Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

​Yhteisöllisyys tukee aivoterveyttäkin – muistisairaiden osallisuus aiheena tiistaikerhossa Jyväskylässä

Uutiset 23.3.2015 06:27 | Vilja Paavola


Jo puolelta väkeä alkaa olla mukavasti. On aurinkopäivä. Siellä täällä vaihdetaan kuulumisia. Jyväskylän rauhanyhdistyksellä kerran kuussa kokoontuvan tiistaikerhon aiheena on muistisairaan osallisuus. Alustajaksi tilaisuuteen on saatu projektipäällikkö Riitta Kotilainen Keski-Suomen muistiyhdistyksestä. Ensin kuitenkin kahvitellaan, onnitellaan synttärisankareita ja kuullaan kuorolaulua.
– Ihmisen elämä on arvokas silloinkin, kun asiat pääkopassa eivät pysy järjestyksessä, kuuluu muistiasiantuntija Kotilaisen pääviesti.

Hän työskentelee Osallistuva muistisairas – mahdollisuuksista käytäntöön -hankkeen parissa. Kotilainen painottaa muistisairauteen sairastuneen omaa osallistumista ja aktiivisuutta sairauden edetessäkin. Ei ole syytä jäädä kotiin. Toisaalta hän muistuttaa lämpimästi muistisairaan arvokkaasta kohtaamisesta: läheisten tehtävä on osoittaa välittämistä ja rakkautta. Muistivirheiden korjaaminen ei läheskään aina ole tarpeellista.

Milloin sitten on syytä huolestua muistiasioista?

– Vanhat asiat ja oma asiantuntemus pysyvät mielessä parhaiten. Kun muisti alkaa pettää tämän aamun, eilisen ja muutama päivä sitten tapahtuneiden asioiden kanssa, voi olla syytä mennä muistitestiin. Usein paras asiasta huomauttaja voi olla luottoystävä, ei välttämättä perheenjäsen. Mitä nopeammin muistisairauteen tartutaan, sitä pidempään muistisairas pysyy toimivana, aktiivisena ja osallistuvana. Nimien unohtaminen ei ole hyvä muistisairauden mittari. Se alkaa jo 25-vuotiaana, Kotilainen valottaaTiistaikerholaisten yhteinen kokoontuminenkin on muistin tukemista. Ystävät ja yhteisöllisyyden tunne ovat tärkeitä paitsi kokonaishyvinvoinnille, myös aivojen terveydelle. Onpa joukosta muodostunut oma säännöllisesti kokoontuva lauluryhmäkin, jonka jäsenet kokevat laulamisen mukavaksi ja terapeuttiseksi. Laulaminen on tutkitusti myös aivoille hyödyllinen asia.

Muistin ja aivoterveyden tukemiseksi on paljon muitakin keinoja:

– harrastukset
– uusien taitojen opetteleminen
– lepo ja hyvä uni
– ulkoilu ja luonnon ihastelu
– liikunta, käsityöt ja lukeminen
– apukonstit, kuten kalenterit, muistilaput ja muistisäännöt
– muiden sairauksien hyvä hoitoKotilainen muistuttaa, että sairauden oireiden ilmaantuessa pelolle ja ahdistukselle ei kannata antaa valtaa.

– Kukaan ei ole liian vanha omiin unelmiin ja ajatuksiin. Asenne on se, mihin pitää vaikuttaa sairastuneessa itsessään ja lähiympäristössä. Sairastumisen kriisi on uusi mahdollisuus nähdä elämä eri tavalla, hän jatkaa.

Aktiiviset tiistaikerholaiset esittivät monta kiperää kysymystä ennen loppuhartautta. Joku oli lukenut uutisen kaakaon terveysvaikutuksista. Toinen tiesi pään loukkaamisen vieneen muistin. Keskustelu oli vilkasta ja polveilevaa. Lopuksi hiljennyttiin hetkeksi Raamatun äärelle, laulettiin, pidettiin arpajaiset ja sovittiin, että asiantuntija toimittaa hankkeen esitteitä seuraaville kerroille. Tiistaikerhon kevään ohjelmassa on vielä toivelaulukerta ja retki Kangasniemelle.Vielä ehdin jututtaa hetken vesankalaisia Nurmelan Timoa ja Maijaa.

– On onnellinen olo kaikesta tästä yhdessäolosta. Tuntuu tärkeältä, että saa kuulla evankeliumia, Maija juttelee.

– Ja hyvä asia, että puhuttiin tuota muistiasiaa.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi