Perjantai 15.11.2019
"
Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky. Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee. Ps. 46:6

Muutoksia Maitoisten leirikeskuksessa

Uutiset 24.1.2015 06:29 | Rauno Saarnio


Maitoisten leirikeskuksen kodalle kokoontui 17.1. tukialueen rauhanyhdistysten edustajia keskustelemaan leiritoiminnassa tapahtuvista muutoksista: rakennushanke on valmistumassa, pihatyöt on aloitettu, leirihenkilökunnan hankintatapa muuttuu ja pääemäntä jää eläkkeelle.
​Leirityöryhmän puheenjohtaja Markku Kamula Nastolasta kertoi leirityöryhmän toiminnasta.

– Työryhmässä asiat menevät kuin itsestään eteenpäin vaikka asioiden valmistelu vaatii paljon työtä. Yhteisissä kokouksissa on rakentava henki, leirityö koetaan yhteiseksi asiaksi. Esimerkiksi pihasuunnitelmaa käsittelimme kolmessa tai neljässä kokouksessa. Eri suunnitteluvaiheissa pyysimme palautteita, jonka jälkeen tehtiin laskelmia toteuttamisen kustannuksista. Yhdessä tekemällä, vuoropuhelulla eri ihmisten kanssa, suunnitelmat ovat tarkentuneet ja parantuneet. Kamulan esityksen jälkeen syntyi vilkas keskustelu. Leirityöryhmää evästettiin: On keskeistä, että leireillä pidetään Jumalan sanaa monipuolisesti esillä. Olisi hyvä, että leirien henkilökuntaan kuuluisi sellaisia henkilöitä, joita eri elämäntilanteissa olevien leiriläisten olisi helppo lähestyä. 

Vastuuta rauhanyhdistyksille

Syksyn 2014 aikana leirityöryhmä on käynyt tukialueen rauhanyhdistysten johtokunnissa esittelemässä ehdotusta leirihenkilökunnan valintatavan muuttamisesta.

Uudessa toimintatavassa rauhanyhdistykset vastaavat leirihenkilökunnan sekä leirityön vastuuhenkilön valitsemisesta. Yhdistykset kirjaavat toimintasuunnitelmiinsa vastuulleen tulevat leirit ja tukevat mahdollisuuksiensa mukaan yhdistysten jäsenten osallistumista leireille. Uudistuksen tavoitteena on, että leirityöstä tulee luonteva osa rauhanyhdistyksen toimintaa. 

Heikki Saukonoja Nurmijärveltä piti hyvänä, että rauhanyhdistykselle tulee enemmän vastuuta leirityöstä. Hänen mukaansa uusi malli sitouttaa yhdistyksen väkeä leirityöhön. 

Henkilömuutoksia

Kokouksessa keskusteltiin leirityöryhmän työstä ja työryhmän valintaperusteista. Leirityöryhmään kuuluu kaksitoista henkilöä, jotka valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Yhdistysten edustajat pohtivat, miten varmistaa henkilöiden tasapuolinen valinta.

Leirityöryhmässä on monenlaisia tehtäviä, yksi tärkeimmistä on ruokahuoltovastaavan tehtävä. Ruokahuoltovastaavan tehtävänä on koordinoida yhdistysten keittiöhenkilökunnan toimintaa. Hän vastaa, että tarpeelliset ohjeet ovat olemassa, välittää tietoa pääemännän, leirien keittiöhenkilökunnan ja SRK:n välillä.

Leirikeskusta kaksitoista vuotta palvellut pääemäntä Marja Vähäjylkkä on jäämässä eläkkeelle.Vähäjylkkä kertoi tehtävästään:

– Merkittävä muutos on se, että nykyään rauhanyhdistykset ovat vastuussa keittiöhenkilökunnan hankinnasta. Työssäni on haastavaa, kun aina tulee uusia henkilöitä keittiölle. Osa on kokeneita, osa on ensimmäistä kertaa suurkeittiössä. Usein viikonlopun aikana henkilöt saattavat vaihtua moneen kertaa. Henkilöiden kouluttaminen on osa työtä. Viikolla tilaan ruuat ja valmistelen tulevia leirejä, viikonloput menevät keittiöllä. Kesällähän leirit pyörivät jatkuvasti.

Nyt edessä on uuden pääemännän valinta. Myös laitoshuoltajan tehtävä on avoinna.
 
Uudet tilat ja piha-alue

Leirikeskuksen laajennushankkeen vetäjä Osmo Aho kertoi rakennuksen valmistuvan urakkasopimukseen kirjattua ajankohtaa aikaisemmin. Tilat luovutetaan leirityöryhmälle kalustamista varten maaliskuun lopulla. Rakentajan edustajana Kari Pietarinen kertoi, ettei rakentamisen aikana ole ilmaantunut mitään suurempia yllätyksiä. Yhteistyö rakennuttajan ja rakentajien välillä on ollut sujuvaa.

Uuteen osaan tulee neljätoista hotellitason majoitushuonetta. Tutustumiskäynnin aikana rakentajille monia kysymyksiä ja ihasteltiin toteutettuja yksityiskohtia. Osallistujien tyytyväisyydestä voi päätellä, että leirit tulevat täyttymään ripeästi.

Pihasuunnitelman johdosta osallistujilla heräsi monia kysymyksiä: Miten ja missä järjestetään juhannusseurat? Sopiiko seuraväki pihalle? Onko jalankulkijoiden turvallinen liikkuminen huomioitu?

Työryhmä ja rakentajat kertoivat suunnitelmista, saadut vastaukset tuntuivat hyviltä. Seuraväki sopii hyvin etupihalle, penkkien määrää voidaan lisätä entisestä. Kesäkeittiön eteen tulevaa terassia ehdotettiin rippikoululuokaksi. 

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi