Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

​Yhteisöllisyys tukee aivoterveyttäkin – muistisairaiden osallisuus aiheena tiistaikerhossa Jyväskylässä

Uutiset 23.3.2015 06:27 | Vilja Paavola


Jo puolelta väkeä alkaa olla mukavasti. On aurinkopäivä. Siellä täällä vaihdetaan kuulumisia. Jyväskylän rauhanyhdistyksellä kerran kuussa kokoontuvan tiistaikerhon aiheena on muistisairaan osallisuus. Alustajaksi tilaisuuteen on saatu projektipäällikkö Riitta Kotilainen Keski-Suomen muistiyhdistyksestä. Ensin kuitenkin kahvitellaan, onnitellaan synttärisankareita ja kuullaan kuorolaulua.
– Ihmisen elämä on arvokas silloinkin, kun asiat pääkopassa eivät pysy järjestyksessä, kuuluu muistiasiantuntija Kotilaisen pääviesti.

Hän työskentelee Osallistuva muistisairas – mahdollisuuksista käytäntöön -hankkeen parissa. Kotilainen painottaa muistisairauteen sairastuneen omaa osallistumista ja aktiivisuutta sairauden edetessäkin. Ei ole syytä jäädä kotiin. Toisaalta hän muistuttaa lämpimästi muistisairaan arvokkaasta kohtaamisesta: läheisten tehtävä on osoittaa välittämistä ja rakkautta. Muistivirheiden korjaaminen ei läheskään aina ole tarpeellista.

Milloin sitten on syytä huolestua muistiasioista?

– Vanhat asiat ja oma asiantuntemus pysyvät mielessä parhaiten. Kun muisti alkaa pettää tämän aamun, eilisen ja muutama päivä sitten tapahtuneiden asioiden kanssa, voi olla syytä mennä muistitestiin. Usein paras asiasta huomauttaja voi olla luottoystävä, ei välttämättä perheenjäsen. Mitä nopeammin muistisairauteen tartutaan, sitä pidempään muistisairas pysyy toimivana, aktiivisena ja osallistuvana. Nimien unohtaminen ei ole hyvä muistisairauden mittari. Se alkaa jo 25-vuotiaana, Kotilainen valottaaTiistaikerholaisten yhteinen kokoontuminenkin on muistin tukemista. Ystävät ja yhteisöllisyyden tunne ovat tärkeitä paitsi kokonaishyvinvoinnille, myös aivojen terveydelle. Onpa joukosta muodostunut oma säännöllisesti kokoontuva lauluryhmäkin, jonka jäsenet kokevat laulamisen mukavaksi ja terapeuttiseksi. Laulaminen on tutkitusti myös aivoille hyödyllinen asia.

Muistin ja aivoterveyden tukemiseksi on paljon muitakin keinoja:

– harrastukset
– uusien taitojen opetteleminen
– lepo ja hyvä uni
– ulkoilu ja luonnon ihastelu
– liikunta, käsityöt ja lukeminen
– apukonstit, kuten kalenterit, muistilaput ja muistisäännöt
– muiden sairauksien hyvä hoitoKotilainen muistuttaa, että sairauden oireiden ilmaantuessa pelolle ja ahdistukselle ei kannata antaa valtaa.

– Kukaan ei ole liian vanha omiin unelmiin ja ajatuksiin. Asenne on se, mihin pitää vaikuttaa sairastuneessa itsessään ja lähiympäristössä. Sairastumisen kriisi on uusi mahdollisuus nähdä elämä eri tavalla, hän jatkaa.

Aktiiviset tiistaikerholaiset esittivät monta kiperää kysymystä ennen loppuhartautta. Joku oli lukenut uutisen kaakaon terveysvaikutuksista. Toinen tiesi pään loukkaamisen vieneen muistin. Keskustelu oli vilkasta ja polveilevaa. Lopuksi hiljennyttiin hetkeksi Raamatun äärelle, laulettiin, pidettiin arpajaiset ja sovittiin, että asiantuntija toimittaa hankkeen esitteitä seuraaville kerroille. Tiistaikerhon kevään ohjelmassa on vielä toivelaulukerta ja retki Kangasniemelle.Vielä ehdin jututtaa hetken vesankalaisia Nurmelan Timoa ja Maijaa.

– On onnellinen olo kaikesta tästä yhdessäolosta. Tuntuu tärkeältä, että saa kuulla evankeliumia, Maija juttelee.

– Ja hyvä asia, että puhuttiin tuota muistiasiaa.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi