Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

Tunnetko Runebergin virsiä?

Uutiset 5.2.2015 13:13 | Päivämies

Tänään vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää. Runeberg eli vuosina 1804–1877. Hän oli runoilija, kirjailija ja toimittaja, joka vaikutti merkittävästi kansallisuusaatteen syntymiseen Suomessa. 
Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat, jonka avausrunosta "Maamme" on sävelletty suomen kansallislaulu.

Runeberg oli myös virsirunoilija. Evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa on runsaasti hänen sanoittamiaan virsiä, muun muassa virret 490 (Mä silmät luon ylös taivaaseen) ja 577 (Sun kätes, Herra, voimakkaan).

Runeberg kirjoitti kaikki teoksensa äidinkielellään, ruotsiksi.

Runebergin päivänä on tapana syödä Runebergin torttuja, joiden reseptin uskotaan olevan Runebergin Fredrika-vaimon kehittämä.

Lähteet:
oppiminen.yle.fi
evl.fi

Kuvassa on vuonna 1948 julkaistu postimerkki J.L. Runebergistä. Kuva on kuvankaappaus Postimuseon sivulta

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi