JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Lapsen ääni 2020: perheen niukka toimeentulo heijastuu lasten hyvinvointiin

Uutiset
19.10.2020 14.00

Juttua muokattu:

19.10. 14:31
2020101914314620201019140000
Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Reeta Ylikoski

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Reeta Ylikoski

Päi­vä­mies

Pe­las­ta­kaa Lap­set ry:n tä­nään jul­kai­se­man ra­por­tin mu­kaan vä­hä­va­rais­ten per­hei­den lap­set ko­ke­vat mui­ta use­am­min köy­hyy­des­tä joh­tu­via kiel­tei­siä tun­tei­ta ku­ten ah­dis­tus­ta, huo­nom­muut­ta ja stres­siä.

Lap­sen ää­ni 2020 - Per­heen ta­lou­del­li­sen ti­lan­teen vai­ku­tuk­set las­ten ar­keen, va­paa-ai­kaan ja hy­vin­voin­tiin on ky­se­ly, jol­la Pe­las­ta­kaa Lap­set ry sel­vit­ti yli kol­men tu­han­nen 13–17-vuo­ti­aan ko­ke­muk­sia ar­jes­ta, va­paa-ajas­ta, har­ras­ta­mi­ses­ta ja hy­vin­voin­nis­ta.

Ky­se­lys­sä jopa 80 pro­sent­tia vä­hä­va­rais­ten per­hei­den lap­sis­ta ker­toi stres­saan­tu­neen­sa per­heen­sä ta­lou­del­li­sen ti­lan­teen vuok­si. Yli puo­let, 52 pro­sent­tia lap­sis­ta, oli mel­ko tai erit­täin pal­jon huo­lis­saan tu­le­vai­suu­des­ta.

Noin 40 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­toi jou­tu­neen­sa jos­kus tai usein kiu­sa­tuk­si tai syr­ji­tyk­si per­heen­sä hei­kon ta­lou­del­li­sen ti­lan­teen vuok­si. Toi­meen­tu­lo on vai­kut­ta­nut myös las­ten it­se­tun­toon: rei­lus­ti yli puo­let heis­tä koki eri­lai­suut­ta tai ole­van­sa vä­hem­män mer­ki­tyk­sel­li­nen kuin toi­set.

Vä­hä­va­rai­suus hei­jas­tuu myös har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­siin.

– Har­ras­ta­mi­nen on ny­kyi­sin vah­vas­ti mak­sul­lis­ta va­paa-ajan­toi­min­taa, ei­kä kai­kil­la per­heil­lä ole ta­lou­del­li­ses­ti mah­dol­lis­ta kus­tan­taa lap­sil­leen omaa har­ras­tus­ta. Har­ras­tuk­set ovat lap­sil­le tär­keä osa hei­dän so­si­aa­lis­ta elä­mään­sä, hei­dän kas­va­mis­taan ja ke­hit­ty­mis­tään, hei­dän it­se va­lit­se­man­sa ilon läh­de, ker­too kan­sa­lais­toi­min­nan ja vai­kut­ta­mis­työn joh­ta­ja Riit­ta Kaup­pi­nen Pe­las­ta­kaa Lap­sis­ta yh­dis­tyk­sen tie­dot­tees­sa.

– Nämä lu­vut ovat su­rul­li­sia ja apua tar­vi­taan. Mei­dän on Suo­mes­sa tur­vat­ta­va ja teh­tä­vä pit­kä­jän­tei­ses­ti työ­tä lap­si­per­hei­den riit­tä­vän toi­meen­tu­lon ja so­si­aa­li­tur­van eteen. On var­mis­tet­ta­va, et­tä jo­kai­sel­la lap­sel­la on yh­den­ver­tai­nen mah­dol­li­suus esi­mer­kik­si har­ras­taa ja, et­tä jo­kai­nen lap­si saa tu­kea ja kan­nus­tus­ta elä­mäs­sään per­he­taus­taan kat­so­mat­ta, Kaup­pi­nen sa­noo.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys