JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Hyvän mielen lastenkirjassa näkyy arjen lähimmäisen­rakkaus

Uutiset
23.9.2022 11.50

Juttua muokattu:

23.9. 11:44
2022092311445920220923115000

An­ne Hon­ko­nen

Ou­lu

Tors­tai­na 22. syys­kuu­ta jul­kis­tet­tiin Ou­lus­sa SRK:n toi­mis­tol­la Kaa­ri­na Lu­kan kir­joit­ta­ma kir­ja Lii­nu ja ker­ros­ta­lon ou­to vies­ti.

Pie­ni­muo­toi­ses­sa jul­kis­ta­mis­ti­lai­suu­des­sa kir­jan jul­kis­ti kus­tan­nus­pääl­lik­kö Ari-Pek­ka Pa­lo­la. Pu­hees­saan hän ker­toi, et­tä Luk­ka osal­lis­tui tä­män kir­jan kä­si­kir­joi­tuk­sel­la vuon­na 2019 SRK:n jär­jes­tä­mään las­ten- ja nuor­ten­kir­jo­jen kir­joi­tus­kil­pai­luun. Kaa­ri­na Lu­kan kä­si­kir­joi­tus sai kil­pai­lus­sa tun­nus­tus­pal­kin­non. Kir­ja on suun­nat­tu ala­kou­lui­käi­sil­le.

”Läm­min­hen­kis­tä eri­lai­suu­den koh­taa­mis­ta”

Pa­lo­la ker­toi pal­kin­to­lau­ta­kun­nan luon­neh­ti­neen Lu­kan kä­si­kir­joi­tus­ta: ”Kä­si­kir­joi­tuk­ses­sa ope­te­taan läm­min­hen­ki­ses­ti eri­lai­suu­den koh­taa­mis­ta, ar­jes­sa nä­ky­vää lä­him­mäi­sen­rak­kaut­ta ja su­vait­se­vai­suut­ta.” Lau­ta­kun­ta oli to­den­nut Lii­nus­sa ka­ve­rei­neen ole­van vii­sik­ko­hen­keä, sa­lai­seen seik­kai­luun heit­täy­ty­vää maa­il­man­pa­ran­ta­jaa, mikä nä­kyy ke­ni­a­lais­per­heen ym­pä­ril­le keh­key­ty­vän ar­voi­tuk­sen sel­vit­tä­mi­ses­sä.

Kir­jan ku­vi­tuk­sen on teh­nyt Ii­ris Luuk­ko­nen. Ky­sees­sä oli hä­nen en­sim­mäi­nen kir­jan­ku­vi­tusp­ro­jek­tin­sa. Pa­lo­la ke­hui pu­hees­saan ku­vi­tus­ta raik­kaak­si ja las­ten­kir­jaan hy­vin so­pi­vak­si. Hän suo­sit­te­li kir­jaa kai­kil­le lap­sil­le es­ka­ri-ikäi­sis­tä 10-vuo­ti­ai­siin.

– Ly­hyis­tä lu­vuis­ta koos­tu­va teks­ti on help­po­lu­kuis­ta. Se so­vel­tuu hy­vin myös ää­neen lu­et­ta­vak­si, Pa­lo­la ker­toi.

Teks­ti tie­to­ko­neen kät­köis­tä kir­jak­si

Luk­ka ker­toi jul­kis­ta­mis­ti­lai­suu­des­sa kir­jan syn­ty­his­to­ri­as­ta ja kir­joi­tusp­ro­ses­sis­ta.

– Kun jäin eläk­keel­le, pro­ses­soin lap­suut­ta­ni ja työ­e­lä­mää­ni. Syn­tyi mo­nen­lai­sia Lii­nu-jut­tu­ja. Täs­tä tuli isom­pi ko­ko­nai­suus. Se oli jos­sain pii­los­sa, tie­to­ko­neen kät­köis­sä. Tuli tämä kir­joi­tus­kil­pai­lu ja löy­sin tä­män teks­tin mel­kein va­hin­gos­sa. Tein pie­niä muu­tok­sia sii­hen en­nen lä­het­tä­mis­tä.

Lu­kan mie­leen jäi miel­lyt­tä­vä yh­teis­työ kus­tan­nus­toi­mit­ta­jan kans­sa. Lu­ku­ryh­mäs­tä hän oli saa­nut vink­ke­jä hen­ki­lö­ku­vauk­siin.

Sel­keä juo­ni ko­ko­aa mo­nia tee­mo­ja

Kir­jas­sa on mo­nia tee­mo­ja, muun mu­as­sa ou­don vies­tin sa­la­pe­räi­syys ja jän­ni­tys, ikä­vä sai­raa­las­sa ole­vaa äi­tiä, kou­lun al­ka­mi­nen, ys­tä­vyys ja tur­val­li­nen ar­ki. Pal­jon on asi­oi­ta seit­se­män­vuo­ti­aan elä­mäs­sä, mut­ta hä­nen ei niis­tä tar­vit­se kan­taa huol­ta. Tie­tyn­lai­nen huo­let­to­muus lei­maa­kin kir­jan ker­ron­taa alus­ta lop­puun saak­ka – ilo­ja­kin seit­sen­vuo­ti­aan elä­mäs­sä on niin pal­jon! ”Mi­nul­la me­nee aja­tuk­set ihan se­kai­sin, kun ta­pah­tuu mo­nen­lais­ta”, tuu­mii Lii­nu kir­jan lop­pu­puo­lel­la, kun äi­ti lo­pul­ta on pääs­syt ko­tiin vau­van kans­sa.

Luk­ka ker­toi ta­jun­neen­sa vas­ta jäl­ki­kä­teen, kuin­ka pal­jon kir­jas­sa on tee­mo­ja. Ne oli­vat tul­leet luon­nos­taan.

– Se joh­tuu var­maan työ­ko­ke­muk­ses­ta­ni, jos­sa näin, mi­ten eri­lai­sia op­pi­lai­ta on, mi­ten eri­lai­sis­ta ko­deis­ta, luo­ka­no­pet­ta­ja­na työs­ken­nel­lyt kir­jai­li­ja ker­too.

– On tär­ke­ää op­pia ym­mär­tä­mään toi­sen­lai­sia ih­mi­siä, Luk­ka tii­vis­tää.

Kir­jas­sa us­ko­na­si­at kul­ke­vat mu­ka­na koh­de­ryh­män ikä­kau­del­le so­pi­val­la ta­val­la.

Rai­kas, yk­si­tyis­koh­tai­nen ku­vi­tus

Luk­ka pai­not­ti, et­tä kir­ja ei ko­ko­naan ole hä­nen tuo­tos­taan – myös ku­vat ovat mer­kit­tä­vä osa sitä.

– Ku­vi­tus on kau­nis. Olen ty­kän­nyt sii­tä alus­ta pi­tä­en.

Kir­jan ku­vit­ta­ja Ii­ris Luuk­ko­nen ker­toi, et­tä ku­vit­ta­misp­ro­jek­ti oli iha­na ko­ke­mus.

– Opin pal­jon it­ses­tä­ni ja löy­sin roh­keut­ta ta­voi­tel­la omia unel­mia, Luuk­ko­nen ku­vai­li. Hän oli pi­tä­nyt teks­tis­tä ja Lii­nus­ta heti en­sim­mäi­ses­tä lu­vus­ta läh­tien.

Ku­vi­tus on vä­ri­käs­tä ja pai­koi­tel­len esi­mer­kik­si teks­tii­lien kuo­seis­sa hy­vin yk­si­tyis­koh­tais­ta, mikä ker­to­nee Luuk­ko­sen taus­tas­ta pait­si graa­fi­se­na suun­nit­te­li­ja­na myös vaa­te­tu­sa­lan am­mat­ti­lai­se­na.

Kir­jan jul­kis­ta­mi­sen myö­tä yk­si Luuk­ko­sen unel­ma to­teu­tui:

– Olen lap­ses­ta as­ti haa­veil­lut, et­tä kyl­lä mi­nus­ta tu­lee las­ten­kir­jan ku­vit­ta­ja, hän ker­too.

– Ei sitä us­ko­nut, et­tä on ku­vit­ta­nut kir­jan, en­nen kuin näki tä­män, Luuk­ko­nen hy­myi­li.

Täl­le kir­jal­le on paik­kan­sa

Jul­kis­ta­mis­ti­lai­suu­den va­paas­sa kes­kus­te­lus­sa poh­dit­tiin, et­tä kir­jan ko­ko­nai­suus upon­nee lap­siin: juo­ni on sel­keä, kir­jan ker­ron­ta on hy­vän­tuu­lis­ta ja kai­ken kruu­naa sel­keä ku­vi­tus.

Kir­jan lu­ku­ryh­mäs­sä pu­heen­joh­ta­ja­na toi­mi­nut Kirs­ti Nurk­ka­la to­te­si, et­tä kasa pa­pe­ria on muut­tu­nut vie­hät­tä­väk­si ko­ko­nai­suu­dek­si.

– Teks­ti tun­tui heti pa­la­sel­ta, jol­le on paik­ka ole­mas­sa. Sitä tar­vi­taan.

29.3.2024

Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Viikon kysymys