Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Limingan Rauhanyhdistyksen uusi toimitalo nousee talkoovoimin

Uutiset 11.4.2014 06:00 | Liisa Louhisalmi
 

Maaliskuisena maanantaina ajelen Limingassa Tupoksentien vartta, ja pysäytän autoni rakennustyömaan pihaan. Kello lähentelee kuutta illalla, ja pihassa on kymmenkunta autoa. Tälle tontille rakennetaan talkoovoimin Limingan Rauhanyhdistyksen uutta toimitaloa. 
Työmaalla puheensorina sekoittuu porakoneen pärinään. Vastaani kävelee iloisia miehiä keltaiset kypärät päässään. Yksi tämän illan talkoolaisista on Niinikosken Jussi. Tapaan Jussin kiinnittämästä vessojen pesualtaita.

– Tämä on sellainen homma, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Ammattimies antoi minulle ohjeet, joiden mukaan tässä toimin, Jussi jutustelee.

Hän kertoo, että koskaan ei ole hamittanut, kun on tullut lähdettyä talkoisiin.

–  Täällä on aina rento meininki. Sopivasti huumorilla höystetään juttua, eikä tämä ole liian vakavaa.


Talkoolainen Jussi Niinikoski laittaa vessojen altaita paikoilleen.


Kuuden viikon sykleissä

Liminkalaisen arkkitehdin, Petri Ilmarisen, suunnittelema Rauhanyhdistyksen toimitalo rakennetaan pääosin talkoovoimin. Kuuden viikon sykleissä pyörivä talkootoiminta alkoi vuosi sitten toukokuussa maatöillä.

– Talkooporukoita on yksitoista, ja ryhmät on jaettu pyhäkoulupiireittäin.  Jokaisen porukan kohdalle tulee talkoovuoro aina kuuden viikon välein. Yksi porukka on hommissa kolmena iltana peräkkäin, kertoo vastaava työjohtaja Janne Nieminen.

Hänen mukaansa systeemi on toiminut loistavasti.

– Keskimäärin talkoissa on ollut aina kymmenen henkilöä illassa. Se on jo sellainen määrä, että sillä homma etenee hyvin.

Tyytyväiseltä vaikuttaa myös työmaamestarina toimiva Jukka Pistemaa.

– Ihmiset kyllä varoittelivat, että talkoomeininki ei ole nykyaikaa, etteivät ihmiset lähde enää talkoisiin, mutta niin vain tämä homma on edennyt loistavasti, Jukka kiittelee.


Kalle Määttä, Lasse Kaikkonen, Jaakko Pöyskö ja Jussi Niinikoski tuumaustauolla talkoissa.


Oikeata tekemistä

Toimitaloa rakentamassa on talkoomiesten lisäksi ollut kaksi palkattua ammattitimpuria. Yksittäisiä töitä on teetetty myös ostopalveluna. Palkallisena toimii myös työmaamestari.

– Lähes joka talkooporukassa on myös jonkun verran ihan alan ammattilaisia, jotka tekevät talkoissa ne vaativimmat työt. Sen lisäksi ammattilaiset ovat auttaneet kokemattomampia talkoolaisia. Hommaa on sen verran, että kaikille on aina riittänyt tekemistä, Janne Nieminen kertoo.

– Joka kerta on riittänyt ihan oikeata tekemistä siivoamisen lisäksi, Jussi Niinikoski nauraa.

Mutkatonta yhteistyötä

Janne löytää monia kiitoksen aiheita. 

– Kyllä tässä rakennusprojektissa näkyy vahvasti siunaus. Monessakin mielessä asiat ovat menneet paremmin kuin ajateltiin. Olemme jopa aikataulusta vähän edellä, budjetti on tällä hetkellä alittumassa, viranomaisten kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti, talkoista on selvitty ilman tapaturmia ja tavarantoimittajat sekä aliurakoitsijat ovat suhtautuneet hankkeeseen erittäin myönteisesti, Janne luettelee.

Myös Jussi kokee, että heidän työtään on siunattu. Luottamus kaiken järjestymiseen on Jussin kohdalla näkynyt myös ihan konkreettisesti talkookyydeissä.

– Olen kulkenut liftaamalla talkoisiin. Olen mennyt tuonne Selkäsentien varteen odottelemaan. Vain yhden ainoan kerran jouduin hypätä pyörän kyytiin, kun muita talkoisiin menijöitä ei ajanut ohi. Aina muulloin on sopiva kyyti järjestynyt, Jussi kertoo nauraen.


Limingan uusi rauhanyhdistyksen toimitalo numeroina

- kustannusarvio 1 790 000 euroa
- rakennuksen pinta-ala 1 200 kerrosneliömetriä
- talkootyötunteja 15 000
- rakennus valmistuu arviolta huhtikuussa
- 325 talkoolaista/ 11 talkooryhmää
 

Tunnisteet:


rakennushanke Liminka

Lisää aiheesta:

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi