Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Arkkipiispa ja pääministeri keskustelivat uskosta ja kirkosta

Uutiset 14.10.2014 14:35 | Hanna Kallunki


Kirkkohallitus järjesti 13.10. seurakuntavaalikampanjan avaustilaisuuden, jossa arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb keskustelivat kirkosta, uskosta ja yhteiskunnasta. Keskustelussa kysyttiin, kenen ääni kuuluu kirkossa ja yhteiskunnassa. Tilaisuus oli yleisölle avoin, ja se lähetettiin myös suorana muun muassa evl.fi-sivustolla. 
Stubb kertoi kiinnostavasti omasta suhteestaan kirkkoon ja uskontoon. Hän totesi saaneensa suomalaisen perinnekristillisen kasvatuksen ja kertoi, että kristinusko ja sen perinteet ovat vahva osa hänen identiteettiään. Stubbin mukaan uskonto on yksityisasia.

– Julkisesti en ole uskonnosta keskustellutkaan aiemmin, koska se tuntuu niin henkilökohtaiselta.

Mäkinen muistutti, että uskolla on yksityisen lisäksi myös yhteisöllinen luonne.

– Ja silloin on kysymys vaikkapa siitä, miten uskonnolla on mahdollisuus olla näkyvissä, hän sanoi.

Heikoimpien näkökulma huomioon

Yksinäisyyden ja syrjäytymisen teemat olivat vahvasti esillä keskustelussa. Stubb totesi, että syrjäytyminen ja vieraantuminen liittyvät usein yksinäisyyteen. Hän pohti, että on tärkeää ajatella, että kaveria ei jätetä. 

–  Kokonaisvastuu on jollain tavalla meillä kaikilla, koska ei kukaan pärjää yksin, Stubb sanoi. 

Hän kertoi ajattelevansa kirkon roolia ihmistä ja sielua tukevana ja totesi, että kirkko tekee paljon hyvää. 

– Pidän kirkon yhteiskunnallista työtä erittäin arvokkaana, olipa kyse sitten diakoniatyöstä tai nuorisotyöstä tai vastaavasta, Stubb totesi.

Mäkisen mukaan yhteiskunnan tilaa pitää koko ajan katsoa kaikkein heikoimpien näkökulmasta.

– Jos tunnistetaan se, että yksin jääminen on iso yhteiskunnallinen kysymys, se joka meitä kalvaa tällä hetkellä, niin eikö se voisi olla myös poliittisessa päätöksenteossa se mittari, jolla arvioidaan mitä tahansa poliittisia päätöksiä, arkkipiispa ehdotti.

Vanhoillislestadiolaisuus kirkon herätysliikkeenä

Keskustelua juontanut toimittaja Marketta Mattila arvioi, että vanhoillislestadiolaisuudella on opillisia ongelmia suhteessa kirkkoon ja kysyi arkkipiispan suhtautumista vanhoillislestadiolaisuuteen. Mäkinen totesi, että kirkossa on monenlaisia ihmisiä, jotka kiinnittyvät kirkkoon eri tavoilla. 

– Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ihmiset ovat kirkon jäseniä, ja on kunnioitettava heitä senkaltaisina, samanlaisina, yhtä arvokkaina ja yhtä lailla meidän kirkkoa edustavina myöskin kuin kuka tahansa muu. 

Mäkinen kertoi, että kunnioitus on tärkeää, vaikka ei ajattelisi asioista samalla tavalla. 

– Ja niin voin sanoa oikeastaan keskustellessani useimpien kirkon jäsenten kanssa, kunnioitan, arvostan, haluan kuulla miten näet, mitä ajattelet, mutta se ei silti tarkoita, että hyväksyisin sen kaiken, hän sanoi.


Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio 

Lisätietoa marraskuun seurakuntavaaleista:
seurakuntavaalit.fi
Vaalikone äänestäjille
#uskohyväntekemiseen

Tunnisteet:


seurakuntavaalit

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi