Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

Pääsiäisaamu on tullut, kuolema on voitettu

Uutiset 5.4.2015 08:26 | päivitetty 4.6.2015 16:03 | Päivämies-verkkolehti


Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemisen juhla. Jeesuksen hauta on tyhjä. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja murtanut näin haudan ja kuoleman kahleet. Pelastus on tullut Jeesukseen uskovien osaksi. ​
Pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla. Juhlan ja ilon aiheena on Kristuksen ylösnousemus. Kristus nousi kuolleista ja voitti synnin ja kuoleman vallan. Tämä on kristinuskon ydin.

Pääsiäinen on vanhin tunnettu kristillinen juhla. Sitä vietettiin jo 100-luvulla. Seurakunta valvoi jumalanpalveluksessa koko pääsiäisyön. Kristuksen toisen tulemisen odotettiin tapahtuvan pääsiäisyönä, samalla tavalla kuin Jumala vapautti Israelin kansan Egyptin orjuudesta pääsiäisyönä.

Maanantaina, toisena pääsiäispäivänä, jumalanpalveluksissa muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä.

Jumalanpalveluksissa korostuu ilo ja valo

Monissa seurakunnissa pidetään lauantain vaihtuessa sunnuntaiksi pääsiäisyön messu. Tuolloin kirkon kuoriin tuodaan suuri pääsiäiskynttilä, jota sytytettäessä lausutaan: Jeesus Kristus on maailman valo.

Pääsiäisenä liturginen väri vaihtuu mustasta valkoiseen; ilon, puhtauden ja riemun väriin. Pääsiäisyönä ja pääsiäispäivänä alttarilla on keltanarsisseja tai valkoisia liljoja. Alttarilla on kuusi kynttilää suuren Kristus-juhlan merkkinä. Kirkonkellot ja urut soivat jälleen.

Mitä sana pääsiäinen merkitsee?

Sana pääsiäinen tulee siitä, että silloin päästään eroon pitkästä paastosta, johon laskeuduttiin jo laskiaisena, seitsemän viikkoa aiemmin. Toisaalta sana liittyy juutalaisten pääsiäiseen, jolloin juhlitaan israelilaisten pääsyä pois Egyptin orjuudesta.

Pääsiäinen on hepreaksi pesah. Sana muistuttaa verbiä pasah, ’mennä ohi’. Israelilaisten ensimmäisenä pääsiäisenä Egyptissä Herra kulki niiden talojen ohi, joiden ovenpieleen oli sivelty merkki pääsiäislampaan verellä. Näin israelilaiset pelastuivat kuolemalta.

Perinteiden symboliikkaa

Suomalaisten pääsiäisen viettoon kuuluvat myös pääsiäismunat, jotka symboloivat iankaikkista elämää. Uuden elämän vertauskuvia ovat myös pääsiäistiput. Ruokaperinteeseemme kuuluva mämmi vastaa taas israelilaisten pääsiäisateriaan kuulunutta happamatonta leipää. 

Kuva: Jarmo Määttä

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi