Tiistai 22.10.2019
"
"Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi." 5 Moos. 6:4-5

LLC:n pääsihteeri: Uusien seurakuntien syntyminen ilahduttaa

Uutiset 12.4.2015 06:17 | Päivämies-verkkolehti


Laestadian Lutheran Church (LLC) on vanhoillislestadiolaisten sisarjärjestö Yhdysvalloissa. Järjestön pääsihteerinä on vajaat kuusi vuotta toiminut Randy Herrala (kuvassa vas.). Hän jää eläkkeelle elokuussa, jolloin pääsihteerin tehtävissä aloittaa Eric Jurmu (oik.).
LLC:n toiminta on jakaantunut neljään työalaan, jotka ovat kirkollinen työ, lähetystyö, kristillinen kasvatus ja julkaisutyö.
 
– Amerikassa ei ole kansankirkkoa niin kuin Suomessa, joten meillä on oma kirkko. Eli kirkollinen työ sisältää muun muassa kirkollisten toimitusten ja seurojen järjestämistä. Tärkeintä kaikessa työssämme on Jumalan sanan julistaminen, Randy Herrala, 62, kertoo.
 
Työntekijöitä LLC:llä on kymmenen ja lisäksi on kolme pastoria, joiden työpanos jaetaan paikallisseurakuntien kanssa. 
 
– Järjestömme toiminta rahoitetaan pääosin seurakuntien jäsenmaksuilla. Myös julkaisut ja isot seurat tuovat tuloja, Herrala sanoo.

Lähetystyötä ja humanitaarista apua
 
LLC tekee lähetystyötä muun muassa Togossa ja Ecuadorissa, jossa ihmisillä on myös aineellisen avun tarvetta.
 
– Emme rahoita humanitaarista työtä organisaationa. LLC:n johtokunta on perustanut LLC:n Humanitaarisen Avun Toimikunnan (LLC HAC) ja valinnut jäsenet siihen.

– Lähetystyön rahoittaminen ja hädässä olevien ihmisten taloudellinen auttaminen pidetään täysin toisistaan erillisinä osa-alueina.Tämä apu rahoitetaan täysin ihmisten lahjoitusten avulla. Humanitaarisen Avun Toimikunta hallinnoi itsenäisesti tuen jakamista, Herrala toteaa. 

Kussakin kohdemaassa on omat humanitaarisen avun työryhmät, joiden kanssa ja kautta LLC HAC työskentelee. Ihmiset voivat pyytää apua työryhmältä, joka arvioi hakemuksia ja tekee päätökset tiettyjen kriteerien pohjalta.
 
– Humanitäärinen tuki voi olla esimerkiksi terveydenhoidon tai koulunkäynnin rahoittamista, Herrala sanoo.

Monia myönteisiä muutoksia
 
Hän kertoo, että LLC:n toiminnassa on tapahtunut monia myönteisiä muutoksia viime vuosina. On syntynyt muun muassa useita uusia seurakuntia.
 
– Tuo tulevaisuudenuskoa ja toivoa, kun nuoret ihmiset haluavat uskoa. Uusien seurakuntien syntyminen ja kasvaminen on ilahduttanut. Uusia puhujiakin on asettettu. Alaskassa ei ollut aiemmin yhtään puhujaa, nyt heitä on siellä kaksi.

LLC:n verkkosivut uusittiin vuonna 2010.
 
–  Verkkosivusto on ollut tosi tärkeä työkalu, melkein kuin olisi saatu uusi työntekijä taloon. Sivuja käytetään koko ajan enemmän. Siellä kerromme uskostamme. Sivut palvelevat tiedottamista, sieltä löytyy tietoa paikallisseurakunnistamme ja isoista seuroista. Internet-seuroja lähetetään verkkosivuston kautta, ja saarnoja voi kuunnella myös saarna-arkistosta. LLC:n sivuilta voi ostaa myös julkaisujamme, Herrala kertoo.

Lähivuosiksi on suunnitteilla myös leirikeskushankkeita.
 
– Stony Laken leirikeskukseen suunnitellaan uuden päärakennuksen rakentamista, mikä kaksinkertaistaisi leirikeskuksen tilat. Myös vanhoja rakennuksia on tarkoitus korjata siellä. Kahdelle muullekin alueelle, länsirannikolle ja Kanadaan, ollaan suunnittelemassa ja etsimässä leirikeskuksia.

Ihmisläheisyys mieluista pääsihteerin työssä
 
Pääsihteeri johtaa LLC:n työtä ja vastaa eri työalojen toiminnasta.
 
– Osallistun suurten seurojen suunnittelutyöhön järjestelyvastuussa olevien seurakuntien kanssa. Tuen johtokunnan työtä ja valmistelen kokouksia, Herrala sanoo.

Erityisen mieluisana hän on kokenut työnsä ihmisläheisyyden.
 
– Työkuorma ja monenlaisten päätösten tekeminen on ollut raskastakin, mutta olen iloinnut siitä, että olen saanut palvella uskonystäviä ja oppia tuntemaan ihmisiä eri puolilta maailmaa. Koen suurta kiitollisuutta siitä, että monet rukoilevat tämän työn puolesta.
 
Herrala odottaakin eläkkeelle jäämistä hieman ristiriitaisissa tunnelmissa.
 
– Toisaalta odotan aikaa, jolloin ei ole tiukkoja aikatauluja ja on aikaa omille mielenkiinnon kohteille ja harrastuksille. Toisaalta tulen varmasti kaipaamaan tätä tiivistä yhteyttä kristillisyyden työhön. Jatkan kuitenkin muun muassa LLC:n johtokunnan jäsenenä.

Sukujuuria Suomessa
 
Herrala kertoo syntyneensä Pohjois-Dakotassa, lähellä Kanadan rajaa. Sukujuuria hänellä on myös Suomessa.
 
– Isänisäni oli Otto Herrala, joka oli kotoisin Oulaisista. Hän muutti Amerikkaan vuonna 1900.
 
Herralan perhe asuu Minnesotassa, Montisellossa.
 
– Minulla ja vaimollani Noellalla on 13 lasta. Nuorin lapsemme tulee ensi vuonna Suomeen opistoon. Hän on meidän perheen kuudes opistolainen.
 
Papin työstä pääsihteeriksi
 
Eric Jurmu, 56, aloittaa elokuussa LLC:n pääsihteerinä. Hän työskentelee tällä hetkellä pastorina Phoenixin ja Prescottin seurakunnissa.
 
– Nautin papin työstä, ja siksi on vähän ristiriitaisia tuntemisia, kun ajattelen siirtymistä pääsihteerin työhön. Papin työssä saa olla lähellä ihmisiä, tekemisissä ihmisten kanssa. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla uutta työtä. Kiinnostavaa on päästä palvelemaan kaikkia LLC:n seurakuntia, kun aiemmin työskentelin yhdessä seurakunnassa. Haluaisin olla sellainen pääsihteeri, jota on helppo lähestyä, hän kertoo.
 
Jurmut asuvat nyt Arizonan Phoenixissa, mutta muuttavat Ericin uuden työn vuoksi kesällä Minneapoliksen alueelle Minnesotaan.
 
– Meillä on vaimoni Maggien kanssa 16 lasta, joista 11 on naimisissa. Kaksi lasta on vielä kotona.

Työtä tehdään yhdessä
 
Eric Jurmu ja Randy Herrala vierailivat maaliskuussa kahden muun LLC:n edustajan kanssa Suomessa. He kokoustivat myös SRK:n ja SFC:n edustajien kanssa. Jurmu ja Herrala kokivat vierailun tärkeäksi itselleen.
 
– Oli suuri ilonaihe vierailla Suomessa. Sain kokea täällä saman yksimielisyyden ja rakkauden hengen kuin kotona. Oli erittäin tärkeää saada jakaa sekä hengellisiä että käytännön asioita, Jurmu kertoo.
 
Hän pohtii, että kristillisyytemme työtä tehdään yhä enemmän yhdessä.
 
– Organisaatiot eivät lopulta ole tärkeitä, ne ovat vain tukemassa tätä työtä. Englantia käytetään paljon eri puolilla maailmaa, mikä on avannut uusia mahdollisuuksia yhteistyölle. On tärkeää, että muistetaan toisiamme rukouksin, Jurmu toivoo.

Kuva: Elisa Raappana

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi