Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Meidän on tässä hyvä olla – opiskeluvuodet ovat täyttä elämää

Uutiset 16.4.2015 06:48 | Päivämies-verkkolehti


Pohdin kuuden muun kuopiolaisopiskelijan kanssa uskovaisen opiskelijan elämää. Totesimme, että opiskeluvuodet eivät ole vain välivaihe, vaan itsessään täyttä elämää: merkityksellistä ja turhauttavaa kaurapuuroarkea, ristiriitoja ja unelmia – ja samalla arvojen ja tavoitteiden rakentumisen aikaa.
Huomasimme myös, että nuorelle aikuisuudelle on yhtä monta tarinaa kuin kokijaa. Paljon on silti yhteistäkin.

Avautuu nyt oma tie

Alavalintakysymys on ollut meille samalla kysymys itsestämme. Mikä minulle on merkityksellistä? Millaisia lahjoja olen saanut käytettäväkseni?

– Esimerkiksi luovuutta tai tunneälyä voi olla vaikeampi nähdä lahjoina, jos ne eivät näy paperilla numeroina ja suorituksina, Juho J. miettii.

Koska identiteettikysymys on elämänmittainen, matkalle peruskoulusta työelämään saattaa mahtua hukkamutkien tuntua. Koulutusyhteiskunnassamme on nykyisellä lainsäädännöllä onneksi vielä varaa hapuilulle.

– Minulla on kokemusta siitä, että hakee useasti, eikä pääse. Joka kerta on uudestaan tyhjän päällä, kun mikään koulu ei alakaan syksyllä, kertoo Tuulia.

Olemme kokeneet, että pettymyksen äärellä ei jaksa tajuta tarkoituksia. Ja silti elämänkoulu on saattanut olla opettavaisimmillaan juuri vaihtuvien kaupunkien ja maisemien vuosina, joina ajattelun kehittymistä ei ole voinut mitata opintopisteissä.Uskoon, työhön me rakennumme

Jotkut suomalaisen kulttuurimme arvot saattavat näyttäytyä nuorelle armottominakin. Juho A. nostaa esimerkiksi ajatusmallin, jonka mukaan jokainen on oman onnensa seppä.

– Voi alkaa uskoa, että menestys olisi omaa ansiota, hän miettii.

Toisaalta useampi meistä tunnistaa itsessään historiastamme kumpuavan suoritusmentaliteetin. Annukka kokee joutuneensa lukiossa uupumisen jälkeen oppimaan kantapään kautta suhtautumaan itseensä uudella armollisuudella.

– Minulle on saavutus, että ammattikorkeakoulun todistuksessani on peräti pari ykköstä. Välillä on täytynyt laittaa oma jaksaminen etusijalle, hän korostaa.

Pohdimme, että suhteessa työhön ja rahaan olisi hyvä säilyttää elämänläheisyys, jolloin tärkein motiivi saisi olla toimeen tuleminen. 

– Kiitollisuus nousee, kun haluaa nähdä kaikessa suuremman sallimuksen. Toisaalta onnihan on tyytyväisyyttä. Sen näkökulman valitsemalla jokainen voi olla terveesti onnensa seppä, Annukka sanoo.

Auta aikaa löytämään

Olemme kokeneet, että opiskelijan arki voi tuntua koulutehtävien, kesätyöhaun ja ihmissuhdepohdintojen kanssa estejuoksulta. Arjen perusasioista huolehtiminen saattaa jäädä taka-alalle: yöt lyhyiksi ja ruoka hotkaistuksi. Opiskeluvuosina olemme onneksi vastuussa lähinnä itsestämme, joten arjen rytmiä saa vielä huoletta harjoitella.

Välillä on hyvä antaa aikaa ihmisten kohtaamiselle. Opiskeluvuodethan ovat paitsi asiantuntijuuden hankkimista, myös kestävien ihmissuhteiden solmimisen aikaa.

– Työelämäänkin kaivataan nykyään persoonaa ja yhteistyötaitoja. Ja jos ne taidot eivät kehity iltakylässä, niin missä sitten? miettii Tuulia.

Vastapainoksi voi sitten tarvita ihmisvapaita iltoja; on taito osata jäädä kämpille järjestelemään ajatuksiaan.

Keskellemme luo arvostusta

Vanhoillislestadiolainen nuorisokulttuuri on valtavan sosiaalista. Se voi olla paitsi antoisaa, myös uuvuttavaa – jopa kivuliasta, jos kokee tiiviiden piirien keskellä irrallisuutta. Silloin rauhanyhdistyksellä käymisestäkin voi tulla raskasta.

Koemme, että omaa yksinäisyyskokemusta vasten arjen ihmissuhteet näyttäyvät erityisenä kiitollisuuden aiheena. Silloin on ehkä helpompi ojentaa kättä sosiaalisten lähestymisesteiden ylikin. Luotettava saattomies on jokaisen perustarve.

– Ajattelen, että kavereita voi saada liikkeelle lähtemällä ja aktiivisuudella, mutta läheinen ystävyys annetaan lahjana, Annukka sanoittaa.Mietitään yhdessä

Nuorten ajanviettotavoista heijastuu terve ilmapiiri: Jos ry:llä ei ole viikonloppuiltana seuroja, ensimmäinen kysymys on, kuka pitää nettiseurat. Vasta sen jälkeen mietitään muuta tekemistä. 

Usein iltakylät ajautuvat keskustelupainotteisiksi. Emmille tärkeää on ollut huomata, että kaikenlaisista asioista ja ilmiöistä voi puhua avoimesti.

– Tuntuu turvalliselta huomata, että muutkin miettivät samoja asioita, hän sanoo.

Ristiriitoja vähentää, kun ajankohtaisia asioita puntaroidaan yhdessä. 

Suuren maailman keskellä on paikkamme selkeä

Tiedostamme, että vaikka elämme valtakulttuurista poikkeavan taustayhteisön keskellä, emme ole muusta yhteiskunnasta irrallisia. Se vaikuttaa meihin ja me siihen.

– Kyllä isot jutut maailmalla heilauttavat tätä meidänkin kuplaa. Esimerkiksi jos koko yhteiskunta menee liberaalimpaan suuntaan, se vaikuttaa arkisiin asenteisiimme, vaikka uskon perusta ei muutu, Juho A. sanoo.

Koemme kuitenkin, että usko näyttäytyy uskovaisen nuoren elämässä aallonmurtajana. Sitä vasten uskallamme rakentaa unelmia tulevastakin.


JUTUSSA HAASTATELTUJEN NUORTEN ELÄMÄNTILANNE PÄHKINÄNKUORESSA

- Arjen polttoaineet: uni, ruoka, liikunta, ystävyys, evankeliumi
- Viikon rytmittäjät: lukujärjestys, seurat ja harrastukset
- Pieniä kysymyksiä: Kenellä on kylä? Ehtisinkö tiistaisählyyn? Selviänkö huomisesta tentistä?
- Ajankohtaisia kysymyksiä: Ketä äänestän eduskuntavaaleissa? Saanko kesätöitä?
- Suuria kysymyksiä: Kuka olen? Mihin kuulun? Siunaako Luoja minulle elämänkumppanin? Jaksanko uskoa?

Teksti ja kuvat: L.L.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi