Keskiviikko 26.6.2019
"
Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. 1 Joh. 4:16

Kuhmon talvisotaseminaarissa kuultiin terveisiä niin pääministeriltä kuin sotaorvoltakin

Uutiset 8.12.2014 11:20 | Päivämies-verkkolehti


Kuhmossa järjestettiin 30.11. talvisotaseminaari, joka oli osa Suomussalmella ja Kuhmossa vietettyä talvisodan alkamisen muistopäivää. Talvisodan alkamisesta tuli marraskuun lopussa kuluneeksi 75 vuotta. Seminaarissa tehtiin laaja katsaus talvisotaan monipuolisten puheenvuorojen avulla. Suomussalmen kirkossa kokoonnuttiin muistojumalanpalvelukseen. 
Pääministeri Alexander Stubb toi seminaariin valtioneuvoston tervehdyksen. Hän osoitti kiitollisuutensa sotaveteraaneille ja lotille heidän valtavasta uhrauksestaan sodassa, minkä turvin saamme elää itsenäisessä ja vapaassa valtiossa. 

– On arvokasta edelleen vaalia "kaveria ei jätetä" -henkeä, ottaa oppia sodan kokemuksista ja olla nöyriä. Yksinpärjäämistä korostettiin talvisodassa. Kokemukset osoittavat, että meidän on tärkeää vaalia yhteyttä siihen läntisen arvoyhteisöön, jonka osana olemme itsenäisyydestä alkaen pyrkineet olemaan.

Talvisota on osa suomalaista identiteettiä

Tervehdyksessään Pohjois-Suomen sotilasläänin komentaja Jorma Ala-Sankila kehotti tunnustamaan realiteetit, vaikka sota ei nyt uhkaakaan. Puolustusvoimien taito, tahto ja välineet on pidettävä ajan tasalla. Asepalveluksen päättävien maanpuolustustahto on korkea. Veteraanisukupolvi osoitti talvisodassa 105 päivää päättäväisyyttä ja kestävyyttä. Paras kiitos heille on pitää maamme edelleen puolustuskykyisenä.Kun isä ei palannut

Kainuun Sotaorvot ry:n puheenjohtaja Pentti Sutinen kertoi sotaorpojen vaietusta surusta ja isän ikävästä. Kun sota syttyi, rajaseudun isännät polttivat talonsa evakkoon lähtiessään. Pentti menetti talvisodassa kotinsa ja jatkosodassa isänsä. Hän toivoi, että valtiovalta huomioisi sotaorvot. Kuulohavaintoja rajakylissä

Tutkija, FM Jussi Kämäräinen kertoi esitelmässään, että rajanvarren asukkailla oli aavistus jo ennen talvisotaa, mitä oli tulossa. Rajan yli kantautuivat tienteon, räjäytysten, koneiden ja metsätöiden äänet. Kahdessa kylässä juuri talonemännät toivat ensimmäisenä viestiä sodan alkamisesta. Vaikka evakuointisuunnitelmat olivat sodan alkaessa keskeneräisiä, jäivät siviiliuhrit Suomessa suhteellisen vähäisiksi muihin sotaa käyviin maihin verrattuna juuri evakuoinnin ansiosta.

Ulkopoliittiset suhteet etusijalla

Eduskunnan tervehdyksen esittänyt kansanedustaja Seppo Kääriäinen kertoi, kuinka eduskunta siirtyi talvisodan pommitusten alettua Helsingistä Kauhajoelle. Kauhajoen yhteislyseosta tuli väliaikainen ”eduskuntatalo”. Eduskunta piti 34 täysistuntoa 120 neliömetrin juhlasalissa asiakirjat polvilla. Muun muassa vuoden 1940 budjetin käsittely kesti 20 minuuttia ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

Kääriäisen mukaan puolustus tukee ulkopolitiikkaa.

– Se on nähtävä palo-­ ja henkivakuutuksena kaikkina aikoina, Kääriäinen sanoi.


Muistojuhla päättyi komeasti Nälkämaan lauluun.


Tekstit ja kuvat: Aulikki Piirainen ja Tuula Stång

Lue lisää aiheesta 10.12. ilmestyvästä Päivämiehestä

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi