Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Kynttilänpäivä on saanut nimensä keskiaikaisesta tavasta

Uutiset 8.2.2015 06:17 | Päivämies-verkkolehti


Tiedätkö, mistä tänään vietettävän kynttilänpäivän nimi on lähtöisin? Entä mikä on päivän kirkollinen aihe?
Kynttilänpäivän kirkollisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin. Jeesuksen aikana noudatettiin Vanhan testamentin säädöstä, jonka mukaan äidin tuli suorittaa puhdistautumisuhri 40 päivää poikalapsen syntymän jälkeen.

Päivän evankeliumiteksti kertoo, kuinka Jerusalemin temppelissä Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi tapasivat vanhan Simeonin. Hänelle Jumala oli luvannut, ettei hän kuolisi ennen kuin hän on kohdannut Herran voidellun. Jeesus-lapsesta loisti ihmeellinen kirkkaus ja Simeon puhkesi kiitoslauluun. Hän ylisti Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille ja valosta, joka loistaa hänen kansalleen Israelille. (Luuk. 2: 22–33.)

Kynttilänpäivän nimi palautuu keskiaikaiseen tapaan vihkiä tänä sunnuntaina vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Vielä nykyisinkin katolisessa kirkossa vihitään kynttilät tämän päivän messussa. Reformaatiosta syntyneissä kirkoissa kynttilöiden vihkimisseromonia on tuntematon.

Kuva: H.H.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi