Perjantai 15.11.2019
"
Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky. Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee. Ps. 46:6

Tuomiosunnuntai kertoo Kristuksen kuninkuudesta

Uutiset 23.11.2014 06:32 | Päivämies-verkkolehti


Tänään vietetään tuomiosunnuntaita, kirkkovuoden viimeistä pyhäpäivää. Se muistuttaa viimeisestä tuomiosta, jolloin Kristus noutaa seuraajansa luokseen taivaaseen. Tuomiosunnuntaita sanotaan myös Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi.
Päivän evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla "kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle" (Matt. 25: 31). Viimeisenä päivänä kaikki ihmiset kootaan Kristuksen tuomioistuimen eteen. Toiset pääsevät iankaikkiseen elämään ja toiset tuomitaan kadotukseen, joka on ikuinen ero Jumalasta. 

Tuomiosunnuntain raamatuntekstit puhuvat siitä, miten Kristus on läsnä lähimmäisessämme. Hyvää tekemällä emme tule paremmiksi Jumalan silmissä, mutta usko opettaa rakastamaan lähimmäisiämme. Olemme vastuussa teoistamme ja tekemättä jättämisistämme.

Raamattu ei kerro meille kaikkea viimeisestä tuomiosta ja maailmanloppumisesta. Emme tiedä sen aikaa emmekä paikkaa. 

Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain nimi vaihtelee eri kirkoissa. Suomessa otettiin vuoden 1958 evankeliumikirjaan Ruotsin esikuvan mukaisesti nimitys tuomiosunnuntai. Tästä päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Nämä kaksi erilaista aihetta muodostavat kuitenkin kokonaisuuden: kirkkotaiteessakin Kristus viimeisen tuomion toteuttajana on kuvattu maailmankaikkeuden valtiaaksi (Khristos Pantokrator).​ 

Tuomiosunnuntain jälkeen alkaa uusi kirkkovuosi ja adventtiaika eli joulun odotus. Kirkkovuoden alussa ja lopussa kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.

Lähde: evl.fi

Kuva: Heta Vesamäki


 

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi