JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon perheneuvonnan kysyntä kasvanut

Uutiset
27.9.2022 7.00

Juttua muokattu:

26.9. 15:47
2022092615475720220927070000

Pixabay

Pixabay

Päi­vä­mies

Yhä use­am­pi ih­mi­nen ha­keu­tuu Kir­kon per­he­neu­von­nan avun pa­riin.

Kir­kon per­he­neu­von­nas­sa nä­ky­viä il­mi­öi­tä on kar­toi­tet­tu vii­meis­ten pa­rin vuo­den ai­ka­na per­he­a­si­ain neu­vot­te­lu­kes­kuk­siin lä­he­te­tyil­lä ky­se­lyil­lä. Ky­se­lyn tu­los­ten pe­rus­teel­la per­he­neu­von­nan ky­syn­tä on kas­vus­sa. Ky­se­lyyn vas­ta­si­vat 30 per­he­a­si­an neu­vot­te­lu­kes­kuk­sen am­mat­ti­lai­set.

Ko­ro­nan ja Uk­rai­nan so­dan vai­ku­tuk­set nä­ky­vät

Sekä ko­ro­na­pan­de­mia et­tä Uk­rai­nan sota nä­ky­vät vas­tauk­sis­sa. Mo­lem­mat ovat vai­kut­ta­neet per­he­neu­von­nan asi­ak­kai­den elä­mään, ja muut­tu­nut ar­ki on nos­ta­nut eri­lai­sia il­mi­öi­tä nä­ky­viin myös per­he­neu­von­nas­sa.

Vas­taus­ten pe­rus­teel­la ku­lu­va­na vuon­na asi­ak­kai­den käyn­neis­sä ko­ros­tui­vat eri­tyi­ses­ti mie­len­ter­vey­den ky­sy­myk­set, ah­dis­tu­nei­suus sekä ta­lou­del­li­nen huo­li. Li­säk­si nä­kyy se, et­tei­vät asi­ak­kaat saa oi­ke­an­lais­ta apua ja tu­kea muu­al­ta ha­ke­mis­taan pal­ve­luis­ta.

Ai­em­mis­sa ky­se­lyis­sä on ko­ros­tu­nut eri­tyi­ses­ti van­hem­muu­teen liit­ty­vät ky­sy­myk­set. Myös asi­ak­kai­den ta­lou­del­li­nen huo­li sekä lä­hi­suh­de­vä­ki­val­ta nä­kyi­vät ai­em­paa enem­män. Li­säk­si vii­me vuo­si­na ky­se­lys­sä on nous­sut esiin mo­nien asi­oi­den ka­saan­tu­mi­nen, yk­si­näi­syy­den tee­mat, mie­len­ter­vey­den on­gel­mat sekä ylei­nen ah­dis­tus ja tur­hau­tu­mi­nen.

Mak­su­ton pal­ve­lu

Kir­kon per­he­a­si­ain neu­vot­te­lu­kes­kuk­sia on kaik­ki­aan 40 ym­pä­ri Suo­men, ja niis­sä työs­ken­te­lee yli 180 työn­te­ki­jää. Vuon­na 2021 Kir­kon per­he­neu­von­ta ta­voit­ti yli 17 000 asi­a­kas­ta.

– Ai­na kan­nat­taa ot­taa roh­ke­as­ti yh­teyt­tä ja ky­syä va­pai­ta ai­ko­ja. Val­ta­o­saan per­he­a­si­ain neu­vot­te­lu­kes­kuk­sia pää­se­vät kaik­ki asi­ak­kaak­si ha­lu­a­vat. Va­li­tet­ta­vas­ti isois­sa kas­vu­kes­kuk­sis­sa kaik­kia asi­ak­kaik­si ha­lu­a­via ei voi­da vas­taa­not­taa”, per­he­a­si­oi­den ja per­he­neu­von­nan joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Sari-An­ni­ka Pet­ti­nen sa­noo.

Per­he­neu­von­nas­sa on mah­dol­lis­ta kes­kus­tel­la am­mat­ti­lai­sen kans­sa pa­ri­suh­teen ja per­heen ky­sy­myk­sis­tä tai oman elä­män sol­mu­koh­dis­ta. Asi­ak­kaak­si voi tul­la yk­sin tai yh­des­sä puo­li­son tai muun lä­hei­sen kans­sa. Asi­ak­kuus ei vaa­di kir­kon jä­se­nyyt­tä, ja se on asi­ak­kaal­le mak­su­ton­ta. Noin puo­lel­la kes­kuk­sis­ta on os­to­pal­ve­lu­so­pi­mus kun­nan tai kun­ta­yh­ty­män kans­sa per­he­a­si­oi­den so­vit­te­lus­ta ja/tai per­he­neu­von­nas­ta.

Kir­kon per­he­neu­von­taa teh­dään kas­vok­kain, vi­de­o­vä­lit­tei­ses­ti sekä pu­he­li­mit­se. Ko­ro­nan ai­ka­na kaik­ki­al­la käyt­töön otet­tu vi­de­o­vä­lit­tei­nen per­he­neu­von­ta on tul­lut kas­vok­kain ta­pah­tu­van per­he­neu­von­nan rin­nal­le.

29.3.2024

Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Viikon kysymys