Maanantai 18.11.2019
"
Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee. 2 Piet. 3:13

Päiväkerhossa Nurmijärvellä ”elettiin ennen vanhaan”

Uutiset 13.11.2014 13:20 | Päivämies-verkkolehti


– Katso, vaarikin on täällä, huudahtaa Edit päiväkerholaisten joukosta. Paikalla on monta vaaria ja mummoa, kun keskiviikkokerholaiset ovat tulleet Nurmijärven rauhanyhdistykselle päiväkerhon vieraiksi lokakuisena tiistaina.
Kerhon alussa Susanna kertoo enkeleistä. Tarkkaavaiset korvat kuulevat, että jokaisella kerholaisella on oma suojelusenkeli.Raamatussa kerrotaan monessa kohtaa enkeleistä. Esimerkiksi kun Jeesus syntyi, enkelit ilmestyivät kedon paimenille. Kun Jeesus oli kuollut, enkelit olivat haudalla kertomassa, että Jeesus oli noussut taivaaseen.

Millaista oli ennen vanhaan?

Raamattutuokion jälkeen lapset jaetaan ryhmiin, joissa he kiertävät tutustumassa aikaan ”ennen vanhaan”. Seurasalissa lauletaan Ulla-Maarian pianosäestyksellä lauluja entisajasta, kaivoista ja lehmistä. Pihla soittaa kanteleella, ja Sirpa lausuu runon Lillistä ja Lallista.

Kerhohuoneessa askarrellaan puupalikoilla. Taideteosten luominen vaatii tarkkuutta, mutta työt valmistuvat nopeasti. Bettiina tekee talon, Lilja yhdistelee liimalla puunkappaleista laivan. Inka viimeistelee kissojen ja koirien häkkiä.

Risuista luuta ja pavuista kahvia

Kahvion pöydälle on levitetty vanhoja tavaroita: painavia, metallisia silitysrautoja, tuohikoreja, käsihöyliä, kello ja poliisin puunuijakin.Toisen pöydän ääressä Kalevi ja Miina jauhavat myllyillä pavuista kahvia lasten kanssa kotiin äideille ja isille vietäväksi. Tasainen rouhe kaikuu monesta myllystä.

Eteisaulassa Asta neuloo ja saa lapsia kainaloonsa tikkaamaan. Neulelapun sisään jäävät muistoksi monen neulojan ensimmäiset kokeilevat, tiukahkot silmukat. Vieressä Reino taituroi risuista varpuluutaa. Viimein hän työntää aamulla metsästä hakemansa puuvarren tiukkaan sidotun risunipun sisään.

– Tällaisella harjattiin ennen vanhaan portaat lumesta ja tuvan lattiat lastuista, muistelee Hilkka.

Mieluisaa pienille ja isoille

Kerhon lopussa syödään kynttilävalaistuksessa Ailan ja Sepon paistamia maukkaita lettuja hillon kera. Ne tekevätkin vaikutuksen, sillä mukavimpana asiana Ante kertoo huudahtaen:

– Letut! Saako lisää lettuja?
– Kivointa kerhossa oli tehdä vanhaa kahvia, Sofi tuumaa.Inga tykkäsi puutöistä; Inarin mielestä kaikki oli hauskaa. Keskiviikkokerholaisista Reijo tiivistää koko illan:

– Oli ihan hupainen!

Yhteinen toive on saada nauttia samanlaisesta illasta uudelleenkin. Kenties seuraavalla kerralla koululaisten kanssa?

Teksti: Salla Sivula
Kuvat: Päivi Korkiakoski

Juttu julkaistu Päivämies-lehdessä 12.11.

 

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi