Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Kirkon perheneuvonta: Apua kannattaa hakea mahdollisimman aikaisin

Uutiset 27.11.2014 06:00 | Päivämies


Perheneuvonnasta kannattaa hakea apua, jos toinen puolisoista on tyytymätön tilanteeseen, kehotetaan kirkon perheneuvonnasta, joka täytti 70 vuotta keskiviikkona 19. marraskuuta. Kuvassa ovat Oulun perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojat. 
Perheneuvoja Vuokko Laurila Oulun perheasian neuvottelukeskuksesta kertoo, että pariterapiaan tullaan usein vuosia liian myöhään.

– Haluan korostaa sitä, että riittää, että toinen puolisoista on tyytymätön tilanteeseen. Jo silloin pitäisi lähteä tutkimaan parisuhteen tilannetta, Laurila sanoo.

Kirkon perheneuvonnan 70-vuotisjuhlaa vietetiin Oulussa 18. marraskuuta. Oulun johtava perheneuvoja Marja Siivola kertoo, että perheneuvonnan kysyntä on kasvanut 70 vuoden aikana sekä Oulussa että muualla Suomessa.

– Myös miehet ovat löytäneet perheneuvonnan palvelut, sillä entistä suurempi osa ajoista on miesten varaamia. Tällä hetkellä ensimmäisen ajan saa 2–3 viikon sisällä yhteydenotosta ja vakavissa kriisitilanteissa aiemminkin.

Erilaisia näkemyksiä perhe-elämästä

Perheneuvontatyötä itsekin tehnyt ja aiheesta väitellyt Oulun hiipakuntadekaani Kari Ruotsalainen käsitteli juhla-alustuksessaan aihetta “Ihanteet ja arki”. Hän totesi, että ihmiselle on ominaista luoda ihanteita niin perheeseen kuin muuhun elämään liittyen.

– Ennen nuo ihanteet määritteli melkein yksinomaan kirkko, mutta nyt tilanne on paljon hajanaisempi. Kirkon lisäksi ja sijasta sekä tiedotusvälineet, tutkimustieto että erilaiset virtaukset luovat virikkeitä tässä asiassa. Ne luovat ihanteita suhteessa sekä parisuhteeseen että lapsiin ja heidän kasvattamiseensa.Ruotsalaisen mukaan erilaiset näkemykset avioliitosta ja perhe-elämästä luovat jännitteitä, jotka heijastuvat myös kirkon perheneuvontaan. Perheneuvonta joutuu tasapainoilemaan kirkon vakiintuneen perhekäsityksen ja muun yhteiskunnan moniarvoisen käsityksen välillä.

Armollisuus auttaa jaksamaan

Ruotsalainen arvioi, että yhteiskunnassamme elämästä tehdään helposti suorittamista.

– Ihmiset tarvitsevat myös armoa ja armollisuutta silloin, kun arjen paineissa ihanteet jäävät saavuttamatta. Kirkon tulisi tarjota mahdollisuus kokea armoa ja luottamusta siihen, että kelpaamme sellaisenaan.

Alustuksensa jälkeen Kari Ruotsalainen toteaa, että ihanteiden ja arjen välisen sopusoinnun voi löytyä armollisuuden kautta.

– Ennen uskallettiin jättää enemmän asioita Jumalan varaan. Nyt ajattelutapa on muuttunut: ihmisen pitää itse selvitä kaikesta elämässään.


Tietoa kirkon perheneuvonnasta

– työ alkoi 19. marraskuuta 1944 Tampereella
– tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa
– on asiakkaille maksutonta
– keskustelemaan voi tulla myös yksin
– perheasian neuvottelukeskuksia 41 paikkakunnalla


Teksti: Pekka Aittakumpu ja Vesa Jurmu
Kuvat: Vesa Jurmu

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi