Maanantai 19.8.2019
"
Herra, anna minulle ymmärrystä, tee sanasi mukaan! Ps. 119:169

Uskonpuhdistuksen virsiä äänitettiin hirsipirtin pehmeässä soinnissa Oulunsalossa

Uutiset 5.3.2015 06:36 | Päivämies-verkkolehti


Sympaalin Asemalla Oulunsalossa kuultiin 26.2. komeaa miesten laulua. Laulettavana oli uskonpuhdistuksen ajan virsiä, ja työn alla oli uusi äänite SRK:n virsiäänitesarjaan. Vanha hirsirakennus, joka aiemmin on palvellut rautatieasemana, antoi pehmeän taustan harmonin säestämälle laululle. 
Laulamassa oli 12 miestä, ikähaitari ulottui 25:stä 65 vuoteen. Kanttori Tuomo Kangas on vetänyt Oulunsalon seurakunnassa pientä miesten lauluryhmää, joka oli lupautunut laulamaan äänitteellä. Muutamia laulajia kutsuttiin mukaan täydennykseksi muualta Oulun seudulta. Urkuharmoni äänitykseen saatiin Oulusta Juha Sorannalta, joka myös toimi äänityksessä urkurina ja laulunjohtajana.Äänityksille oli varattu aikaa kaksi iltaa.

– Päätimme venyttää ensimmäistä iltaa niin pitkäksi, että kaikki laulut saatiin kerralla äänitettyä. Välillä juotiin kahvia ja kuunneltiin, mitä oltiin saatu nauhalle, SRK:n musiikkituottaja Juha Hakulinen kertoo.

Hakulisen mukaan osaavista mieslaulajista irtoaa ääntä tarvittaessa vaikka kuinka paljon.

– Herkkyyttäkin haettiin sopiviin kohtiin. Tunnelma oli innostunut, mutta rennonletkeä. Huumori säilyi loppuun saakka. Illan aikana tallennettu musiikki tulee äänitteelle, joka liittyy SRK:n virsiäänitesarjaan. Äänitesarjan teemana ovat kirkkohistorialliset ajanjaksot: keskiaika, uskonpuhdistuksen aika ja puhdasoppisuuden aika.

– Keskeisenä ajatuksena on, että kunkin aikakauden äänitteellä olisi virsiä, joiden sävel ja sanat ovat syntyneet nimenomaan tänä aikana, Hakulinen kertoo. 


Tuomo Kangas äänittämässä.

Nyt työn alla oleva äänite tulee olemaan sarjan toinen osa, ja se sisältää uskonpuhdistuksen ajan virsiä. Äänite ilmestyy tänä keväänä. Suurin osa tulevan äänitteen virsistä on hyvin perinteisiä ja tuttuja, mutta joitakin oudompiakin virsiä on mukana.

– Uskonpuhdistuksen aikaiset laulutekstit ovat jykevää ja selväsanaista uskon saarnaa. Uskon keskeisimmät perusasiat ovat niissä hyvin selvästi esillä, Hakulinen kertoo.

Kuvat: Juha Hakulinen

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi