Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

LLC:n pääsihteeri: Uusien seurakuntien syntyminen ilahduttaa

Uutiset 12.4.2015 06:17 | Päivämies-verkkolehti


Laestadian Lutheran Church (LLC) on vanhoillislestadiolaisten sisarjärjestö Yhdysvalloissa. Järjestön pääsihteerinä on vajaat kuusi vuotta toiminut Randy Herrala (kuvassa vas.). Hän jää eläkkeelle elokuussa, jolloin pääsihteerin tehtävissä aloittaa Eric Jurmu (oik.).
LLC:n toiminta on jakaantunut neljään työalaan, jotka ovat kirkollinen työ, lähetystyö, kristillinen kasvatus ja julkaisutyö.
 
– Amerikassa ei ole kansankirkkoa niin kuin Suomessa, joten meillä on oma kirkko. Eli kirkollinen työ sisältää muun muassa kirkollisten toimitusten ja seurojen järjestämistä. Tärkeintä kaikessa työssämme on Jumalan sanan julistaminen, Randy Herrala, 62, kertoo.
 
Työntekijöitä LLC:llä on kymmenen ja lisäksi on kolme pastoria, joiden työpanos jaetaan paikallisseurakuntien kanssa. 
 
– Järjestömme toiminta rahoitetaan pääosin seurakuntien jäsenmaksuilla. Myös julkaisut ja isot seurat tuovat tuloja, Herrala sanoo.

Lähetystyötä ja humanitaarista apua
 
LLC tekee lähetystyötä muun muassa Togossa ja Ecuadorissa, jossa ihmisillä on myös aineellisen avun tarvetta.
 
– Emme rahoita humanitaarista työtä organisaationa. LLC:n johtokunta on perustanut LLC:n Humanitaarisen Avun Toimikunnan (LLC HAC) ja valinnut jäsenet siihen.

– Lähetystyön rahoittaminen ja hädässä olevien ihmisten taloudellinen auttaminen pidetään täysin toisistaan erillisinä osa-alueina.Tämä apu rahoitetaan täysin ihmisten lahjoitusten avulla. Humanitaarisen Avun Toimikunta hallinnoi itsenäisesti tuen jakamista, Herrala toteaa. 

Kussakin kohdemaassa on omat humanitaarisen avun työryhmät, joiden kanssa ja kautta LLC HAC työskentelee. Ihmiset voivat pyytää apua työryhmältä, joka arvioi hakemuksia ja tekee päätökset tiettyjen kriteerien pohjalta.
 
– Humanitäärinen tuki voi olla esimerkiksi terveydenhoidon tai koulunkäynnin rahoittamista, Herrala sanoo.

Monia myönteisiä muutoksia
 
Hän kertoo, että LLC:n toiminnassa on tapahtunut monia myönteisiä muutoksia viime vuosina. On syntynyt muun muassa useita uusia seurakuntia.
 
– Tuo tulevaisuudenuskoa ja toivoa, kun nuoret ihmiset haluavat uskoa. Uusien seurakuntien syntyminen ja kasvaminen on ilahduttanut. Uusia puhujiakin on asettettu. Alaskassa ei ollut aiemmin yhtään puhujaa, nyt heitä on siellä kaksi.

LLC:n verkkosivut uusittiin vuonna 2010.
 
–  Verkkosivusto on ollut tosi tärkeä työkalu, melkein kuin olisi saatu uusi työntekijä taloon. Sivuja käytetään koko ajan enemmän. Siellä kerromme uskostamme. Sivut palvelevat tiedottamista, sieltä löytyy tietoa paikallisseurakunnistamme ja isoista seuroista. Internet-seuroja lähetetään verkkosivuston kautta, ja saarnoja voi kuunnella myös saarna-arkistosta. LLC:n sivuilta voi ostaa myös julkaisujamme, Herrala kertoo.

Lähivuosiksi on suunnitteilla myös leirikeskushankkeita.
 
– Stony Laken leirikeskukseen suunnitellaan uuden päärakennuksen rakentamista, mikä kaksinkertaistaisi leirikeskuksen tilat. Myös vanhoja rakennuksia on tarkoitus korjata siellä. Kahdelle muullekin alueelle, länsirannikolle ja Kanadaan, ollaan suunnittelemassa ja etsimässä leirikeskuksia.

Ihmisläheisyys mieluista pääsihteerin työssä
 
Pääsihteeri johtaa LLC:n työtä ja vastaa eri työalojen toiminnasta.
 
– Osallistun suurten seurojen suunnittelutyöhön järjestelyvastuussa olevien seurakuntien kanssa. Tuen johtokunnan työtä ja valmistelen kokouksia, Herrala sanoo.

Erityisen mieluisana hän on kokenut työnsä ihmisläheisyyden.
 
– Työkuorma ja monenlaisten päätösten tekeminen on ollut raskastakin, mutta olen iloinnut siitä, että olen saanut palvella uskonystäviä ja oppia tuntemaan ihmisiä eri puolilta maailmaa. Koen suurta kiitollisuutta siitä, että monet rukoilevat tämän työn puolesta.
 
Herrala odottaakin eläkkeelle jäämistä hieman ristiriitaisissa tunnelmissa.
 
– Toisaalta odotan aikaa, jolloin ei ole tiukkoja aikatauluja ja on aikaa omille mielenkiinnon kohteille ja harrastuksille. Toisaalta tulen varmasti kaipaamaan tätä tiivistä yhteyttä kristillisyyden työhön. Jatkan kuitenkin muun muassa LLC:n johtokunnan jäsenenä.

Sukujuuria Suomessa
 
Herrala kertoo syntyneensä Pohjois-Dakotassa, lähellä Kanadan rajaa. Sukujuuria hänellä on myös Suomessa.
 
– Isänisäni oli Otto Herrala, joka oli kotoisin Oulaisista. Hän muutti Amerikkaan vuonna 1900.
 
Herralan perhe asuu Minnesotassa, Montisellossa.
 
– Minulla ja vaimollani Noellalla on 13 lasta. Nuorin lapsemme tulee ensi vuonna Suomeen opistoon. Hän on meidän perheen kuudes opistolainen.
 
Papin työstä pääsihteeriksi
 
Eric Jurmu, 56, aloittaa elokuussa LLC:n pääsihteerinä. Hän työskentelee tällä hetkellä pastorina Phoenixin ja Prescottin seurakunnissa.
 
– Nautin papin työstä, ja siksi on vähän ristiriitaisia tuntemisia, kun ajattelen siirtymistä pääsihteerin työhön. Papin työssä saa olla lähellä ihmisiä, tekemisissä ihmisten kanssa. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla uutta työtä. Kiinnostavaa on päästä palvelemaan kaikkia LLC:n seurakuntia, kun aiemmin työskentelin yhdessä seurakunnassa. Haluaisin olla sellainen pääsihteeri, jota on helppo lähestyä, hän kertoo.
 
Jurmut asuvat nyt Arizonan Phoenixissa, mutta muuttavat Ericin uuden työn vuoksi kesällä Minneapoliksen alueelle Minnesotaan.
 
– Meillä on vaimoni Maggien kanssa 16 lasta, joista 11 on naimisissa. Kaksi lasta on vielä kotona.

Työtä tehdään yhdessä
 
Eric Jurmu ja Randy Herrala vierailivat maaliskuussa kahden muun LLC:n edustajan kanssa Suomessa. He kokoustivat myös SRK:n ja SFC:n edustajien kanssa. Jurmu ja Herrala kokivat vierailun tärkeäksi itselleen.
 
– Oli suuri ilonaihe vierailla Suomessa. Sain kokea täällä saman yksimielisyyden ja rakkauden hengen kuin kotona. Oli erittäin tärkeää saada jakaa sekä hengellisiä että käytännön asioita, Jurmu kertoo.
 
Hän pohtii, että kristillisyytemme työtä tehdään yhä enemmän yhdessä.
 
– Organisaatiot eivät lopulta ole tärkeitä, ne ovat vain tukemassa tätä työtä. Englantia käytetään paljon eri puolilla maailmaa, mikä on avannut uusia mahdollisuuksia yhteistyölle. On tärkeää, että muistetaan toisiamme rukouksin, Jurmu toivoo.

Kuva: Elisa Raappana

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi