Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Kuhmon talvisotaseminaarissa kuultiin terveisiä niin pääministeriltä kuin sotaorvoltakin

Uutiset 8.12.2014 11:20 | Päivämies-verkkolehti


Kuhmossa järjestettiin 30.11. talvisotaseminaari, joka oli osa Suomussalmella ja Kuhmossa vietettyä talvisodan alkamisen muistopäivää. Talvisodan alkamisesta tuli marraskuun lopussa kuluneeksi 75 vuotta. Seminaarissa tehtiin laaja katsaus talvisotaan monipuolisten puheenvuorojen avulla. Suomussalmen kirkossa kokoonnuttiin muistojumalanpalvelukseen. 
Pääministeri Alexander Stubb toi seminaariin valtioneuvoston tervehdyksen. Hän osoitti kiitollisuutensa sotaveteraaneille ja lotille heidän valtavasta uhrauksestaan sodassa, minkä turvin saamme elää itsenäisessä ja vapaassa valtiossa. 

– On arvokasta edelleen vaalia "kaveria ei jätetä" -henkeä, ottaa oppia sodan kokemuksista ja olla nöyriä. Yksinpärjäämistä korostettiin talvisodassa. Kokemukset osoittavat, että meidän on tärkeää vaalia yhteyttä siihen läntisen arvoyhteisöön, jonka osana olemme itsenäisyydestä alkaen pyrkineet olemaan.

Talvisota on osa suomalaista identiteettiä

Tervehdyksessään Pohjois-Suomen sotilasläänin komentaja Jorma Ala-Sankila kehotti tunnustamaan realiteetit, vaikka sota ei nyt uhkaakaan. Puolustusvoimien taito, tahto ja välineet on pidettävä ajan tasalla. Asepalveluksen päättävien maanpuolustustahto on korkea. Veteraanisukupolvi osoitti talvisodassa 105 päivää päättäväisyyttä ja kestävyyttä. Paras kiitos heille on pitää maamme edelleen puolustuskykyisenä.Kun isä ei palannut

Kainuun Sotaorvot ry:n puheenjohtaja Pentti Sutinen kertoi sotaorpojen vaietusta surusta ja isän ikävästä. Kun sota syttyi, rajaseudun isännät polttivat talonsa evakkoon lähtiessään. Pentti menetti talvisodassa kotinsa ja jatkosodassa isänsä. Hän toivoi, että valtiovalta huomioisi sotaorvot. Kuulohavaintoja rajakylissä

Tutkija, FM Jussi Kämäräinen kertoi esitelmässään, että rajanvarren asukkailla oli aavistus jo ennen talvisotaa, mitä oli tulossa. Rajan yli kantautuivat tienteon, räjäytysten, koneiden ja metsätöiden äänet. Kahdessa kylässä juuri talonemännät toivat ensimmäisenä viestiä sodan alkamisesta. Vaikka evakuointisuunnitelmat olivat sodan alkaessa keskeneräisiä, jäivät siviiliuhrit Suomessa suhteellisen vähäisiksi muihin sotaa käyviin maihin verrattuna juuri evakuoinnin ansiosta.

Ulkopoliittiset suhteet etusijalla

Eduskunnan tervehdyksen esittänyt kansanedustaja Seppo Kääriäinen kertoi, kuinka eduskunta siirtyi talvisodan pommitusten alettua Helsingistä Kauhajoelle. Kauhajoen yhteislyseosta tuli väliaikainen ”eduskuntatalo”. Eduskunta piti 34 täysistuntoa 120 neliömetrin juhlasalissa asiakirjat polvilla. Muun muassa vuoden 1940 budjetin käsittely kesti 20 minuuttia ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

Kääriäisen mukaan puolustus tukee ulkopolitiikkaa.

– Se on nähtävä palo-­ ja henkivakuutuksena kaikkina aikoina, Kääriäinen sanoi.


Muistojuhla päättyi komeasti Nälkämaan lauluun.


Tekstit ja kuvat: Aulikki Piirainen ja Tuula Stång

Lue lisää aiheesta 10.12. ilmestyvästä Päivämiehestä

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi