Tiistai 22.10.2019
"
"Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi." 5 Moos. 6:4-5

Kajaanin nuortenpäivien alustaja: "Aikuisen ei pidä provosoitua nuoren kiukusta"

Uutiset 21.3.2015 06:41 | Päivi Myllynen


Kajaanin rauhanyhdistyksellä järjestettiin nuortenpäivät 14.–15.3. Tämä perinteinen tapahtuma on herätelty henkiin uudelleen vuonna 2012. Sunnuntain alustuksessa Eero Salin puhui kodin ihmissuhteista. Hän kertoi, että on tärkeää, että jokainen voi kokea olevansa kotona hyväksytty.
Kaksipäiväiseen tapahtumaan sisältyi kaksi alustusta ja keskustelut niiden pohjalta sekä pyhäkoulutuokio.

Lauantain alustuksen aiheena oli seurustelu, avioliitto ja seksuaalisuus. Alustuksen piti Olli Pohjonen. Alustuksen keskeisimpinä teemoina nousivat esiin ihmisen kasvamiseen liittyvät kehittymistehtävät. Alustaja totesi rohkeasti, että kaikilla kuulijoilla kehittyminen on edelleen kesken, mutta lohdutti:

– Keskeneräisyys ei ole ongelma, vaan tosiasia. Tällä on vaikutuksia muun muassa havaitsemiseen, ymmärtämiseen, itsensä ilmaisemiseen ja sietokykyyn.
 
Rakastaminen merkitsee syvällistä yhteyttä

Alustaja puhui asioista hyvin voimallisesti ja mielenkiintoisesti. Alustuksen kestäessä vahvistui tunne siitä, että ”rakkaus on maailman kovin juttu”, niin kuin alustaja totesi. Rakkaus on muun muassa vastuun kantamista, kuuntelemista, hyväksymistä, ymmärtämistä ja syvällistä yhteyttä toiseen ihmiseen.

– Rakastamisen synonyymi voisi olla huolehtiminen, alustaja totesi.
 
Pohjonen totesi, että seksuaalisuus on jokaisen ihmisen ominaisuus. Raamatun mukaan sukupuolisen yhteiselämän muodoksi Jumala on asettanut miehen ja naisen välisen elinikäisen avioliiton. 

Alustusta seurasi paneelikeskustelu, johon oli pyydetty eri elämäntilanteissa olevia eri ikäisiä osallistujia. Keskustelussa käsiteltiin aihetta rikkaasti, alustuksen teemaa laajentaen.

Pyhäkoulussa aiheena Jumalan armo 

Sunnuntaipäivä alkoi koko perheen yhteisellä pyhäkoulutuokiolla, jonka piti Olli Pohjonen aiheesta Katumus ja armo. Taivaallisen isän armollisuus meitä syntisiä ihmisiä kohtaan tiivistyi muistolauseeksi: ”Jumala on armollinen.”


 

Monenlaisia ihmissuhteita

Sunnuntaipäivän alustuksen piti Eero Salin. Aiheena oli Nuori ja kodin ihmissuhteet. Alustaja totesi, että koteja on monenlaisia ja sen vuoksi myös kodin ihmissuhteet voivat olla hyvinkin erilaisia. Perheen sisällä on erilaisia alasysteemejä: lasten väliset, vanhempien ja lasten väliset suhteet ja puolisosuhde. Nämä suhteet muuttuvat iän ja kehityksen myötä.

Alustaja kävi selkeästi läpi nuoruusajan kehitystä. Suhde itseen ja ympäristöön muuttuu ja muutokset aiheuttavat usein epävarmuutta. Nuoruudessa myös suhde vanhempiin muuttuu. Nuori haluaa itsenäisyyttä. Itsenäistyminen kodista ja vanhemmista tapahtuu vähitellen.

– Eksyksissä olo purkautuu usein äksyilynä. Aikuisen tulee näissä tilanteissa säilyttää aikuisuus ja auktoriteetti, ei pidä provosoitua nuoren kiukusta. Asioista on hyvä palata keskustelemaan sitten, kun kiukku on laantunut, Salin puhui.

Empaattisuus vahvistaa myönteistä ilmapiiriä

Kodin ihmissuhteissa tärkeää on, että jokainen voi kokea olevansa hyväksytty. Ilmapiiriin vaikuttaa myönteisesti se, jos ollaan myötätuntoisia, empaattisia ja kiinnostuneita toisista ja tunteita ilmaistaan rakentavasti. Tärkeää on myös se, onko kodissa huumoria, millaiset yhteiset arvot ja käsitykset vallitsevat.

Epäsuotuisasti ilmapiiriin vaikuttavista asioista alustaja mainitsi arvostelun, kriittisen suhtautumisen, ylisuojelun, uhrautumisen, toisen ajatusten ja tunteiden tulkitsemisen sekä toistuvan vetäytymisen.
 
Tukea Raamatusta, läheisiltä ja ammattilaisilta

Ihmissuhteet kodissa ovat vuorovaikutussuhteita. On tärkeää, että uskovaisessa kodissa vuorovaikutukseen kuuluvat puhuminen, kuunteleminen ja anteeksianto.

– Raamatusta löytyy selkeitä elämänohjeita, esimerkiksi Paavalin kirjeissä efesolaisille sekä kolossalaisille.

Alustaja rohkaisi pyytämään apua kodin ihmissuhdevaikeuksiin ystäviltä ja ammattiauttajilta. 
 
Alustuksen jälkeisessä keskustelussa pohdittiin kodin ihmissuhdeverkoston merkitystä. Evankeliumin merkitys kodin ihmissuhteiden ylläpidossa nähtiin hyvin suureksi. Se luo koteihimme turvallisuutta. Yksi puheenvuoron pitäjä totesikin:

– Osaammeko olla kiitollisia turvallisesta kodista?
 
Nuortenpäivistä jäi kokemus, että saimme olla keskeisten, arjessamme näkyvien aiheiden äärellä. Ja tunsin, että Jumala oli kanssamme.


Kuvat: Saara Rimpiläinen, Päivi Myllynen
 

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi