Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

​Kärsimyksestä pääsiäisen iloon – pääsiäislauluillassa Petäjäveden kirkossa

Uutiset 4.4.2015 06:21 | Päivämies-verkkolehti


Urut alkavat soida juhlallisesti. Ihmiset ovat kokoontuneet laulamaan pääsiäisen ajan virsiä Petäjäveden valoisaan hirsikirkkoon lauantai-iltana 28.3. Kirkko on lähes täynnä. Paikalla on meidän nuorten lisäksi aikuisia, perheitä, vanhuksia ja lapsia. Petäjäveden seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön pappi toivottaa meidät tervetulleiksi.
Voimakas ja vaikuttava laulu kumpuaa kirkossa joka puolelta. Laulan toisten mukana Jeesuksen kärsimyksestä ja kuolemasta kertovia virsiä. Välillä jään vain kuuntelemaan. Ihmiset laulavat keskittyneesti, ja jotkut näyttävät liikuttuneilta. Huomaan, että Jeesuksen kärsimyja ylösnousemuksen sanoma puhuttelee kirkkovieraita henkilökohtaisesti. Virren 63 toisessa säkeistössä lauletaan:

”Kuoleman, synnin orja
vain vihan ansaitsin.
Ristisi tähden kurja
sain armon kuitenkin.”

Laulut johdattavat ihmisen arkea syvemmän, pyhän, äärelle. Ulkona satanut märkä räntä tai työviikon kiire eivät yllä tähän hetkeen.
 
Ohjelmassa vuorottelevat yhteislaulut ja musiikkiesitykset. Kuulemme Kärsimyslaulun huilulla ja uruilla soitettuna. Urkujen tumma ja matala sävel yhdistettynä huilun kirkkaaseen ääneen kuulostaa kauniilta. Musiikissa soivat melankolia ja toivo. Hienosti ja mahtipontisesti kaikuu urkuparvelta myös trumpetin ääni.


Torkin sisarukset, Juho ja Saara, musisoimassa.

 
Kärsimyksestä ja kuolemasta meidät johdatetaan pääsiäisen iloon virren 94 sanoin:

”Riemuitkaa, taivaat, Herrastanne,
puhkea kiitoslauluun, maa!
Te kaikki luodut, Luojastanne
nyt yhteen ääneen iloitkaa.
Voittaja seisoo keskellämme,
valollaan täyttää elämämme.
 
Lopuksi Pentti Saulio pitää iltahartauden. Hän lukee Raamatusta evankelista Johanneksen kuvauksen Jeesuksen voitelusta. Raamatunkohdassa näkyy kahdenlainen suhtautuminen Kristukseen ja Jumalan seurakuntaan: Marian sydän huokui rakkautta, mutta Juudaksen sydän oli kääntynyt pois Kristuksesta.

– Saakoon kärsivän Kristuksen rakkaus lämmittää sydämiämme ja virvoittaa uskoamme, Saulio toivoo.
 
Teksti: Ruut Majuri  
Kuvat: Juho Tuomisto

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi