Tiistai 12.11.2019
"
"Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset!" sanoo Herra. "Minä otan teidät jälleen omikseni." Jer. 3:14

Limingan Rauhanyhdistyksen uusi toimitalo nousee talkoovoimin

Uutiset 11.4.2014 06:00 | Liisa Louhisalmi
 

Maaliskuisena maanantaina ajelen Limingassa Tupoksentien vartta, ja pysäytän autoni rakennustyömaan pihaan. Kello lähentelee kuutta illalla, ja pihassa on kymmenkunta autoa. Tälle tontille rakennetaan talkoovoimin Limingan Rauhanyhdistyksen uutta toimitaloa. 
Työmaalla puheensorina sekoittuu porakoneen pärinään. Vastaani kävelee iloisia miehiä keltaiset kypärät päässään. Yksi tämän illan talkoolaisista on Niinikosken Jussi. Tapaan Jussin kiinnittämästä vessojen pesualtaita.

– Tämä on sellainen homma, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Ammattimies antoi minulle ohjeet, joiden mukaan tässä toimin, Jussi jutustelee.

Hän kertoo, että koskaan ei ole hamittanut, kun on tullut lähdettyä talkoisiin.

–  Täällä on aina rento meininki. Sopivasti huumorilla höystetään juttua, eikä tämä ole liian vakavaa.


Talkoolainen Jussi Niinikoski laittaa vessojen altaita paikoilleen.


Kuuden viikon sykleissä

Liminkalaisen arkkitehdin, Petri Ilmarisen, suunnittelema Rauhanyhdistyksen toimitalo rakennetaan pääosin talkoovoimin. Kuuden viikon sykleissä pyörivä talkootoiminta alkoi vuosi sitten toukokuussa maatöillä.

– Talkooporukoita on yksitoista, ja ryhmät on jaettu pyhäkoulupiireittäin.  Jokaisen porukan kohdalle tulee talkoovuoro aina kuuden viikon välein. Yksi porukka on hommissa kolmena iltana peräkkäin, kertoo vastaava työjohtaja Janne Nieminen.

Hänen mukaansa systeemi on toiminut loistavasti.

– Keskimäärin talkoissa on ollut aina kymmenen henkilöä illassa. Se on jo sellainen määrä, että sillä homma etenee hyvin.

Tyytyväiseltä vaikuttaa myös työmaamestarina toimiva Jukka Pistemaa.

– Ihmiset kyllä varoittelivat, että talkoomeininki ei ole nykyaikaa, etteivät ihmiset lähde enää talkoisiin, mutta niin vain tämä homma on edennyt loistavasti, Jukka kiittelee.


Kalle Määttä, Lasse Kaikkonen, Jaakko Pöyskö ja Jussi Niinikoski tuumaustauolla talkoissa.


Oikeata tekemistä

Toimitaloa rakentamassa on talkoomiesten lisäksi ollut kaksi palkattua ammattitimpuria. Yksittäisiä töitä on teetetty myös ostopalveluna. Palkallisena toimii myös työmaamestari.

– Lähes joka talkooporukassa on myös jonkun verran ihan alan ammattilaisia, jotka tekevät talkoissa ne vaativimmat työt. Sen lisäksi ammattilaiset ovat auttaneet kokemattomampia talkoolaisia. Hommaa on sen verran, että kaikille on aina riittänyt tekemistä, Janne Nieminen kertoo.

– Joka kerta on riittänyt ihan oikeata tekemistä siivoamisen lisäksi, Jussi Niinikoski nauraa.

Mutkatonta yhteistyötä

Janne löytää monia kiitoksen aiheita. 

– Kyllä tässä rakennusprojektissa näkyy vahvasti siunaus. Monessakin mielessä asiat ovat menneet paremmin kuin ajateltiin. Olemme jopa aikataulusta vähän edellä, budjetti on tällä hetkellä alittumassa, viranomaisten kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti, talkoista on selvitty ilman tapaturmia ja tavarantoimittajat sekä aliurakoitsijat ovat suhtautuneet hankkeeseen erittäin myönteisesti, Janne luettelee.

Myös Jussi kokee, että heidän työtään on siunattu. Luottamus kaiken järjestymiseen on Jussin kohdalla näkynyt myös ihan konkreettisesti talkookyydeissä.

– Olen kulkenut liftaamalla talkoisiin. Olen mennyt tuonne Selkäsentien varteen odottelemaan. Vain yhden ainoan kerran jouduin hypätä pyörän kyytiin, kun muita talkoisiin menijöitä ei ajanut ohi. Aina muulloin on sopiva kyyti järjestynyt, Jussi kertoo nauraen.


Limingan uusi rauhanyhdistyksen toimitalo numeroina

- kustannusarvio 1 790 000 euroa
- rakennuksen pinta-ala 1 200 kerrosneliömetriä
- talkootyötunteja 15 000
- rakennus valmistuu arviolta huhtikuussa
- 325 talkoolaista/ 11 talkooryhmää
 

Tunnisteet:


rakennushanke Liminka

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi