Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Rauhanyhdistyksen vuosikokouksessa voi vaikuttaa toimintaan ja henkilövalintoihin

Uutiset 30.1.2015 06:21 | Päivämies-verkkolehti
Oletko rauhanyhdistyksen jäsen? Tiedätkö, mikä merkittävä tilaisuus yhdistyksessäsi järjestetään helmikuussa?
Helmikuussa kaikissa rauhanyhdistyksissä kokoonnutaan vuosikokouksiin, joissa luodaan katsaus menneeseen vuoteen ja suunnitellaan tulevaa toimintaa.
 
Vuosikokous perustuu rauhanyhdistysten sääntöihin ja yhdistystoiminnan lakisääteisiin velvoitteisiin. Puhe- ja äänivaltaa saavat kokouksessa käyttää kaikki yhdistyksen jäsenet.
 
Vaikuttamisen paikka
 
SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen rohkaisee rauhanyhdistysten jäseniä osallistumaan vuosikokouksiin.
 
– Vuosikokouksiin osallistuu yleensä aika vähän väkeä. Ilmeisesti ajatellaan, että se ei ole tärkeää ja luotetaan, että kaikki toimii hyvin. Se on kuitenkin yhdistyksen merkittävä kokous, jossa voi vaikuttaa toimintaan. Kokouksessa on mahdollisuus keskustella toiminnasta ja tuoda esille ajatuksia ja näkökulmia. Näin voidaan kehittää toimintaa.
 
Myös Vantaan rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Hentilä pitää vuosikokousta tärkeänä tilaisuutena.
 
– Monet saattavat ajatella, että vuosikokous on vain "välttämätön muodollisuus". Kokouksessa käsitellään kuitenkin oman kotisiionin toimintaa; luodaan katsaus menneeseen, mutta ennen kaikkea suunnitellaan tulevaisuutta. Vantaalla vuosikokoukset ovat olleet varsin lepposia ja mukavia hetkiä miettiä ja suunnitella tulevaa.
 
Hentilä toivoisi nuorta väkeä mukaan vuosikokouksiin.
 
– Erityisesti nuorten aikuisten osallistuminen olisi hieno juttu. He kantavat tulevaisuudessa vastuuta yhdistyksen asioista.
 
Mitä vuosikokouksessa käsitellään?
 
Vuosikokouksessa käsitellään edellisvuoden vuosikertomus ja tilinpäätös sekä kuluvan vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Siellä voidaan käsitellä myös muita yhdistyksessä ajankohtaisia asioita.

Henkilövalintojakin tehdään: valitaan rauhanyhdistyksen johtokuntaan jäsenet erovuoroisten tilalle ja edustajat SRK:n kokouksiin, vuosikokoukseen ja puhujien ja seurakuntavanhinten kokoukseen.

Edustajat SRK:n kokouksiin
 
Nämä SRK:n kokoukset järjestetään kesällä suviseurojen yhteydessä.
 
– Rauhanyhdistysten edustajat, jotka on valittu SRK:n vuosikokoukseen, eivät edusta itseään vaan rauhanyhdistystään, koska SRK:ssa ei ole henkilöjäseniä vaan jäsenyhdistyksiä, Juntunen muistuttaa.
 
Myös SRK:n vuosikokouksessa tehdään henkilövalintoja: siellä valitaan uudet jäsenet SRK:n johtokuntaan erovuoroisten tilalle.
 
Juntusen mukaan SRK:n johtokuntaan on pyritty saamaan edustajia mahdollisimman tasapuolisesti eri puolilta Suomea. Juntunen kertoo, että käytäntönä on ollut, että kun johtokunnan jäsen on erovuorossa, hänen alueellaan keskustellaan etukäteen hänen paikkansa täyttämisestä. Keskustelua on voitu käydä rauhanyhdistysten lisäksi esimerkiksi lähetystoimikunnissa.
 
– SRK:n johtokunnan jäsenten valinta on rauhanyhdistysten edustajien tehtävä, Juntunen toteaa.

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi