JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Laulu kajahti kirkon holveissa asti – Helsingin tuomiokirkossa laulettiin Suviseurojen merkeissä

Uutiset
30.5.2022 15.30

Juttua muokattu:

2.6. 09:28
2022060209282320220530153000

Saa­ra Hir­vo­nen

Hel­sin­ki

Hel­sin­gin tuo­mi­o­kir­kos­sa täy­si kirk­ko­sa­lil­li­nen lau­loi kii­tol­li­suu­des­ta, us­kos­ta ja luot­ta­muk­ses­ta Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen.

Per­jan­tai-il­ta­na 27. tou­ko­kuu­ta Su­vi­seu­rat tu­li­vat lä­hel­le, kun väki ko­koon­tui Hel­sin­gin tuo­mi­o­kirk­koon lau­la­maan vir­siä ja Sii­o­nin lau­lu­ja. "Tul­kaa ja rie­muit­kaa, Her­ral­le vei­sat­kaa", ka­jah­ti lau­luil­lan en­sim­mäi­nen vir­si 325 tä­pö­täy­des­sä kirk­ko­sa­lis­sa.

Kirk­ko kävi ah­taak­si, sil­lä re­mon­tin vuok­si kirk­ko­sa­liin mah­tuu täl­lä het­kel­lä is­tu­maan vain noin 1 300 hen­keä. Kaik­ki is­tu­ma­pai­kat oli­vat täyn­nä, ja osa vä­es­tä sei­soi sei­nus­toil­la ja pää­o­ven luo­na.

Pai­kal­le ko­koon­tu­neen seu­ra­kun­nan lau­la­es­sa vir­ren 366 sa­no­ja “Siis lap­sen lail­la si­nuun luo­tam­me ja hy­vyy­tee­si, Isä, tur­vaam­me” tuli lä­hel­le Lo­pen Su­vi­seu­ro­jen tun­nus­lau­se “Las­ten kal­tais­ten on Ju­ma­lan val­ta­kun­ta” (Mark. 10:4).

Lä­hel­lä su­vi­seu­ra­tun­nel­maa

Lau­la­maan tul­tiin kau­em­paa­kin. Iis­sä asu­va Sep­po Jaa­ra ker­toi kuun­nel­leen­sa Es­poon su­vi­seu­ra­lau­lu­ti­lai­suu­den etä­nä, jo­ten Hel­sin­kiin hän ha­lu­si tul­la pai­kan pääl­le. Lau­luil­taan osal­lis­tu­mi­nen yh­dis­tyi muu­ta­man päi­vän lo­man oh­jel­maan.

– Tu­lim­me hy­vis­sä ajoin si­säl­le kirk­koon, et­tei jou­du­ta sei­so­maan tai pääs­tä lain­kaan si­säl­le. Is­tuim­me ai­van kes­kel­lä vä­hän niin kuin su­vi­seu­ra­tel­tas­sa. Ha­lu­am­me ol­la kes­kel­lä lau­la­mas­sa, sii­nä on help­po lau­laa, Jaa­ra to­te­si.

Il­ta kos­ket­ti Jaa­raa.

– Ai­van mah­ta­va, hy­vin pu­hut­te­le­va ti­lai­suus, joka tuo su­vi­seu­ra­tun­nel­man jo niin lä­hel­le, et­tä oli vä­hän vai­kea lau­laa.

Sa­nat kuin ru­kous­ta

Sep­po Nis­si­nen tuli il­taan Lau­kaas­ta.

– Us­ko­mat­to­man hie­no ko­ke­mus, ai­nut­ker­tai­nen ti­lai­suus ko­kea suu­ri kirk­ko täyn­nä lau­la­via ih­mi­siä. Mu­siik­ki avau­tuu si­säl­tä, kun sitä kuun­te­lee li­ve­nä, se on ai­van upe­aa, Nis­si­nen ku­vai­li.

Hän ker­toi is­tu­neen­sa kir­kon kes­ki­lai­vas­sa.

– Ris­ti­kir­kos­sa ää­ni tuli oi­ke­al­ta ja va­sem­mal­ta. Li­sä­nä tai­ta­van ur­ku­rin sä­es­tys, al­ku­soi­tot ja elä­vä sä­es­tys, sai ol­la mu­sii­kin vir­ras­sa. Sit­ten lau­lu­jen si­säl­tö on kuin ru­kous­ta. Sa­nat kos­ket­ta­vat myös ar­kea, niis­sä on kii­tol­li­suut­ta ja luot­ta­mus­ta Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen, Nis­si­nen sa­noi.

Nis­sis­tä kos­ket­ti­vat eni­ten vir­si On rie­mu, kun saan tul­la sekä Sii­o­nin lau­lu Ju­ma­lan luo­na kai­kuu.

– Kos­ket­taa ko­vas­ti­kin näi­nä ai­koi­na, kun ei ole ko­et­tu vuo­siin täl­lais­ta rie­mua, et­tä saa ko­koon­tua yh­des­sä lau­la­maan täy­des­sä kir­kos­sa. Pai­kal­la oli myös pal­jon nuo­ria, yh­tey­den ko­ke­mi­nen on tär­ke­ää.

Kuo­ro mu­ka­na il­las­sa

Ti­lai­suu­des­sa esiin­tyi myös Vie­na Kont­ka­sen joh­ta­ma Hel­sin­gin Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen kuo­ro, joka esit­ti nel­jä lau­lua.

– Kuo­ron esit­tä­mät kap­pa­leet ja so­vi­tuk­set oli­vat to­del­la kos­ket­ta­via, Sep­po Nis­si­nen sa­noi.

Il­lan ur­ku­rei­na toi­mi­vat Ka­ta­rii­na Kop­sa ja Juha Pauk­ke­ri. Kant­to­rei­na eli esi­lau­la­ji­na oli­vat Toni Hint­sa­la ja En­ni Maa­nin­ka.

Il­las­ta on tar­koi­tus jul­kais­ta seu­ra­lau­lu­ää­ni­te ke­vääl­lä 2023, joka tu­lee myös SRK:n jul­kai­su­myyn­tiin.

Ju­ma­la an­taa kas­vun

Il­ta­har­tau­des­sa il­lan juon­ta­ja­na toi­mi­nut pas­to­ri Veik­ko Kar­hu­maa pu­hui Ju­ma­lan ar­mos­ta ja oi­ke­an­lai­ses­ta kas­vus­ta.

– Ju­ma­la saa ai­kaan hy­vää kas­vua, seu­ra­kun­taan tu­lee uu­sia jä­se­niä. Ju­ma­laan us­ko­vien mää­rän on tar­koi­tus kas­vaa. Joku kyl­vää, toi­nen kas­te­lee, mut­ta Ju­ma­la suo kas­vun..

Kar­hu­maa muis­tut­ti, et­tä Raa­mat­tu aset­taa us­kon esi­ku­vak­si lap­sen.

– Kun Ju­ma­la an­taa oi­ke­an­lais­ta kas­vua, it­se tu­lee pie­nem­mäk­si, mut­ta Ju­ma­la suu­rem­mak­si.

Tu­han­sia kuun­te­li etä­nä

Il­taa seu­rat­tiin myös etä­nä. Re­aa­li­ai­kai­ses­ti kuun­te­li­joi­ta oli enim­mil­lään yli 4 500 vas­taa­not­ti­mien ää­rel­lä.

Ko­ro­na-ajan jäl­keen yh­des­sä lau­la­mi­sen ilo ja voi­ma pu­hut­te­li niin pai­kal­la ol­lei­ta kuin myös kau­em­pa­na kuun­te­le­via.

– Lau­luil­ta Hel­sin­gin tuo­mi­o­kir­kos­ta tun­tui kuun­nel­les­sa niin iha­nal­ta, et­tä sitä on ha­lun­nut kuun­nel­la ai­na uu­des­taan ja uu­des­taan. Loh­dut­ta­vaa, toi pal­jon iloa it­sel­le­ni tä­män le­vot­to­man ja eri­koi­sen ajan kes­kel­le, ku­vai­li tun­nel­mi­aan Rit­va Av­ci.

Lau­lu­ti­lai­suu­den voi kuun­nel­la myös jäl­ki­kä­teen SRK:n Yo­u­tu­be-ka­na­val­ta. Lo­pen Su­vi­seu­ro­jen lau­lu­ti­lai­suuk­sia on jär­jes­tet­ty Hel­sin­gin li­säk­si Si­poos­sa, Van­taal­la ja Es­poos­sa. Vii­mei­nen ti­lai­suus on Lo­pen kir­kos­sa per­jan­tai-il­ta­na 10. ke­sä­kuu­ta.

2.6. esi­lau­la­jan nimi kor­jat­tu En­ni Maa­nin­gak­si.

28.3.2024

Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Luuk. 22:19

Viikon kysymys