Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Limingan Rauhanyhdistyksen uusi toimitalo nousee talkoovoimin

Uutiset 11.4.2014 06:00 | Liisa Louhisalmi
 

Maaliskuisena maanantaina ajelen Limingassa Tupoksentien vartta, ja pysäytän autoni rakennustyömaan pihaan. Kello lähentelee kuutta illalla, ja pihassa on kymmenkunta autoa. Tälle tontille rakennetaan talkoovoimin Limingan Rauhanyhdistyksen uutta toimitaloa. 
Työmaalla puheensorina sekoittuu porakoneen pärinään. Vastaani kävelee iloisia miehiä keltaiset kypärät päässään. Yksi tämän illan talkoolaisista on Niinikosken Jussi. Tapaan Jussin kiinnittämästä vessojen pesualtaita.

– Tämä on sellainen homma, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Ammattimies antoi minulle ohjeet, joiden mukaan tässä toimin, Jussi jutustelee.

Hän kertoo, että koskaan ei ole hamittanut, kun on tullut lähdettyä talkoisiin.

–  Täällä on aina rento meininki. Sopivasti huumorilla höystetään juttua, eikä tämä ole liian vakavaa.


Talkoolainen Jussi Niinikoski laittaa vessojen altaita paikoilleen.


Kuuden viikon sykleissä

Liminkalaisen arkkitehdin, Petri Ilmarisen, suunnittelema Rauhanyhdistyksen toimitalo rakennetaan pääosin talkoovoimin. Kuuden viikon sykleissä pyörivä talkootoiminta alkoi vuosi sitten toukokuussa maatöillä.

– Talkooporukoita on yksitoista, ja ryhmät on jaettu pyhäkoulupiireittäin.  Jokaisen porukan kohdalle tulee talkoovuoro aina kuuden viikon välein. Yksi porukka on hommissa kolmena iltana peräkkäin, kertoo vastaava työjohtaja Janne Nieminen.

Hänen mukaansa systeemi on toiminut loistavasti.

– Keskimäärin talkoissa on ollut aina kymmenen henkilöä illassa. Se on jo sellainen määrä, että sillä homma etenee hyvin.

Tyytyväiseltä vaikuttaa myös työmaamestarina toimiva Jukka Pistemaa.

– Ihmiset kyllä varoittelivat, että talkoomeininki ei ole nykyaikaa, etteivät ihmiset lähde enää talkoisiin, mutta niin vain tämä homma on edennyt loistavasti, Jukka kiittelee.


Kalle Määttä, Lasse Kaikkonen, Jaakko Pöyskö ja Jussi Niinikoski tuumaustauolla talkoissa.


Oikeata tekemistä

Toimitaloa rakentamassa on talkoomiesten lisäksi ollut kaksi palkattua ammattitimpuria. Yksittäisiä töitä on teetetty myös ostopalveluna. Palkallisena toimii myös työmaamestari.

– Lähes joka talkooporukassa on myös jonkun verran ihan alan ammattilaisia, jotka tekevät talkoissa ne vaativimmat työt. Sen lisäksi ammattilaiset ovat auttaneet kokemattomampia talkoolaisia. Hommaa on sen verran, että kaikille on aina riittänyt tekemistä, Janne Nieminen kertoo.

– Joka kerta on riittänyt ihan oikeata tekemistä siivoamisen lisäksi, Jussi Niinikoski nauraa.

Mutkatonta yhteistyötä

Janne löytää monia kiitoksen aiheita. 

– Kyllä tässä rakennusprojektissa näkyy vahvasti siunaus. Monessakin mielessä asiat ovat menneet paremmin kuin ajateltiin. Olemme jopa aikataulusta vähän edellä, budjetti on tällä hetkellä alittumassa, viranomaisten kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti, talkoista on selvitty ilman tapaturmia ja tavarantoimittajat sekä aliurakoitsijat ovat suhtautuneet hankkeeseen erittäin myönteisesti, Janne luettelee.

Myös Jussi kokee, että heidän työtään on siunattu. Luottamus kaiken järjestymiseen on Jussin kohdalla näkynyt myös ihan konkreettisesti talkookyydeissä.

– Olen kulkenut liftaamalla talkoisiin. Olen mennyt tuonne Selkäsentien varteen odottelemaan. Vain yhden ainoan kerran jouduin hypätä pyörän kyytiin, kun muita talkoisiin menijöitä ei ajanut ohi. Aina muulloin on sopiva kyyti järjestynyt, Jussi kertoo nauraen.


Limingan uusi rauhanyhdistyksen toimitalo numeroina

- kustannusarvio 1 790 000 euroa
- rakennuksen pinta-ala 1 200 kerrosneliömetriä
- talkootyötunteja 15 000
- rakennus valmistuu arviolta huhtikuussa
- 325 talkoolaista/ 11 talkooryhmää
 

Tunnisteet:


rakennushanke Liminka

Lisää aiheesta:

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi