JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Lapset hyvissä käsissä ehtoollisen aikana

Uutiset
3.7.2022 18.15

Juttua muokattu:

3.7. 18:23
2022070318231320220703181500

Hel­mi Yr­jä­nä

Lop­pi

Tä­män vuo­den Su­vi­seu­rois­sa oli en­sim­mäis­tä ker­taa mah­dol­lis­ta saa­da eh­tool­li­sen ajak­si las­ten­hoi­to­a­pua Re­surs­si­pan­kin kaut­ta.

Hoi­to­a­vun va­raa­mi­nen ta­pah­tui etu­kä­teen vas­tuu­hen­ki­löi­den kaut­ta, mut­ta kai­kis­ta yk­si­tyis­koh­dis­ta per­heet so­pi­vat suo­raan hoi­ta­jien kans­sa. Mu­kaan il­moit­tau­tui noin 30 nuor­ta, ja hoi­to­a­pua pyy­si noin 20 per­het­tä.

Poh­joi­sen alu­een di­a­ko­ni­a­tii­min jä­sen ja Tor­ni­on Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen Re­surs­si­pan­kin vas­tuu­hen­ki­lö Ul­rii­ka Aal­to­nen toi­mi yh­dys­hen­ki­lö­nä per­hei­den ja nuor­ten vä­lil­lä yh­des­sä Jan­na-Mai­ja Saar­ni­on kans­sa.

– Nuo­ret ovat it­se ha­lun­neet il­moit­tau­tua mu­kaan ja ovat to­del­la ha­luk­kai­ta hoi­ta­maan lap­sia. Re­surs­si­pank­kiin il­moit­tau­tu­es­saan nuo­ril­ta on ky­syt­ty ri­kos­re­kis­te­ri­o­te, jo­ten las­ten­hoi­to on sen suh­teen hy­vis­sä kä­sis­sä, Aal­to­nen ker­toi.

Hä­nen mu­kaan­sa per­heil­lä on ma­ta­lam­pi kyn­nys ot­taa yh­teyt­tä Re­surs­si­pan­kin vas­tuu­hen­ki­löön, kos­ka ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se tie­tää per­heis­tä muu­ta kuin las­ten iät.

– Hoi­to­a­vun tar­ve ei kat­so ti­lan­net­ta, vaan jo­kai­sel­la on oi­keus käyt­tää Re­surs­si­pan­kin hoi­to­pal­ve­lua, ko­ros­ti Aal­to­nen.

Apua van­hem­mil­le

Ka­ta­rii­na Man­ki­nen oli yk­si las­ten­hoi­to­työ­vuo­ron teh­neis­tä nuo­ris­ta.

– Su­vi­seu­rois­sa las­ten­hoi­to eh­tool­li­sen ai­ka­na tun­tui tär­ke­äl­tä teh­tä­väl­tä, kun sai mah­dol­lis­tet­tua van­hem­pien pää­syn py­häl­le ate­ri­al­le ja an­net­tua heil­le het­ken hen­gäh­dyk­sen kah­des­taan. Su­vi­seu­rois­sa van­hem­pien täy­tyy ol­la koko ajan valp­paa­na las­ten kans­sa, jo­ten tun­nin­kin ai­ka kah­des­taan voi ol­la to­del­la mer­kit­tä­vä, Man­ki­nen poh­ti.

Työ­vuo­ron Man­ki­nen oli hoi­ta­nut yh­den it­sel­leen en­nes­tään tun­te­mat­to­man ih­mi­sen kans­sa.

– Meil­lä meni hy­vin! Ju­tel­tiin pal­jon las­ten kans­sa ja ope­tet­tiin uu­si ”Mikä eläin puut­tuu?” -leik­ki lap­sil­le. Tun­ti vie­räh­ti niin no­pe­as­ti, et­tä van­hem­mat yh­täk­kiä pö­läh­ti­vät pai­kal­le. Luul­tiin, et­tä ai­kaa oli ku­lu­nut enin­tään puo­li tun­tia, ker­toi Man­ki­nen po­si­tii­vi­ses­ta ko­ke­muk­ses­taan ja jat­koi, et­tei­vät lap­set oli­si ha­lun­neet pääs­tää hei­tä läh­te­mään.

Ly­hyt työ­vuo­ro

Su­vi­seu­rois­sa las­ten hoi­ta­mi­nen ero­si ta­val­li­sis­ta Re­surs­si­pan­kin kaut­ta teh­dyis­tä las­ten­hoi­to­kei­kois­ta joil­ta­kin osin.

– Eri­lais­ta oli se, et­tä hoi­to kes­ti vain tun­nin ajan, kun olen tot­tu­nut hoi­ta­maan use­am­pia tun­te­ja ker­ral­la. Sii­nä on mo­nia puo­lia: luot­ta­muk­sen ra­ken­ta­mi­nen voi ol­la jois­sain ta­pauk­sis­sa haas­ta­vaa niin ly­hy­es­sä ajas­sa, jos esi­mer­kik­si lap­set vie­ras­ta­vat. Toi­saal­ta taas tun­ti on niin ly­hyt ai­ka, et­tä ti­lan­teen kuin ti­lan­teen saa hoi­det­tua, Man­ki­nen ku­vai­li.

– Las­ten­hoi­to­vuo­ro on ly­hyim­piä työ­vuo­ro­ja, joi­ta Su­vi­seu­rois­sa on tar­jol­la. Se ei siis vaa­di pal­joa ai­kaa, mik­si toi­voi­sin­kin, et­tä use­am­pi läh­ti­si en­si vuon­na toi­min­taan mu­kaan. Roh­kai­si­sin myös per­hei­tä ole­maan ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä yh­tey­des­sä Re­surs­si­pank­kiin, Man­ki­nen ke­hot­ti. Hän li­sä­si, et­tä tar­peen mu­kaan on saa­ta­vil­la use­am­pi hoi­ta­ja yh­teen per­hee­seen, jo­ten oli­vat lap­set mi­ten help­po­ja tai haas­ta­via ta­han­sa, he ovat hy­vis­sä kä­sis­sä.

Ke­hi­ty­seh­do­tuk­se­na Man­ki­nen toi­voi, et­tä en­si vuo­del­le ai­kaa muu­tet­tai­siin.

– Nyt ai­kaa oli enin­tään yk­si tun­ti, joka voi ku­lua pit­käl­ti eh­tool­lis­jo­no­tuk­seen. Ai­ka voi­si ol­la pi­dem­pi, et­tä van­hem­mat sai­si­vat ha­lu­tes­saan jää­dä het­kek­si esi­mer­kik­si lau­la­maan telt­taan tai syö­mään kah­des­taan.

Ko­ke­muk­sia lap­sia hoi­ta­neil­ta nuo­ril­ta:

1. Mil­tä tun­tui ol­la Su­vi­seu­rois­sa las­ten­hoi­to­a­pu­na?

2. Mi­ten las­ten­hoi­to meni, mitä teit(te) työ­vuo­ros­sa?

3. Mikä oli eri­lais­ta kuin ko­tiym­py­röis­sä?

1. Mu­ka­val­ta, tun­tui, et­tä teki jo­tain tär­ke­ää. Van­hem­pien kii­tol­li­suus tun­tui hy­väl­tä.

2. Hoi­dim­me yh­dek­sää las­ta. Hy­vin meni, meil­lä ei ai­na­kaan ol­lut on­gel­mia. Luim­me kir­jaa lap­sil­le, nu­ku­tim­me vau­van ja jut­te­lim­me sekä olim­me läs­nä.

3. Ym­pä­ris­tö hy­vin eri­lai­nen, lap­sil­le­kin ou­dom­pi, vaik­ka use­am­man päi­vän oli­vat­kin jo ol­leet tääl­lä. Toi­saal­ta hel­pom­pi, toi­saal­ta vai­ke­am­pi.

– An­ni Mäl­li­nen ja Ali­sa Lohi

1. Oli ki­vaa, ai­ka meni no­pe­as­ti ja oli­si voi­nut pi­dem­pään­kin ol­la. Ker­ke­si juu­ri tu­tus­tu­maan las­ten kans­sa ja lap­set in­nos­tui­vat po­ri­se­maan.

2. Käy­tiin las­ten kans­sa jäts­kil­lä, pe­lat­tiin lau­ta­pe­le­jä ja piir­ret­tiin.

3. Jou­tui enem­män seu­raa­maan, et­tä oi­ke­at lap­set ovat seu­rat­ta­va­na ja py­sy­vät tal­les­sa.

– Nuo­ri

Ko­ke­muk­sia van­hem­mil­ta:

"Vä­sy­nee­nä lap­sia näis­sä olois­sa hoi­det­tu­am­me oli mo­nel­la ta­paa vir­voit­ta­vaa pääs­tä eh­tool­li­sel­le va­paal­le. Ai­em­mis­sa Su­vi­seu­rois­sa lap­set ovat ol­leet mu­ka­na eh­tool­li­sel­la, ku­ten kir­kos­sa käy­des­sä, ja se on yh­des­sä nau­tit­tu­na ol­lut heil­le­kin mer­ki­tyk­sel­li­nen asia. Nyt em­me kui­ten­kaan oli­si sel­vin­neet eh­tool­li­sel­le jo­not­ta­en las­ten kans­sa. Täl­lai­nen tun­nin hoi­to­keik­ka on ly­hyt, mut­ta hy­vin mer­ki­tyk­sel­li­nen: se on lii­kut­ta­van voi­ma­kas osoi­tus sii­tä, et­tä kaik­ki lap­set ja lap­si­per­heet ovat ter­ve­tul­lei­ta Su­vi­seu­roi­hin ja eri­lai­sia ti­lan­tei­ta ym­mär­re­tään."

– Kii­tol­li­nen van­hem­pi

"Tosi hyvä ko­ke­mus oli. So­vim­me tref­fit ken­täl­le. Ai­kaa me­ni­kin yl­lät­tä­vän vä­hän, kun jono meni no­pe­as­ti. Oli­sim­me käy­neet mie­lel­lään kah­vil­la vie­lä kah­des­taan, mut­ta em­me keh­dan­neet. Oli­sim­me kyl­lä sii­hen tun­tiin sen­kin eh­ti­neet. Hoi­ta­jat oli­vat iloi­sia, ja toi­nen oli sat­tu­mal­ta rip­pi­kou­lu­ka­ve­ri­ni tyt­tö. Heil­le us­kal­sin lap­set hy­vin jät­tää, vau­van otim­me sy­lis­sä mu­kaan. Olem­me ai­na käy­neet eh­tool­li­sel­la Su­vi­seu­rois­sa, mut­ta jos­kus lap­set ovat ol­leet mu­ka­na. Usein kui­ten­kin olem­me saa­neet jon­kun hoi­ta­maan ihan ex-tem­po­re­kin. Vaik­ka olem­me lä­hes ai­na saa­neet las­ten­hoi­ta­jan eh­tool­li­sen ajak­si, niin on kui­ten­kin ol­lut yl­lät­tä­vän iso kyn­nys pyy­tää ja so­pia etu­kä­teen hoi­to­a­pua. Kun tie­tää, et­tä kai­kil­la Su­vi­seu­roi­hin tu­le­vil­la on tii­vis vii­kon­lop­pu. Kan­na­tam­me tätä pal­ve­lua eh­dot­to­mas­ti."

– Vie­na

"Meil­lä pe­ruun­tui las­ten­hoi­to, kos­ka nuo­rin tuli sai­raak­si. Oli ilah­dut­ta­vaa kui­ten­kin kuul­la, et­tä täl­lais­ta pal­ve­lua jär­jes­te­tään."

– Pau­la

24.4.2024

Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä. 2. Kor. 4:16

Viikon kysymys