Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Palolan väitöstutkimus antaa uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista

Uutiset 27.1.2015 06:53 | Päivämies-verkkolehti


TM Tuomas Palolan väitöskirja Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929 on valmistunut. Väitöstilaisuus järjestetään 31.1. Helsingin yliopistossa. SRK kustantaa väitöskirjan, ja sitä voi ostaa myös väitöstilaisuuden yhteydessä. 
Väitöskirjan nimi on "Amerikkalainen vai pohjoismainen? Amerikan apostolis-luterilaisuus vuosina 1884–1929".

Palola tarkastelee tutkimuksessaan Pohjois-Amerikan lestadiolaisuutta eli apostolis-luterilaisuuden kehitystä vuodesta 1884 vuoteen 1929. Lestadiolaisuus järjestäytyi tällöin omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. 

Palolan mielestä lestadiolaisuus kohtasi amerikansuomalaisen siirtolaisuuden myötä haasteita, joiden kanssa se ei olisi joutunut kamppailemaan syntyseuduillaan.
 
− Amerikkalaistuminen toi muutospaineita pohjoismaisesta yhteiskuntajärjestyksestä ja kirkollisesta perinteestä voimansa ammentaneelle kansallisen siirtolaisvähemmistön uskonnolliselle vähemmistölle, väittelijä toteaa.

Palolan mukaan apostolis-luterilaisuudesta muokkaantui niin identiteettinsä, käytäntöjensä, organisaationsa, opillisten korostustensa kuin ryhmänmuodostuksensa suhteen omaleimainen lestadiolaisuuden muoto, joka ylläpiti vahvaa yhteyttä "vanhaan maahan" lehtien ja vierailujen välityksellä.

​Palolan väitös on aikalaislähteisiin perustuva yleisesitys amerikansuomalaisten merkittävästä kirkkokunnasta ja sen yhteyksistä Skandinavian lestadiolaisuuteen. Palola kertoo, että tutkimus on tuottanut uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista sekä Pohjois-Amerikassa että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Hajaantumisprosesseissa vaikuttaa hyvin erilaisia tekijöitä. Elinympäristössä vaikuttavat virtaukset jättävät aina myös jälkensä uskonnolliseen ajatteluun. Siksi on välttämätöntä perustaa opilliset näkemykset Raamatun sanaan, eikä ihmisen tai ihmisjoukonkaan käsityksiin, Palola sanoo.

Lisätietoja väitöstilaisuudesta löytyy Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sivuilta. Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa täältä. Väitöskirjaa voi ostaa väitöstilaisuuden yhteydessä ja sen jälkeen SRK:n verkkokaupasta.

Kuva: Kuvankaappaus väitöskirjan kansikuvasta

Lisää aiheesta:


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi