Keskiviikko 22.5.2019
"
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Jaak. 1:19-20

Muutoksia Maitoisten leirikeskuksessa

Uutiset 24.1.2015 06:29 | Rauno Saarnio


Maitoisten leirikeskuksen kodalle kokoontui 17.1. tukialueen rauhanyhdistysten edustajia keskustelemaan leiritoiminnassa tapahtuvista muutoksista: rakennushanke on valmistumassa, pihatyöt on aloitettu, leirihenkilökunnan hankintatapa muuttuu ja pääemäntä jää eläkkeelle.
​Leirityöryhmän puheenjohtaja Markku Kamula Nastolasta kertoi leirityöryhmän toiminnasta.

– Työryhmässä asiat menevät kuin itsestään eteenpäin vaikka asioiden valmistelu vaatii paljon työtä. Yhteisissä kokouksissa on rakentava henki, leirityö koetaan yhteiseksi asiaksi. Esimerkiksi pihasuunnitelmaa käsittelimme kolmessa tai neljässä kokouksessa. Eri suunnitteluvaiheissa pyysimme palautteita, jonka jälkeen tehtiin laskelmia toteuttamisen kustannuksista. Yhdessä tekemällä, vuoropuhelulla eri ihmisten kanssa, suunnitelmat ovat tarkentuneet ja parantuneet. Kamulan esityksen jälkeen syntyi vilkas keskustelu. Leirityöryhmää evästettiin: On keskeistä, että leireillä pidetään Jumalan sanaa monipuolisesti esillä. Olisi hyvä, että leirien henkilökuntaan kuuluisi sellaisia henkilöitä, joita eri elämäntilanteissa olevien leiriläisten olisi helppo lähestyä. 

Vastuuta rauhanyhdistyksille

Syksyn 2014 aikana leirityöryhmä on käynyt tukialueen rauhanyhdistysten johtokunnissa esittelemässä ehdotusta leirihenkilökunnan valintatavan muuttamisesta.

Uudessa toimintatavassa rauhanyhdistykset vastaavat leirihenkilökunnan sekä leirityön vastuuhenkilön valitsemisesta. Yhdistykset kirjaavat toimintasuunnitelmiinsa vastuulleen tulevat leirit ja tukevat mahdollisuuksiensa mukaan yhdistysten jäsenten osallistumista leireille. Uudistuksen tavoitteena on, että leirityöstä tulee luonteva osa rauhanyhdistyksen toimintaa. 

Heikki Saukonoja Nurmijärveltä piti hyvänä, että rauhanyhdistykselle tulee enemmän vastuuta leirityöstä. Hänen mukaansa uusi malli sitouttaa yhdistyksen väkeä leirityöhön. 

Henkilömuutoksia

Kokouksessa keskusteltiin leirityöryhmän työstä ja työryhmän valintaperusteista. Leirityöryhmään kuuluu kaksitoista henkilöä, jotka valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Yhdistysten edustajat pohtivat, miten varmistaa henkilöiden tasapuolinen valinta.

Leirityöryhmässä on monenlaisia tehtäviä, yksi tärkeimmistä on ruokahuoltovastaavan tehtävä. Ruokahuoltovastaavan tehtävänä on koordinoida yhdistysten keittiöhenkilökunnan toimintaa. Hän vastaa, että tarpeelliset ohjeet ovat olemassa, välittää tietoa pääemännän, leirien keittiöhenkilökunnan ja SRK:n välillä.

Leirikeskusta kaksitoista vuotta palvellut pääemäntä Marja Vähäjylkkä on jäämässä eläkkeelle.Vähäjylkkä kertoi tehtävästään:

– Merkittävä muutos on se, että nykyään rauhanyhdistykset ovat vastuussa keittiöhenkilökunnan hankinnasta. Työssäni on haastavaa, kun aina tulee uusia henkilöitä keittiölle. Osa on kokeneita, osa on ensimmäistä kertaa suurkeittiössä. Usein viikonlopun aikana henkilöt saattavat vaihtua moneen kertaa. Henkilöiden kouluttaminen on osa työtä. Viikolla tilaan ruuat ja valmistelen tulevia leirejä, viikonloput menevät keittiöllä. Kesällähän leirit pyörivät jatkuvasti.

Nyt edessä on uuden pääemännän valinta. Myös laitoshuoltajan tehtävä on avoinna.
 
Uudet tilat ja piha-alue

Leirikeskuksen laajennushankkeen vetäjä Osmo Aho kertoi rakennuksen valmistuvan urakkasopimukseen kirjattua ajankohtaa aikaisemmin. Tilat luovutetaan leirityöryhmälle kalustamista varten maaliskuun lopulla. Rakentajan edustajana Kari Pietarinen kertoi, ettei rakentamisen aikana ole ilmaantunut mitään suurempia yllätyksiä. Yhteistyö rakennuttajan ja rakentajien välillä on ollut sujuvaa.

Uuteen osaan tulee neljätoista hotellitason majoitushuonetta. Tutustumiskäynnin aikana rakentajille monia kysymyksiä ja ihasteltiin toteutettuja yksityiskohtia. Osallistujien tyytyväisyydestä voi päätellä, että leirit tulevat täyttymään ripeästi.

Pihasuunnitelman johdosta osallistujilla heräsi monia kysymyksiä: Miten ja missä järjestetään juhannusseurat? Sopiiko seuraväki pihalle? Onko jalankulkijoiden turvallinen liikkuminen huomioitu?

Työryhmä ja rakentajat kertoivat suunnitelmista, saadut vastaukset tuntuivat hyviltä. Seuraväki sopii hyvin etupihalle, penkkien määrää voidaan lisätä entisestä. Kesäkeittiön eteen tulevaa terassia ehdotettiin rippikoululuokaksi. 

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi