JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Livelähetykset jatkuvat koko kevään

Uutiset
27.3.2020 6.10

Juttua muokattu:

27.3. 16:33
2020032716333320200327061000

Sirk­ka Leh­to

Ou­lu

SRK:lta lä­he­te­tyt net­ti­py­hä­kou­lut ja -raa­mat­tu­luo­kat ovat ke­rän­neet tu­han­sit­tain ih­mi­siä vir­tu­aa­li­ses­ti sa­nan­kuu­loon.

Suo­men Rau­ha­nyh­dis­tys­ten Kes­ku­syh­dis­tys (SRK) re­a­goi ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­maan poik­keus­ti­lan­tee­seen lä­het­tä­mäl­lä Yo­u­Tu­be-li­ve­lä­he­tyk­se­nä muun mu­as­sa kym­me­nen raa­mat­tu­luok­kaa, kym­me­nen py­hä­kou­lua ja kak­si nuor­te­nil­taa. Lä­he­tyk­siä tu­lee vii­koit­tain tou­ko­kuun lop­puun as­ti.

Tie­dot tu­le­vis­ta lä­he­tyk­sis­tä löy­ty­vät srk.fi-si­vus­tol­ta. Py­hä­kou­lu­jen li­ve­lä­he­tyk­set löy­ty­vät las­ten­pol­ku.fi-si­vus­tol­ta ja raa­mat­tu­luo­kat ja muut nuor­ten ti­lai­suu­det kap­sak­ki­ju­tut.fi-si­vus­tol­ta. Seu­raa­va raa­mat­tu­luok­ka on per­jan­tai­na 27. maa­lis­kuu­ta kel­lo 18 ja py­hä­kou­lu sun­nun­tai­na 29. maa­lis­kuu­ta kel­lo 12. Nuor­te­nil­lat tu­le­vat lau­an­tai­na 4. huh­ti­kuu­ta ja 2. tou­ko­kuu­ta kel­lo 18.

SRK re­a­goi pyyn­töi­hin

Kun Rau­ha­nyh­dis­tyk­set sul­ki­vat oven­sa, al­koi niis­tä tul­la pyyn­tö­jä SRK:lle ver­kon kaut­ta to­teu­tet­ta­vas­ta toi­min­nas­ta.

– SRK re­a­goit ti­lan­tee­seen no­pe­as­ti ja laa­ti ke­vääl­le suun­ni­tel­man, jol­la mah­dol­lis­te­taan py­hä­kou­luun, raa­mat­tu­luok­kaan ja nuor­ten il­toi­hin osal­lis­tu­mi­nen ver­kon vä­li­tyk­sel­lä ko­deis­sa, ker­too SRK:n vies­tin­tä­pääl­lik­kö Ol­li Lohi.

Net­ti­lä­he­tyk­sien sa­no­ma on sama kuin kaut­ta ai­ko­jen us­ko­vais­ten ti­lai­suuk­sis­sa.

– Nyt ih­mi­sil­lä on kai­puu Ju­ma­lan sa­nan kuu­loon. Pa­lau­te on ol­lut lä­he­tyk­sis­tä po­si­tii­vi­nen, iloit­see Lohi.

Lohi ker­too, et­tä stu­di­on ra­ken­ta­mi­seen tar­vit­ta­va ka­lus­to oli pää­o­sin ole­mas­sa, jo­ten toi­min­ta pääs­tiin käyn­nis­tä­mään no­pe­as­ti.

– Stu­dio pys­ty­tet­tiin pa­rin päi­vän ai­ka­na.

SRK:n työn­te­ki­jät Ju­ha­ni Oja­leh­to, Päi­vi Tim­lin ja työ­har­joit­te­li­ja Os­si Kaik­ko­nen sekä Jaak­ko Tiri te­ki­vät ison työn tek­nii­kan eteen.

– To­teu­tuk­ses­ta on py­rit­ty luo­maan osal­lis­ta­va ja mah­dol­li­sim­man hel­pos­ti seu­rat­ta­va, ker­too Lohi.

Yk­sin­ker­tai­sia ja tur­val­li­sia sa­no­ja

En­sim­mäi­nen raa­mat­tu­luok­ka­lä­he­tys tuli per­jan­tai­na 20. maa­lis­kuu­ta. Raa­mat­tu­luo­kan piti Ma­ti­as Mu­ho­la, ja ai­hee­na oli Ju­ma­lan val­ta­kun­ta ja seu­ra­kun­ta­yh­teys.

Mu­ho­la ker­too, et­tä lä­he­tyk­sen ai­ka­na yh­teyk­siä oli au­ki 3 000–3 500, ja maa­nan­tai­na tal­len­net­ta oli kat­sot­tu yli 10 000 ker­taa.

– Kuu­li­joi­den tark­kaa mää­rää on vai­kea sa­noa, kun yh­del­lä kat­se­lu­ker­ral­la voi ol­la use­am­pi­kin kuu­li­ja.

Nuo­ret pää­si­vät myös osal­lis­tu­maan ky­se­lyyn.

– Li­ven pää­tyt­tyä oli noin 850 vas­taus­ta.

Mu­ho­la ker­too, et­tä live-lä­he­tyk­ses­sä on yl­lät­tä­vän pal­jon liik­ku­via osia, joi­hin piti val­mis­tau­tua huo­lel­li­ses­ti. Ka­me­ral­le pu­hu­mi­nen­kin on eri­lais­ta, vaik­ka pap­pi­na ja pu­hu­ja­na on tot­tu­nut mo­nen­lai­seen ti­lan­tee­seen.

– Jän­nit­ti pal­jon. Kai­kis­ta isoin aja­tus sii­nä val­mis­tau­tu­mis­vai­hees­sa oli, et­tä osais yk­sin­ker­tai­ses­ti pu­hua nuo­ril­le ja sil­lä pyyn­nöl­lä, et­tä Tai­vaan Isä siu­nai­si sen työn.

– Sii­nä oi­ke­as­taan unoh­ti sen ka­me­ran. Enem­män miel­sin, et­tä pu­hun niil­le nuo­ril­le, jot­ka siel­lä kat­too, to­te­aa Mu­ho­la kui­ten­kin jäl­keen­päin.

Mu­ho­la ha­lu­si raa­mat­tu­luo­kas­ta vä­lit­ty­vän yk­sin­ker­tais­ta ja tur­val­lis­ta Ju­ma­lan sa­naa.

– Se oli tä­män raa­mat­tu­luo­kan tär­kein point­ti. Mo­nien ar­ki on men­nyt enem­män tai vä­hem­män uu­sik­si ja on epä­var­maa ja mo­nen­lai­sia mui­ta­kin tun­tei­ta liik­kuu il­mas­sa. Kun ei pääs­tä seu­roi­hin nä­ke­mään mui­ta us­ko­vai­sia, niin tur­val­li­nen ja yk­sin­ker­tai­nen sa­no­ma on tär­ke­ää.

Mu­ho­lan mie­les­tä täl­lai­nen­kin raa­mat­tu­luok­ka voi par­haim­mil­laan ol­la so­si­aa­li­nen ko­ke­mus nuo­rel­le.

– Kun tie­tää, et­tä sa­maa raa­mat­tu­luok­kaa seu­raa muut­kin nuo­ret.

”Ei ole mi­tään hä­tää”

En­sim­mäi­nen py­hä­kou­lu pi­det­tiin sun­nun­tai­na 22. maa­lis­kuu­ta. Py­hä­kou­lun piti Juha Luok­ka­la, ja ai­hee­na oli Ma­ri­an il­mes­tys­päi­vä.

– Mie­ti­tyt­ti, mi­ten saan luon­tai­sen py­hä­kou­lu­ti­lan­teen luo­tua. Et­tä lap­set tun­ti­si­vat ole­van­sa osa­na py­hä­kou­lua ei­vät­kä ul­ko­puo­li­sia, ker­too Luok­ka­la etu­kä­teis­tun­te­muk­si­aan.

– Eri­tyi­ses­ti piti aset­tua pie­nen lap­sen ase­maan, et­tä mitä hän odot­taa py­hä­kou­lul­ta. Ajat­te­lin, et­tä kä­den nos­tot ja hei­lu­tuk­set ovat lap­sel­le mu­ka­via.

Luok­ka­la sa­noi, et­tä kuu­li­joi­den mää­rää on vai­kea ar­vi­oi­da, mut­ta ar­vi­ot ovat lä­hel­lä 20 000:ta, sil­lä mo­net per­heet oli­vat yh­den lait­teen ää­res­sä. Las­ten­pol­ku.fi-si­vus­tol­la il­me­ni jon­kin ver­ran kuor­mi­tus­ta, mut­ta suo­ra Yo­u­Tu­be-link­ki toi­mi koko ajan.

– Nyt tal­len­teen kat­so­nei­ta on yli 10 000.

Py­hä­kou­lun ai­hees­ta Luok­ka­la ha­lu­si tuo­da kuu­li­joil­leen rau­hoit­ta­van vies­tin.

– Ju­ma­la joh­taa mei­tä sa­mal­la ta­val­la kuin en­ti­siä py­hiä. Ei ole mi­tään hä­tää.

Lue kuu­li­joi­den pa­laut­tei­ta 1.4.2020 il­mes­ty­väs­tä pa­pe­ri­leh­des­tä.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys