Torstai 19.9.2019
"
Jeesus sanoo: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Matt. 7:12

Palolan väitöstutkimus antaa uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista

Uutiset 27.1.2015 06:53 | Päivämies-verkkolehti


TM Tuomas Palolan väitöskirja Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929 on valmistunut. Väitöstilaisuus järjestetään 31.1. Helsingin yliopistossa. SRK kustantaa väitöskirjan, ja sitä voi ostaa myös väitöstilaisuuden yhteydessä. 
Väitöskirjan nimi on "Amerikkalainen vai pohjoismainen? Amerikan apostolis-luterilaisuus vuosina 1884–1929".

Palola tarkastelee tutkimuksessaan Pohjois-Amerikan lestadiolaisuutta eli apostolis-luterilaisuuden kehitystä vuodesta 1884 vuoteen 1929. Lestadiolaisuus järjestäytyi tällöin omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. 

Palolan mielestä lestadiolaisuus kohtasi amerikansuomalaisen siirtolaisuuden myötä haasteita, joiden kanssa se ei olisi joutunut kamppailemaan syntyseuduillaan.
 
− Amerikkalaistuminen toi muutospaineita pohjoismaisesta yhteiskuntajärjestyksestä ja kirkollisesta perinteestä voimansa ammentaneelle kansallisen siirtolaisvähemmistön uskonnolliselle vähemmistölle, väittelijä toteaa.

Palolan mukaan apostolis-luterilaisuudesta muokkaantui niin identiteettinsä, käytäntöjensä, organisaationsa, opillisten korostustensa kuin ryhmänmuodostuksensa suhteen omaleimainen lestadiolaisuuden muoto, joka ylläpiti vahvaa yhteyttä "vanhaan maahan" lehtien ja vierailujen välityksellä.

​Palolan väitös on aikalaislähteisiin perustuva yleisesitys amerikansuomalaisten merkittävästä kirkkokunnasta ja sen yhteyksistä Skandinavian lestadiolaisuuteen. Palola kertoo, että tutkimus on tuottanut uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista sekä Pohjois-Amerikassa että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Hajaantumisprosesseissa vaikuttaa hyvin erilaisia tekijöitä. Elinympäristössä vaikuttavat virtaukset jättävät aina myös jälkensä uskonnolliseen ajatteluun. Siksi on välttämätöntä perustaa opilliset näkemykset Raamatun sanaan, eikä ihmisen tai ihmisjoukonkaan käsityksiin, Palola sanoo.

Lisätietoja väitöstilaisuudesta löytyy Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sivuilta. Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa täältä. Väitöskirjaa voi ostaa väitöstilaisuuden yhteydessä ja sen jälkeen SRK:n verkkokaupasta.

Kuva: Kuvankaappaus väitöskirjan kansikuvasta

Lisää aiheesta:

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi