Maanantai 16.9.2019
"
Herra, älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta, kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi. Ps. 74:21

Joulurauhaa!

Uutiset 24.12.2014 06:40 | Päivämies-verkkolehti


Tänään vietetään jouluaattoa, Jeesuksen syntymää edeltävää päivää. Puoleltapäivin Suomen Turusta julistetaan joulurauha, joka pohjautuu ensimmäisen jouluyön enkeleiden sanoihin. Suomalainen joulurauhan julistus on historiallisesti ainutlaatuinen perinne, joka on säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.
Jouluaaton kirkollinen aihe on pelastuksen kaipuu ja lupaus Vapahtajasta. Jouluaattona lähestytään profeettojen lupausten toteutumista. Siksi jouluprofetiat kuuluvat jouluaaton jumalanpalveluksiin.

Jouluyö on Kristuksen syntymisen yö. Silloin seurakunta kuulee jumalanpalveluksissa enkelin riemullisen viestin: "Tänään on teille syntynyt Vapahtaja." Jouluyön messu on suuressa osassa kristikuntaa joulunvieton päätapahtuma. 

Keskiajalla joulurauha julistettiin useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Vanhojen pohjoismaisten lähteiden mukaan joulurauha alkoi aatosta ja jatkui Nuutin päivään kestäen 20 vuorokautta. Joulurauhan julistus on ollut osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoa, jossa kirkolla on ollut keskeinen merkitys. 

Nykyisen joulurauhan julistuksen sanamuodon väitetään pohjautuvan kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Ennen julistusta laulettava Martti Lutherin virsi Jumala ompi linnamme tuli tavaksi vuonna 1903 sortokauden ollessa pahimmillaan.


Päivämiehen toimitus toivottaa sinulle Jumalan siunaamaa joulurauhaa!
 

Lue lisää joulurauhanjulistuksesta täältä.

Lähde: evl.fi

Kuva: Heta Vesamäki

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi