JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Jumala varjelee yksinäisyydessäkin

Uutiset
4.3.2021 12.55

Juttua muokattu:

4.3. 12:53
2021030412532020210304125500
Jumalanpalveluksessa esirukouksen luki Heikki Mäkinen.

Jumalanpalveluksessa esirukouksen luki Heikki Mäkinen.

Mauri Penninkangas

Jumalanpalveluksessa esirukouksen luki Heikki Mäkinen.

Jumalanpalveluksessa esirukouksen luki Heikki Mäkinen.

Mauri Penninkangas

Kaa­ri­na Höy­kin­pu­ro

Ala­jär­ven tal­vi­päi­vil­lä to­det­tiin, et­tä us­ko­vai­set ovat en­nen­kin ko­ke­neet yk­si­näi­syyt­tä. Myös Ab­ra­ham ja Joo­sef jou­tui­vat eroon omas­ta maas­taan, ja säi­lyi­vät us­ko­mas­sa.

Ala­jär­ven Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen tal­vi­päi­vät jär­jes­tet­tiin pe­rin­tei­ses­ti hel­mi­kuun toi­sek­si vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na. Seu­rois­sa pu­hui­vat Ari Mik­ko­la ja Mar­ko Nis­ka­nen. Ju­ma­lan­pal­ve­luk­ses­sa saar­na­si Os­mo Lep­pä­nen. Ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ten vuok­si pu­heet vä­li­tet­tiin ne­tin kaut­ta.

Mik­ko­la pu­hui lau­an­tai-il­ta­na Mat­teuk­sen evan­ke­liu­min (21:18–22) joh­dol­la ta­pah­tu­mas­ta, jos­sa Jee­sus ki­ro­aa vii­ku­na­puun. Ope­tus­las­ten ih­me­tel­les­sä puun kui­vu­mis­ta Jee­sus sa­noi: ”Jos teil­lä oli­si us­koa, te voi­sit­te sa­noa vuo­rel­le, et­tä siir­ry ja se siir­tyi­si. Mitä ta­han­sa te us­kos­sa ru­koi­let­te, sen te saat­te.”

– Ju­ma­la tie­tää pyyn­töm­me jo en­nen kuin ru­koi­lem­me. Vaik­ka em­me voi nyt ko­koon­tua, Jee­sus on lu­van­nut ol­la kans­sam­me maa­il­man lop­puun as­ti. On tär­kein­tä, et­tä täl­lä het­kel­lä saa us­koa, sil­lä ei­li­sen us­ko ei au­ta, ja huo­mi­ses­ta em­me tie­dä. Saam­me tur­vau­tua evan­ke­liu­min voi­maan, muis­tut­ti Mik­ko­la.

Kil­voi­tus kuu­luu mat­kaan

Mar­ko Nis­ka­nen piti pu­heen­vuo­ron ai­hees­ta ”Sama kil­voi­tus eri­lai­si­na ai­koi­na”. Nis­ka­nen to­te­si, et­tä kos­ka seu­ro­ja ei ole voi­tu jär­jes­tää en­ti­seen ta­paan, on voi­nut syn­tyä huo­li sii­tä, mi­ten py­syä us­ko­mas­sa.

– Us­kon kil­voi­tus kuu­luu Ju­ma­lan lap­sen mat­kaan. Us­ko­vai­set ovat en­nen­kin jou­tu­neet ko­ke­maan yk­si­näi­syyt­tä.

Nis­ka­nen muis­tut­ti, kuin­ka Ab­ra­ham jou­tui läh­te­mään omas­ta maas­taan. Hän teki mat­kaa us­kon voi­min, kos­ka Ju­ma­la lu­pa­si siu­na­ta hän­tä. Joo­sef­kin jou­tui eril­leen omai­sis­taan ja kan­sas­taan, mut­ta oli sil­ti on­nel­li­nen, kos­ka jak­soi us­koa.

Jee­sus oli yk­sin erä­maas­sa, mut­ta hän tot­te­li Ju­ma­laa. Lut­her taas jou­tui pa­ke­ne­maan esi­val­taa luos­ta­riin. Sil­lä­kin ajal­la oli suu­ri siu­naus us­ko­vai­sil­le, kos­ka hän kään­si siel­lä Raa­ma­tun.

Yk­si­näi­sel­lä pai­kal­la

– Lat­vi­as­sa Neu­vos­to­lii­ton val­lan ai­ka­na ei saa­nut pu­hua us­kos­ta. Niin­pä us­ko­vai­set me­ni­vät kak­si ker­ral­laan au­ke­al­le pai­kal­le isol­le ki­vel­le, jos­ta nä­kyi eri suun­tiin. Sii­nä he us­kal­si­vat kes­kus­tel­la ja siu­na­ta toi­si­aan. Näin Ju­ma­la var­je­lee myös yk­si­näi­sel­lä pai­kal­la. Hän on lu­van­nut pi­tää omis­taan huo­len, va­kuut­ti Nis­ka­nen.

Nis­ka­nen to­te­si uu­den tek­nii­kan aut­ta­van kuu­le­maan seu­ro­ja In­ter­ne­tin vä­li­tyk­sel­lä. Myös pu­he­li­men vä­li­tyk­sel­lä voi ker­toa mur­heet ja kuul­la evan­ke­liu­mia. Ju­ma­la lah­joit­taa rau­han­sa evan­ke­liu­mis­sa.

– Kai­paus tois­ten us­ko­vais­ten yh­tey­teen säi­lyy. On tär­ke­ää, et­tä lä­hel­lä on kui­ten­kin saat­to­mie­hiä tu­ke­mas­sa, nos­ta­mas­sa ja siu­naa­mas­sa evan­ke­liu­mil­la.

Kiu­sauk­sia on kai­kil­la

Sun­nun­tai­na Ala­jär­ven kir­kos­sa saar­na­si Os­mo Lep­pä­nen. Päi­vän teks­ti ker­toi sii­tä, kuin­ka Jee­sus paas­to­si 40 vuo­ro­kaut­ta erä­maas­sa. Sie­lun­vi­hol­li­nen kiu­sa­si hän­tä siel­lä mo­nel­la ta­val­la ve­do­ten Ju­ma­lan sa­naan, mut­ta Jee­sus ei lan­gen­nut.

– Kiu­sauk­set ovat meil­le kai­kil­le tut­tu­ja. Olem­me omal­ta puo­lel­tam­me lan­ke­a­vai­sia, ja tätä kiu­saa­ja käyt­tää hy­väk­seen. Ju­ma­lan en­ke­lit pi­ti­vät huol­ta Jee­suk­ses­ta. Sa­moin Ju­ma­la on pi­tä­nyt huol­ta meis­tä tä­män vai­ke­an ko­ro­na-ajan ko­et­te­le­muk­sis­sa.

Lep­pä­nen muis­tut­ti, et­tä Jee­sus val­mis­ti ih­mi­sil­le pe­las­tuk­sen.

– Jee­sus täyt­ti Ju­ma­lan lain mei­dän edes­täm­me. Se, joka jak­saa us­koa, pää­see pe­ril­le. Evan­ke­liu­mia saar­na­taan kai­kil­le, sil­lä olem­me kel­vol­li­sia Ju­ma­lal­le yk­sin us­kos­ta ja yk­sin ar­mos­ta.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys