Maanantai 18.3.2019
"
Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi. Ps. 25:6

Uskonpuhdistuksen virsiä äänitettiin hirsipirtin pehmeässä soinnissa Oulunsalossa

Uutiset 5.3.2015 06:36 | Päivämies-verkkolehti


Sympaalin Asemalla Oulunsalossa kuultiin 26.2. komeaa miesten laulua. Laulettavana oli uskonpuhdistuksen ajan virsiä, ja työn alla oli uusi äänite SRK:n virsiäänitesarjaan. Vanha hirsirakennus, joka aiemmin on palvellut rautatieasemana, antoi pehmeän taustan harmonin säestämälle laululle. 
Laulamassa oli 12 miestä, ikähaitari ulottui 25:stä 65 vuoteen. Kanttori Tuomo Kangas on vetänyt Oulunsalon seurakunnassa pientä miesten lauluryhmää, joka oli lupautunut laulamaan äänitteellä. Muutamia laulajia kutsuttiin mukaan täydennykseksi muualta Oulun seudulta. Urkuharmoni äänitykseen saatiin Oulusta Juha Sorannalta, joka myös toimi äänityksessä urkurina ja laulunjohtajana.Äänityksille oli varattu aikaa kaksi iltaa.

– Päätimme venyttää ensimmäistä iltaa niin pitkäksi, että kaikki laulut saatiin kerralla äänitettyä. Välillä juotiin kahvia ja kuunneltiin, mitä oltiin saatu nauhalle, SRK:n musiikkituottaja Juha Hakulinen kertoo.

Hakulisen mukaan osaavista mieslaulajista irtoaa ääntä tarvittaessa vaikka kuinka paljon.

– Herkkyyttäkin haettiin sopiviin kohtiin. Tunnelma oli innostunut, mutta rennonletkeä. Huumori säilyi loppuun saakka. Illan aikana tallennettu musiikki tulee äänitteelle, joka liittyy SRK:n virsiäänitesarjaan. Äänitesarjan teemana ovat kirkkohistorialliset ajanjaksot: keskiaika, uskonpuhdistuksen aika ja puhdasoppisuuden aika.

– Keskeisenä ajatuksena on, että kunkin aikakauden äänitteellä olisi virsiä, joiden sävel ja sanat ovat syntyneet nimenomaan tänä aikana, Hakulinen kertoo. 


Tuomo Kangas äänittämässä.

Nyt työn alla oleva äänite tulee olemaan sarjan toinen osa, ja se sisältää uskonpuhdistuksen ajan virsiä. Äänite ilmestyy tänä keväänä. Suurin osa tulevan äänitteen virsistä on hyvin perinteisiä ja tuttuja, mutta joitakin oudompiakin virsiä on mukana.

– Uskonpuhdistuksen aikaiset laulutekstit ovat jykevää ja selväsanaista uskon saarnaa. Uskon keskeisimmät perusasiat ovat niissä hyvin selvästi esillä, Hakulinen kertoo.

Kuvat: Juha Hakulinen

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi