Perjantai 22.11.2019
"
Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Ps. 90:5-6

Arkkipiispa ja pääministeri keskustelivat uskosta ja kirkosta

Uutiset 14.10.2014 14:35 | Hanna Kallunki


Kirkkohallitus järjesti 13.10. seurakuntavaalikampanjan avaustilaisuuden, jossa arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb keskustelivat kirkosta, uskosta ja yhteiskunnasta. Keskustelussa kysyttiin, kenen ääni kuuluu kirkossa ja yhteiskunnassa. Tilaisuus oli yleisölle avoin, ja se lähetettiin myös suorana muun muassa evl.fi-sivustolla. 
Stubb kertoi kiinnostavasti omasta suhteestaan kirkkoon ja uskontoon. Hän totesi saaneensa suomalaisen perinnekristillisen kasvatuksen ja kertoi, että kristinusko ja sen perinteet ovat vahva osa hänen identiteettiään. Stubbin mukaan uskonto on yksityisasia.

– Julkisesti en ole uskonnosta keskustellutkaan aiemmin, koska se tuntuu niin henkilökohtaiselta.

Mäkinen muistutti, että uskolla on yksityisen lisäksi myös yhteisöllinen luonne.

– Ja silloin on kysymys vaikkapa siitä, miten uskonnolla on mahdollisuus olla näkyvissä, hän sanoi.

Heikoimpien näkökulma huomioon

Yksinäisyyden ja syrjäytymisen teemat olivat vahvasti esillä keskustelussa. Stubb totesi, että syrjäytyminen ja vieraantuminen liittyvät usein yksinäisyyteen. Hän pohti, että on tärkeää ajatella, että kaveria ei jätetä. 

–  Kokonaisvastuu on jollain tavalla meillä kaikilla, koska ei kukaan pärjää yksin, Stubb sanoi. 

Hän kertoi ajattelevansa kirkon roolia ihmistä ja sielua tukevana ja totesi, että kirkko tekee paljon hyvää. 

– Pidän kirkon yhteiskunnallista työtä erittäin arvokkaana, olipa kyse sitten diakoniatyöstä tai nuorisotyöstä tai vastaavasta, Stubb totesi.

Mäkisen mukaan yhteiskunnan tilaa pitää koko ajan katsoa kaikkein heikoimpien näkökulmasta.

– Jos tunnistetaan se, että yksin jääminen on iso yhteiskunnallinen kysymys, se joka meitä kalvaa tällä hetkellä, niin eikö se voisi olla myös poliittisessa päätöksenteossa se mittari, jolla arvioidaan mitä tahansa poliittisia päätöksiä, arkkipiispa ehdotti.

Vanhoillislestadiolaisuus kirkon herätysliikkeenä

Keskustelua juontanut toimittaja Marketta Mattila arvioi, että vanhoillislestadiolaisuudella on opillisia ongelmia suhteessa kirkkoon ja kysyi arkkipiispan suhtautumista vanhoillislestadiolaisuuteen. Mäkinen totesi, että kirkossa on monenlaisia ihmisiä, jotka kiinnittyvät kirkkoon eri tavoilla. 

– Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ihmiset ovat kirkon jäseniä, ja on kunnioitettava heitä senkaltaisina, samanlaisina, yhtä arvokkaina ja yhtä lailla meidän kirkkoa edustavina myöskin kuin kuka tahansa muu. 

Mäkinen kertoi, että kunnioitus on tärkeää, vaikka ei ajattelisi asioista samalla tavalla. 

– Ja niin voin sanoa oikeastaan keskustellessani useimpien kirkon jäsenten kanssa, kunnioitan, arvostan, haluan kuulla miten näet, mitä ajattelet, mutta se ei silti tarkoita, että hyväksyisin sen kaiken, hän sanoi.


Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio 

Lisätietoa marraskuun seurakuntavaaleista:
seurakuntavaalit.fi
Vaalikone äänestäjille
#uskohyväntekemiseen

Tunnisteet:


seurakuntavaalit

Lisää aiheesta:

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi