi

Reilu kauppa lukuina
• Vuonna 2013 Reilun kaupan tuotteita ostettiin maailmanlaajuisesti 5,5 miljardilla eurolla. 
• Kahvi on eniten ostettu Reilun kaupan tuote. 
• Järjestelmään kuuluu yhteensä 1,4 miljoonaa viljelijää ja suurtilojen työntekijää 74 maassa.
• Reilun kaupan kahvinviljelijät ovat kaikki pienviljelijöitä.
• Tuotteita on yhteensä yli 30 000 ja niitä myydään 125 maassa. Suomessa on myynnissä lähes 1 800 Reilun kaupan tuotetta.
• Reilun kaupan lisillä vahvistetaan osuuskunnan toimintaa ja parannetaan yhteisön elinolosuhteita.  Viljelijäosuuskunnat päättävät itse demokraattisesti varojen käytöstä.


 

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi