Keskiviikko 26.6.2019
"
Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. 1 Joh. 4:16

Arkkipiispa ja pääministeri keskustelivat uskosta ja kirkosta

Uutiset 14.10.2014 14:35 | Hanna Kallunki


Kirkkohallitus järjesti 13.10. seurakuntavaalikampanjan avaustilaisuuden, jossa arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb keskustelivat kirkosta, uskosta ja yhteiskunnasta. Keskustelussa kysyttiin, kenen ääni kuuluu kirkossa ja yhteiskunnassa. Tilaisuus oli yleisölle avoin, ja se lähetettiin myös suorana muun muassa evl.fi-sivustolla. 
Stubb kertoi kiinnostavasti omasta suhteestaan kirkkoon ja uskontoon. Hän totesi saaneensa suomalaisen perinnekristillisen kasvatuksen ja kertoi, että kristinusko ja sen perinteet ovat vahva osa hänen identiteettiään. Stubbin mukaan uskonto on yksityisasia.

– Julkisesti en ole uskonnosta keskustellutkaan aiemmin, koska se tuntuu niin henkilökohtaiselta.

Mäkinen muistutti, että uskolla on yksityisen lisäksi myös yhteisöllinen luonne.

– Ja silloin on kysymys vaikkapa siitä, miten uskonnolla on mahdollisuus olla näkyvissä, hän sanoi.

Heikoimpien näkökulma huomioon

Yksinäisyyden ja syrjäytymisen teemat olivat vahvasti esillä keskustelussa. Stubb totesi, että syrjäytyminen ja vieraantuminen liittyvät usein yksinäisyyteen. Hän pohti, että on tärkeää ajatella, että kaveria ei jätetä. 

–  Kokonaisvastuu on jollain tavalla meillä kaikilla, koska ei kukaan pärjää yksin, Stubb sanoi. 

Hän kertoi ajattelevansa kirkon roolia ihmistä ja sielua tukevana ja totesi, että kirkko tekee paljon hyvää. 

– Pidän kirkon yhteiskunnallista työtä erittäin arvokkaana, olipa kyse sitten diakoniatyöstä tai nuorisotyöstä tai vastaavasta, Stubb totesi.

Mäkisen mukaan yhteiskunnan tilaa pitää koko ajan katsoa kaikkein heikoimpien näkökulmasta.

– Jos tunnistetaan se, että yksin jääminen on iso yhteiskunnallinen kysymys, se joka meitä kalvaa tällä hetkellä, niin eikö se voisi olla myös poliittisessa päätöksenteossa se mittari, jolla arvioidaan mitä tahansa poliittisia päätöksiä, arkkipiispa ehdotti.

Vanhoillislestadiolaisuus kirkon herätysliikkeenä

Keskustelua juontanut toimittaja Marketta Mattila arvioi, että vanhoillislestadiolaisuudella on opillisia ongelmia suhteessa kirkkoon ja kysyi arkkipiispan suhtautumista vanhoillislestadiolaisuuteen. Mäkinen totesi, että kirkossa on monenlaisia ihmisiä, jotka kiinnittyvät kirkkoon eri tavoilla. 

– Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ihmiset ovat kirkon jäseniä, ja on kunnioitettava heitä senkaltaisina, samanlaisina, yhtä arvokkaina ja yhtä lailla meidän kirkkoa edustavina myöskin kuin kuka tahansa muu. 

Mäkinen kertoi, että kunnioitus on tärkeää, vaikka ei ajattelisi asioista samalla tavalla. 

– Ja niin voin sanoa oikeastaan keskustellessani useimpien kirkon jäsenten kanssa, kunnioitan, arvostan, haluan kuulla miten näet, mitä ajattelet, mutta se ei silti tarkoita, että hyväksyisin sen kaiken, hän sanoi.


Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio 

Lisätietoa marraskuun seurakuntavaaleista:
seurakuntavaalit.fi
Vaalikone äänestäjille
#uskohyväntekemiseen

Tunnisteet:


seurakuntavaalit

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi