Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Palolan väitöstutkimus antaa uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista

Uutiset 27.1.2015 06:53 | Päivämies-verkkolehti


TM Tuomas Palolan väitöskirja Pohjois-Amerikan lestadiolaisuudesta vuosina 1884–1929 on valmistunut. Väitöstilaisuus järjestetään 31.1. Helsingin yliopistossa. SRK kustantaa väitöskirjan, ja sitä voi ostaa myös väitöstilaisuuden yhteydessä. 
Väitöskirjan nimi on "Amerikkalainen vai pohjoismainen? Amerikan apostolis-luterilaisuus vuosina 1884–1929".

Palola tarkastelee tutkimuksessaan Pohjois-Amerikan lestadiolaisuutta eli apostolis-luterilaisuuden kehitystä vuodesta 1884 vuoteen 1929. Lestadiolaisuus järjestäytyi tällöin omaksi kirkkokunnakseen, mutta jakautui vähitellen opillisten erimielisyyksien johdosta useiksi eri lestadiolaiskirkoiksi. 

Palolan mielestä lestadiolaisuus kohtasi amerikansuomalaisen siirtolaisuuden myötä haasteita, joiden kanssa se ei olisi joutunut kamppailemaan syntyseuduillaan.
 
− Amerikkalaistuminen toi muutospaineita pohjoismaisesta yhteiskuntajärjestyksestä ja kirkollisesta perinteestä voimansa ammentaneelle kansallisen siirtolaisvähemmistön uskonnolliselle vähemmistölle, väittelijä toteaa.

Palolan mukaan apostolis-luterilaisuudesta muokkaantui niin identiteettinsä, käytäntöjensä, organisaationsa, opillisten korostustensa kuin ryhmänmuodostuksensa suhteen omaleimainen lestadiolaisuuden muoto, joka ylläpiti vahvaa yhteyttä "vanhaan maahan" lehtien ja vierailujen välityksellä.

​Palolan väitös on aikalaislähteisiin perustuva yleisesitys amerikansuomalaisten merkittävästä kirkkokunnasta ja sen yhteyksistä Skandinavian lestadiolaisuuteen. Palola kertoo, että tutkimus on tuottanut uutta tietoa lestadiolaisuuden vaiheista sekä Pohjois-Amerikassa että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Hajaantumisprosesseissa vaikuttaa hyvin erilaisia tekijöitä. Elinympäristössä vaikuttavat virtaukset jättävät aina myös jälkensä uskonnolliseen ajatteluun. Siksi on välttämätöntä perustaa opilliset näkemykset Raamatun sanaan, eikä ihmisen tai ihmisjoukonkaan käsityksiin, Palola sanoo.

Lisätietoja väitöstilaisuudesta löytyy Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sivuilta. Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa täältä. Väitöskirjaa voi ostaa väitöstilaisuuden yhteydessä ja sen jälkeen SRK:n verkkokaupasta.

Kuva: Kuvankaappaus väitöskirjan kansikuvasta

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi