Torstai 17.10.2019
"
Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä. Iäti kestää hänen armonsa. Ps. 136:1

Riemuitseva palmusunnuntai vie Jeesuksen kärsimysmatkalle

Uutiset 29.3.2015 06:16 | Päivämies-verkkolehti


Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä sen muistoksi, että Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Kansa tervehti häntä riemuiten palmunoksin. Nämä tapahtumat kuitenkin aloittavat hiljaisen viikon, joka vie kohti Jeesuksen kärsimystä, kuolemaa ja ylösnousemista. P
ohjoisissa maissa pääsiäisen pajunkissat symboloivat palmunoksia. 
Palmusunnuntain tapahtumapaikkana oli Jerusalem, jossa valmistauduttiin edessä olevaan pääsiäiseen. Se oli yksi suurista juutalaisista pyhiinvaellusjuhlista, jota vietettiin Egyptin orjuudesta vapautumisen (exodus) muistoksi. Sadat tuhannet pyhiinvaeltajat tungeksivat tuolloin kaupungissa.
 
Jeesuksen julkinen toiminta oli herättänyt messiaanista innostusta, mikä näkyi, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin: kulkureitille heiteltiin palmunoksia ja Jeesusta tervehdittiin pyhiinvaelluslauluin. Hoosianna-hymni enteili odotuksen täyttymistä. Tämä vihastutti Jeesuksen vastustajia. 

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta: Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin. Jumalanpalveluksissa luetaan aina Filippiläiskirjeen katkelma, joka vie pitkäperjantain tapahtumiin ja kertoo Kristuksen nöyrtymisestä ja alentumisesta: "Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti." (Fil. 2:5-8)

Palmusunnuntain kuninkaalla on "Jumalan muoto" ja oikeus olla "Jumalan vertainen". Kuitenkaan Jeesus ei pidä kiinni oikeuksistaan eikä vallastaan. Hän luopuu omastaan, ottaa orjan muodon, alentaa itsensä, on kuuliainen ristinkuolemaan asti. Miksi hän nöyrtyy ja kätkee valtansa? Hän kärsii ja kuolee sovittaakseen ihmisten synnit ja voittaa kuoleman vapauttaakseen meidät synnin vallasta ja tuodakseen meille elämän.  

Palmusunnuntaina virpojat kulkevat ovelta ovelle ja jatkavat omalla tavallaan 300-luvulla syntynyttä perinnettä. Pajunkissat ovat pohjoisten maiden palmunoksia. Virpominen on pohjimmiltaan pääsiäisen sanoman viemistä naapureille ja siunauksen toivottamista. 

Lähde: evl.fi

Kuva: Marketta Lumijärvi
 

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi