Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Uskonpuhdistuksen virsiä äänitettiin hirsipirtin pehmeässä soinnissa Oulunsalossa

Uutiset 5.3.2015 06:36 | Päivämies-verkkolehti


Sympaalin Asemalla Oulunsalossa kuultiin 26.2. komeaa miesten laulua. Laulettavana oli uskonpuhdistuksen ajan virsiä, ja työn alla oli uusi äänite SRK:n virsiäänitesarjaan. Vanha hirsirakennus, joka aiemmin on palvellut rautatieasemana, antoi pehmeän taustan harmonin säestämälle laululle. 
Laulamassa oli 12 miestä, ikähaitari ulottui 25:stä 65 vuoteen. Kanttori Tuomo Kangas on vetänyt Oulunsalon seurakunnassa pientä miesten lauluryhmää, joka oli lupautunut laulamaan äänitteellä. Muutamia laulajia kutsuttiin mukaan täydennykseksi muualta Oulun seudulta. Urkuharmoni äänitykseen saatiin Oulusta Juha Sorannalta, joka myös toimi äänityksessä urkurina ja laulunjohtajana.Äänityksille oli varattu aikaa kaksi iltaa.

– Päätimme venyttää ensimmäistä iltaa niin pitkäksi, että kaikki laulut saatiin kerralla äänitettyä. Välillä juotiin kahvia ja kuunneltiin, mitä oltiin saatu nauhalle, SRK:n musiikkituottaja Juha Hakulinen kertoo.

Hakulisen mukaan osaavista mieslaulajista irtoaa ääntä tarvittaessa vaikka kuinka paljon.

– Herkkyyttäkin haettiin sopiviin kohtiin. Tunnelma oli innostunut, mutta rennonletkeä. Huumori säilyi loppuun saakka. Illan aikana tallennettu musiikki tulee äänitteelle, joka liittyy SRK:n virsiäänitesarjaan. Äänitesarjan teemana ovat kirkkohistorialliset ajanjaksot: keskiaika, uskonpuhdistuksen aika ja puhdasoppisuuden aika.

– Keskeisenä ajatuksena on, että kunkin aikakauden äänitteellä olisi virsiä, joiden sävel ja sanat ovat syntyneet nimenomaan tänä aikana, Hakulinen kertoo. 


Tuomo Kangas äänittämässä.

Nyt työn alla oleva äänite tulee olemaan sarjan toinen osa, ja se sisältää uskonpuhdistuksen ajan virsiä. Äänite ilmestyy tänä keväänä. Suurin osa tulevan äänitteen virsistä on hyvin perinteisiä ja tuttuja, mutta joitakin oudompiakin virsiä on mukana.

– Uskonpuhdistuksen aikaiset laulutekstit ovat jykevää ja selväsanaista uskon saarnaa. Uskon keskeisimmät perusasiat ovat niissä hyvin selvästi esillä, Hakulinen kertoo.

Kuvat: Juha Hakulinen

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi