Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Riemuitseva palmusunnuntai vie Jeesuksen kärsimysmatkalle

Uutiset 29.3.2015 06:16 | Päivämies-verkkolehti


Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä sen muistoksi, että Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Kansa tervehti häntä riemuiten palmunoksin. Nämä tapahtumat kuitenkin aloittavat hiljaisen viikon, joka vie kohti Jeesuksen kärsimystä, kuolemaa ja ylösnousemista. P
ohjoisissa maissa pääsiäisen pajunkissat symboloivat palmunoksia. 
Palmusunnuntain tapahtumapaikkana oli Jerusalem, jossa valmistauduttiin edessä olevaan pääsiäiseen. Se oli yksi suurista juutalaisista pyhiinvaellusjuhlista, jota vietettiin Egyptin orjuudesta vapautumisen (exodus) muistoksi. Sadat tuhannet pyhiinvaeltajat tungeksivat tuolloin kaupungissa.
 
Jeesuksen julkinen toiminta oli herättänyt messiaanista innostusta, mikä näkyi, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin: kulkureitille heiteltiin palmunoksia ja Jeesusta tervehdittiin pyhiinvaelluslauluin. Hoosianna-hymni enteili odotuksen täyttymistä. Tämä vihastutti Jeesuksen vastustajia. 

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta: Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin. Jumalanpalveluksissa luetaan aina Filippiläiskirjeen katkelma, joka vie pitkäperjantain tapahtumiin ja kertoo Kristuksen nöyrtymisestä ja alentumisesta: "Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti." (Fil. 2:5-8)

Palmusunnuntain kuninkaalla on "Jumalan muoto" ja oikeus olla "Jumalan vertainen". Kuitenkaan Jeesus ei pidä kiinni oikeuksistaan eikä vallastaan. Hän luopuu omastaan, ottaa orjan muodon, alentaa itsensä, on kuuliainen ristinkuolemaan asti. Miksi hän nöyrtyy ja kätkee valtansa? Hän kärsii ja kuolee sovittaakseen ihmisten synnit ja voittaa kuoleman vapauttaakseen meidät synnin vallasta ja tuodakseen meille elämän.  

Palmusunnuntaina virpojat kulkevat ovelta ovelle ja jatkavat omalla tavallaan 300-luvulla syntynyttä perinnettä. Pajunkissat ovat pohjoisten maiden palmunoksia. Virpominen on pohjimmiltaan pääsiäisen sanoman viemistä naapureille ja siunauksen toivottamista. 

Lähde: evl.fi

Kuva: Marketta Lumijärvi
 

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi